Talvicupeista vauhtia kesäkauteen

Kotimaiset futissarjat pyörähtävät käyntiin vasta huhti–toukokuussa, joten härmäläisten jalkapallointoilijoiden talvi on ollut jälleen pitkä kuin nälkävuosi. Piristystä kaamoksen keskelle ovat tuoneet pre-seasonilla pelattavat cup-kilpailut. Suomen Cupissa ja Liigacupissa on tahkottu useita mielenkiintoisia otteluita talvikuukausien aikana.

Palloliiton taannoinen päätös siirtää Suomen Cup pelattavaksi pääosin talvella aiheutti runsaasti kritiikkiä. Ratkaisua on puitu useaan otteeseen myös tällä palstalla. Muutoksen myötä cupista on tullut lähes täysin halliturnaus. Avauskierrosten ottelut pelataan usein myöhään illalla ja pelipäivät on ripoteltu ympäriinsä vieläkin sekavammin kuin sarjakierroksilla.

Koko suomalaisen jalkapalloperheen yhteisestä perinteestä on tullut lähinnä Liigan ja Ykkösen seurojen valmistautumista palveleva sisäturnaus. Alasarjajoukkueet ovat kadonneet päätöksen myötä cupista lähes kokonaan.

Nykymuotoisen cupin lähes ainoana hyvänä puolena voidaan pitää sitä, että cup tarjoaa ylimpien sarjatasojen joukkueille muutaman laadukkaan kilpaottelun juuri ennen kauden alkua.

Cupiin liittyvät perinteet eivät ole kuitenkaan täysin kadonneet. Tänä vuonna on nähty muutamia maukkaita yllätyksiä, jotka ovat olennainen osa cup-kilpailuja ympäri maailmaa.

Kakkosen KPV tiputti neljännellä kierroksella liigajoukkue Jaron Keski-Pohjanmaan derbyssä. Edellisellä kierroksella Kaakkois-Suomen Vitosta tahkoava lappeenrantalainen Virky pakotti puolestaan Ykköseen kabinetin kautta nousseen MP:n jatkoajalle.

Ottelu keskeytettiin 113. minuutilla tilanteessa 1–2, kun kenttämestarin työvuoro loppui ja Lappeenrannan Amiksen kentän valot sammutettiin. Keskeytyshetkellä johtoasemassa ollut MP eteni jatkoon Palloliiton päätöksellä.

Cupissa jokainen kierros ja ottelu on erilainen. Häpeällisen tappion osittain tuurilla välttänyt MP kasasi itsensä ja heitti seuraavalla kierroksella liigajengi KTP:n laulukuoroon rangaistuspotkukilpailun jälkeen. MP:n tarina on hieno osoitus cupin arvaamattomuudesta.

Liigaseurojen kesken miteltävä liigacup on kirvoittanut tänä vuonna porinaa futisväen keskuudessa. Voittajalle ei ole tarjolla hopealautasta kummempaa palkintoa, mikä on aiheuttanut kritiikkiä seurojen suunnalta.

Jo aiemmin lukkoon lyöty Marbellan leiri sotki välierävaiheeseen HIFK:ta vastaan edenneen HJK:n suunnitelmat. HJK lähetti otteluun farmijoukkueensa Klubi-04:n, joka onnistui kaatamaan paikallisvastustajan kuumassa ottelussa, jossa nähtiin muun muassa muutama pitch invasion seurojen kannattajien toimesta.

HJK eteni voiton myötä Rovaniemellä pelattavaan finaaliin, vaikka seura ei olisi sinne edes halunnut. Puuhastelu on jatkunut finaalin ottelujärjestelyjen tiimoilta. Suomen suurinta ei napostele pitkä vierasreissu Rovaniemelle ja Klubi on yrittänyt siirtää ottelua vaikeisiin matkajärjestelyihin vedoten.

Tilanne on absurdi, sillä on vaikea kuvitella minkään muun liigaseuran valittavan matkustusvaikeuksista cup-kilpailun finaaliin selviytymisen jälkeen. Nyt olisi syytä Helsingissäkin ottaa hattu kouraan ja ryhtyä järjestämään lisävaunuja Rovaniemen yöjunaan. Ravintolavaunussa on tunnelmaa ja kansainvälinen meininki. Sieltä löytyy varmasti uusia ystäviä myös Klubin japanilaisvahvistuksille.

Lauantain vakiokupongilta löytyy loppuhuipennusta lähestyvien Englannin-sarjojen otteluita.

Kakkoskohteen Spurs romahti sunnuntaina ManU:n vieraana Old Traffordilla. Joukkue tarvitsee edelleen kipeästi pisteitä europaikkataistossa. Korjausliike tapahtuu putoamaan tuomitun Leicesterin kustannuksella. Varma ykkönen.

Viikon ohipeli löytyy kohteesta 5. Stoke on kova kotijoukkue, mutta vieraaksi saapuva Crystal Palace on esiintynyt viime aikoina edukseen. Stoke on rajusti ylipelattu, joten isompaa pottia hakevien kannattaa asentaa kohteeseen kakkonen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 21.3. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2(X), 1, 1, 1(X), 2, 1(X), 1(2), 1, 2(X), 1, 1, X, X(2).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 20.3.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: