Sininen katastrofi

Chelsean kompurointi Englannin Valioliigassa on ollut kiistatta syksyn suurimpia jalkapallopommeja. Alkaneen vuosituhannen menestynein lontoolaisseura voitti viime kaudella liigamestaruuden kaupunkiin palanneen kannattajien ikisuosikki José Mourinhon johdolla ja tien piti olla auki uutta dynastiaa varten.

Toisin kävi. Sarjaa on nyt pelattu 16 kierrosta ja Chelsea on pisteen päässä putoamisviivasta. Joukkue on hävinnyt jo käsittämättömät yhdeksän ottelua ja europaikat alkavat olla tilastollisesti jo aivan liian kaukana – mestaruudesta puhumattakaan.

Stamford Bridge on tullut tunnetuksi linnakkeena, jossa kotijoukkue ei ole häviä juuri koskaan. Mourinhon johdolla Chelsea pelasi 77 peräkkäistä tappiotonta ottelua Bridgellä. Taika murtui vasta huhtikuussa 2014. Tänä syksynä Chelsea on hävinnyt kotonaan jo muun muassa Bournemouthille ja Crystal Palacelle.

Joukkueen peli on ollut täysin sekaisin koko syksyn ajan. Hyökkäyspelaaminen on ollut ennalta-arvattavaa ja väsynyttä. Ajoittaisia vaikeita jaksoja on nähty ennenkin pragmaattiseen pelitapaan luottavan Mourinhon aikakaudella, mutta silloinkin puolustuspeli on toiminut. Nyt joukkue on päästänyt Valioliigassa katastrofaaliset 1,6 maalia ottelua kohden. Kuten FutisForumilla todettiin, kannattajien on ollut mahdotonta katsoa matseja ilman alkoholia.

Valioliigan parhaaksi pelaajaksi viime kaudella valittu Eden Hazard ei ole tehnyt vielä yhtään maalia. Useimmissa otteluissa harjoittelukartio ”tötsä” olisi voinut korvata tähtipelaajat Cesc Fàbregasin, Branislav Ivanovićin ja Diego Costan. Myös lempinimellä The Pensioners tunnetun Chelsean kovapalkkaiset supertähdet ovat olleet kirjaimellisesti eläkeläistasoa nuorten miesten peleissä.

Viime viikolla seurajohto joutui tekemään raskaan päätöksen ja vapauttamaan Mourinhon tehtävistään. Lehtitietojen mukaan päätös oli yhteinen ja ratkaisu tehtiin pakon edessä. Epäilemättä kyynisiä lausuntoja viime aikoina antanut Mourinho näki jo itsekin ajautuneensa umpikujaan, josta ei ollut enää paluuta.

Katastrofin syistä on esitetty monenlaisia arvioita. Eräiden asiantuntijoiden mukaan Mourinho peluutti joukkueensa puhki. Muun muassa Ivanovic ja John Terry pelasivat viime kaudella täydet minuutit liigassa. Rotaatio jäi minimaaliseksi, vaikka penkiltä olisi löytynyt laatua. Esimerkiksi maailmanmestari Andre Schürrle vaihtoi kesällä maisemaa kyllästyttyään penkkiveikon rooliin. Chelsea teki myös kesällä raskaan promootiokiertueen ja useat sen pelaajat edustivat maajoukkueitaan vielä kesäkuun puolella.

Syyttävä sormi osoittaa tuttuun tapaan aina valmentajaan, mutta myös pelaajien on kannettava oma vastuunsa. Nuoret Ruben Loftus-Cheekin kaltaiset lupaukset ovat katselleet penkiltä haluttomien ja laiskojen miljonäärien neppailua viheriöllä.

Myös johtajuuskysymys on nostettu esiin romahduksen syitä pohdittaessa. Chelsean 2000-luvun menestyksen taustalla ovat Terryn, Frank Lampardin ja Didier Drogban kaltaiset persoonat, jotka ovat potkineet palkkasoturit pelaamaan seuralle ja laittamaan persettä nurmeen. Nykyisestä joukkueesta ei löydy vastaavia pelillisiä johtajia.

Chelsean ruoriin loppukauden ajaksi asettuva Guus Hiddink onnistui keväällä 2009 väliaikaismanagerin roolissa ja nyt seurassa haetaan samanlaista uskottavuusbuustia. Hollantilaisen on pakko uskaltaa penkittää asennevammaiset supertähdet ja antaa vastuuta Loftus-Cheekin, Baba Rahmanin ja Kenedyn kaltaisille tulevaisuuden pelaajille.

Kauden 2016-17 osalta managerikysymys on vielä auki. Tällä hetkellä Atlético Madridissa hienoa työtä tehnyt Diego Simeone sekä Bayernistä kauden päätteeksi lähtevä Pep Guardiola ovat vahvimmat ehdokkaat tähän vaativaan tehtävään. Kannattajien luottamuksen saavuttaminen on varmasti vaikeaa. Arvottomasta lopusta huolimatta Chelsean kultakantaan palauttaneen Mourinhon perintö elää vahvana Bridgellä.

Tapaninpäivän vakiokierroksella urakoidaan Englannin joulun härkäviikkojen parissa. Valioliigakohteita on lapulla peräti yhdeksän kappaletta.

Kierroksella nähdään runsaasti kotivoittoja, sillä kohteissa 2–4 Manchester City, Tottenham ja Chelsea lähtevät selkeinä suosikkeina otteluihinsa. Kolmoskohteessa kannattaa kuitenkin käyttää vaihtomerkki, sillä Chelsean vieraaksi saapuva Watford on tällä hetkellä loistavassa vireessä ja purjehtii neljän ottelun voittoputkessa.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 26.12. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: X, 1, 1(X), 1, 1(2), X(2), 1, 1, X(2), 1, 1(X), 1(X), 1.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä 23.12.2015.

Jätä kommentti