Ralf Rangnick — uhka ja mahdollisuus

Lupaavasta alusta huolimatta ilmassa on myös kysymysmerkkejä.

Norjalaismanageri Ole Gunnar Solskjærin aikakausi Manchester Unitedin peräsimessä päättyi marraskuun lopussa, kun seura antoi vihdoin potkut aikoinaan pelaajana legendan rooliin Old Traffordilla nousseelle ex-hyökkääjälle.

Solskjær roikkui pitkään löysässä hirressä. Tulokset eivät vastanneet pelaajistoon tehtyjä mittavia panostuksia ja joukkueen pelaamisesta puuttuivat selkeät rakenteet alusta alkaen. Syntynyt tilanne kelpasi ManU:n verivihollisille enemmän kuin hyvin, mutta seuran kannattajat olivat vaatineet muutosta jo pitkään.

Norjalaisen korvaajaksi palkattiin 63-vuotias saksalainen Ralf Rangnick. Lokomotiv Moskovan urheilujohtajan pestistä Manchesteriin siirtyvän Rangnickin sopimus kestää ainoastaan ensi kesään saakka. Seura on ilmoittanut, että tämän jälkeen tuleva väliaikaismanageri siirtyy seuran taustalle neuvonantajaksi.

Rakenteita uudistava toimija tarjoaa parhaassa tapauksessa Manchester Unitedille uusia mahdollisuuksia, mutta rekrytointi sisältää myös uhkia. Lopputulosta on vaikea ennustaa vielä tässä vaiheessa.

Ralf Rangnick nousi suuren yleisön tietoisuuteen viitisentoista vuotta sitten alkaneen Hoffenheim-triumfinsa aikana. Rangnickin johdolla Hoffenheim nousi vauhdilla Saksan alasarjoista aina Bundesliigaan saakka.

Jos saksalaisen valmennustyyliä pitäisi luonnehtia yhdellä sanalla, se olisi raivoprässi. Viime viikonlopun ottelussa Palacea vastaan Rangnick oli muuttanut muodostelmaa 4-2-2-2:een ja joukkue paineisti vieraita huomattavasti aggressiivisemmin kuin aiemmin tällä kaudella. Muutos näkyi heti tilastoissa. ManU esimerkiksi taklasi ottelussa eniten koko kaudella.

Rangnickin joukkueet haluavat edetä nopeasti eteenpäin pallonriiston tapahtuessa ja myös saksalainen Gegenpress kuuluu repertuaariin eli pallo halutaan nopeasti takaisin menetyksen jälkeen.

Lupaavasta alusta huolimatta ilmassa on myös kysymysmerkkejä. Vaikka Rangnickin kokemus seurojen johtotehtävistä on laaja, viimeisen vuosikymmenen aikana hän on toiminut valmennustehtävissä ainoastaan kahden vuoden ajan RB Leipzigissä ja niistäkin toisella sarjataso oli Saksan toiseksi korkein. Tuoretta kokemusta ruorin takana heilumisesta on vähän. Lokomotivin ohella hän on toiminut viime vuosina Red Bullin organisaation joukkueiden Salzburgin ja Leipzigin johtotehtävissä.

Lyhyt pesti väliaikaismanagerina vaikuttaa erikoiselta, jos Rangnickin missio on todella muuttaa sekavaan tilaan jämähtäneen jättiläisseuran toimintatapoja pidemmällä aikavälillä. Jürgen Kloppin ja Liverpoolin esimerkki osoittaa, että Englannin kaltaisessa toimintaympäristössä kulttuurivallankumouksen toteuttamisessa menee vähintään muutama kausi.

Olennainen kysymys liittyy Rangnickin seuraajaan. Saako saksalainen vaikutusvaltaa seuraajansa valintaan ja löytyykö tehtävään manageri, joka kykenee ja haluaa rakentaa samanlaisen filosofian varaan? Samaan aikaan seuraaja ei voi olla pelkästään Rangnickin sätkynukke.

Ennen kaikkea kysymys on kuitenkin siitä, riittääkö Manchester Unitedin johtoportaalla kärsivällisyys uuden alun rakentamiseen. Taktinen ja henkinen muutos on sen verran suuri, että myös pelaajiston osalta pitää tehdä rajujakin ratkaisuja.

Lauantain vakiokupongilla ManU matkaa kohteessa 1 Teemu Pukin Norwichin vieraaksi. Joukkueiden tasoero on suuri ja Norwich on liemessä. Kohteeseen varma vierasvoitto.

Viikon ideavarmaa voi hakea kohteeseen 6, jossa Mestaruussarjan suurimpiin nousijasuosikkeihin kuuluva Bournemouth kohtaa kotona Blackburnin. Kotijoukkueen kone on yskähdellyt viime aikoina, kun taas Blackburnilla kulkee tällä hetkellä. Kohteeseen rohkeasti varma kakkonen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 11.12. kello 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, 1, 1, 1(X), 2(1), 2, 1, 1, 1(X), 1(X), X(2), 1, 1(X).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisissa 10.12.2021.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: