Palloliiton lisenssikäytäntö on täysi vitsi

Palloliiton lisenssikomitea jakaa Veikkausliigan ja Ykkösen seuroille lisenssit, joiden kriteerit on tarkasti määritelty monikymmensivuisessa nivaskassa, joka paukahtaa seuroille postiin hyvissä ajoin jo aikaisemman vuoden puolella. Kriteeristössä määritellään tarkasti muun muassa seuroilta edellytettävät ottelu- ja harjoitteluolosuhteet, junioriyhteistyö, talous ja pelaajasopimuksiin liittyvät vaatimukset.

Alkutalvesta on keskusteltu jälleen viljalti lisenssiprosessista ja sen järkevyydestä. Jokainen liigaseura sai lisenssin ilman erillisiä lisäselvityspyyntöjä. Päätös oli perin kummallinen ottaen huomioon lisenssikäytäntöjen luvalla sanoen värikkään historian. Varsinkin kun tiedossa ovat muun muassa FC Hongan jatkuvat perseilyt talous- ja olosuhdeasioissa.

Kriteerien syynämistä tiukennettiin muutama vuosi sitten johtuen seurojen jatkuvista talousongelmista. Uusi linja johti tilanteeseen, jossa komitea puliveivasi seuroja ulos Veikkausliigasta omilla tulkinnoillaan yhtiöiden talousnäkymistä. Komitea ryhtyi tuomariksi erittäin suuressa asiassa. Näiden päätösten jälkipyykkiä käydään varmasti vielä vuosia.

AC Oulu menetti liigalisenssinsä talvella 2010-11. Oululaisten tapauksessa keskeisin peruste oli ”jatkuvuuden periaatteen” vaarantuminen seuran toiminnassa. Palloliitossa ei uskottu AC Oulun kykenevän viemään taloudellisesti liigakautta läpi. Komitean jäsenten arviot osoittautuivat myöhemmin vääriksi. Koko talven yli jatkuneesta pattitilanteesta huolimatta AC Oulu selvisi tästä murhayrityksestä hengissä, vaikka Palloliitto yritti evätä seuralta myös oikeuden anoa Ykkösen lisenssiä kaudelle 2011.

Honkaa ja AC Oulua koskevissa päätöksissä on kyse oikeudenmukaisuudesta ja tasa-arvosta. On käsittämätöntä, että palkanmaksuasiansa toistuvasti laiminlyövä seura, jonka olosuhteet ovat kaiken lisäksi olleet vuosia täysin ala-arvoisella tasolla, voi saada lisenssin ilman minkäänlaista ehdollisuutta, kun tapausta peilataan kahden vuoden takaisiin päätöksiin. Tilanne on räikeä osoitus siitä, että kaikki seurat eivät ole Palloliiton päätöksenteossa samalla viivalla.

Otsikon toteamus ei tule varmasti kenellekään asiaa seuranneelle yllätyksenä. Tehdyt ristiriitaiset ja osin järjettömät päätökset ovat johtaneet tilanteeseen, jossa koko lisenssikäytäntö on syytä vetää vessasta alas. Koko prosessi on muuttunut viimeistään nyt huonoksi huumoriksi. Palloliitossakin varmasti tunnustetaan tämä asia, sillä tulevan kauden Ykkösen lisenssien osalta päätöksiä pantattiin pitkään. Ykkösenkään puolella ei keneltäkään kyselty minkäänlaisia lisäselvityksiä, lisenssit napsahtivat ehdottomina kaikille. Seurojen taustoja vähänkään tuntevalle päätös oli hämmästyttävä.

Tapaus AC Oulussa mukana olleista päätöksentekijöistä osa on myöntänyt epävirallisesti, että asiassa tehtiin järkyttävä virhe. Vain virallinen ja julkinen anteeksipyyntö sekä asianmukaiset korvaukset ansionmenetyksistä puuttuvat. Niitä ei tulla todennäköisesti koskaan näkemään. Vähimmäisvaatimuksena pidän henkilövaihdoksia Palloliiton nykyisessä operatiivisessa johdossa. Tällä hetkellä päätöksiä tekevät ihmiset ovat pudottaneet pallon jo liian monta kertaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: