Olet, mitä syöt

Öljyrahoilla mellastava Manchester City on yhdistetty tammikuun siirtoikkunan yhteydessä lähestulkoon jokaiseen tähtipelaajaan ympäri maailman. Varsinaisia megahankintoja ei ole vihreän veran puolella kuitenkaan vielä nähty. Taustajoukoissa tilanne on toinen. Alkuvuoden mielenkiintoisimpiin uutisiin kuuluu Cityn ja tv-kokki Jamie Oliverin viime viikolla julkistettu viisivuotinen sopimus tarjoilujen järjestämisestä seuran Etihad-stadionilla.

Muun muassa Alaston kokki -ohjelmasta tuttu julkkisravintoloitsija vastaa jatkossa Citizens-kannattajien ruokatarjoiluista ottelupäivinä. Sopimuksen on määrä alkaa vasta ensi syksynä, joten munuaispiirakoitaan ja oluttuoppejaan rakastavat rouheat brittituularit saavat nauttia traditionaalisemmista katsomoelintarvikkeista ainakin vielä tämän kevään ajan.

Manchesterin punaisen puolen irvileuat ovat pitäneet Cityn ja Oliverin välistä diiliä muovisena yrityksenä täyttää Etihadin tyhjät istuimet uusilla maksavilla asiakkailla. Stadion on ollut tälläkin kaudella harvoin loppuunmyyty viime kevään mestaruushumusta huolimatta.

Suomessa vastaavaa konseptia yritettiin toteuttaa HJK:n ja Jyrki ”kuppilat kuntoon” Sukulan toimesta pari vuotta sitten Töölön jalkapallostadionilla. Tuolloin palvelusta jäi mieleen lähinnä pöyristyttävä hintataso ja uskomaton hitaus. Taukohuurteisen ehti siemaista, jos uskalsi uhrata vartin toisen jakson jännitysnäytelmästä.

Ruoka ei laadultaan eronnut perinteisestä nakkikioskimätöstä, joten Sukulan visio jäi kenties ikuisiksi ajoiksi hämärän peittoon. Mies laittoi hanskat naulaan kauden 2011 päätteeksi ja viime vuonna ”Sonskin” oheispalveluista vastasi jo uusi yrittäjä.

Englannissa mittakaavat ovat tietysti toisenlaisia. Jamie Oliverilla ja sheikki-Cityllä riittää pelimerkkejä, joten projektin tulevaisuus saattaa olla valoisampi.

Näyttää siltä, että katsomotarjoilujen modernisointi on seuraava askel jalkapallokansan ravitsemustietouden lisäämisessä. Pelaajien osalta ravintoasiat laitettiin kuntoon 90-luvulla Arsene Wengerin ja kumppaneiden saapuessa manageroimaan sumusaarten joukkueita.

Jalkapallo on nykyisin huomattavasti aiempaa nopeampi ja fyysisesti raskaampi peli. Pelaajien pitää jaksaa juosta kymmenisen kilometriä ottelua kohti, paineistaa vastustajaa, taklata ja palautua nopeasti seuraavaa koitosta varten.

Kaukana takanapäin ovat ne ajat, jolloin pelaajat kaivoivat pelin jälkeen pöydän alta bissekorin ja jatkoivat kaljoittelua pikkutunneille asti rasvassa paistetun kalan ja ranskalaisten perunoiden kera.

Lajin vaatimukset ovat siis muuttuneet huimasti vuosien saatossa. Takavuosien meininki oli toisenlaista. Esimerkiksi myöhemmin addiktionsa selättänyt topparilegenda Tony Adams pelasi vielä 1990-luvun huippuotteluissa jatkuvasti alkoholin vaikutuksen alaisena – jos ei ihan änkyräkännissä, niin ainakin voimakkaassa darrassa. Nykyisin tämä ei olisi enää mahdollista.

Ennen Wengerin saapumista Arsenaliin vuonna 1996, Tykkimiesten reissuilla ja harjoituskeskuksessa nautittiin kilokaupalla paistettuja ja sokeripitoisia ruokia sekä litroittain viinaa. Wenger toi ruokavalioon vihannekset, pastan ja alkoholittomat juomat.

Wengerin ja muiden Manner-Euroopasta Englantiin saapuneiden managereiden vaikutus pelaajien syömä- ja juomatapoihin on ollut mullistava. Nykyisin kaikista valioliigaseuroista löytyy ravitsemusasioihin erikoistunut työntekijäarmeija, joka huolehtii pelaajien ruokailuista ja ohjeistaa syömiseen liittyvää toimintaa myös vapaa-ajan osalta.

Kovassa kansainvälisessä kilpailussa jokainen pikkuseikka voi olla ratkaiseva menestyksen kannalta. Sen vuoksi jokaisen ammattilaisjoukkueen huoneentaulusta löytyy nykyisin otsikon slogan: ”Olet, mitä syöt.”

Vakiokierroksen varmat löytyvät tällä kertaa Valioliigan otteluista. Raskaampi rastitus kannattaa säästää kiharaisiin Championshipin otteluihin.

Kohteen 2 Liverpool on vihdoin löytämässä kevätvaihteen pelaamiseensa, vaikka Brendan Rodgersin opit on tuomittu monta kertaa tälläkin palstalla. Systeemi alkaa hiljalleen toimia ja pirteästi esiintynyt Norwich kaatuu kotiottelussa Anfieldillä. Varma ykkönen.

Suosikkeja vastaan betsaaminen on useimmiten hyödyllistä tuottavaa voittoriviä etsiessä, mutta tällä kertaa kohteen 6 Manchester City on niin varma voittaja, että vaihtomerkit kannattaa säästää muualle. Afrikan mestaruusturnaukseen karanneille Touren veljeksille löytyy mitat täyttäviä paikkaajia ja Fulham kaatuu helposti.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 19.1. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2(X), 1, 2(X), 2, 2, 1, 1, 2(1), 1(2), 1, X(1), 2(X), 2.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 18.1.2013.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: