Parmankinkku väärään kurkkuun

Seurojen talousongelmat ovat olleet suomifutiksen pitkän talvikauden suurin puheenaihe. Liigan ja Ykkösen kokoonpanot ovat menneet remonttiin, kun seuroja on ajettu telakalle taloudellisten vaikeuksien takia.

Ongelmat eivät rajoitu pelkästään Suomeen. Myös Italiasta kuului kummia alkuviikosta. Serie A:ssa pelaava Parma FC on ajautunut massiivisiin talousongelmiin. Kriisiseura joutui sunnuntaina perumaan kotiottelunsa Udinesea vastaan, koska sillä ei ollut varaa maksaa järjestysmiesten palkkioita.

Lehtitietojen mukaan joukkueen pelaajat valmistautuvat matkustamaan tulevan viikonlopun vierasotteluun henkilöautoilla, koska bussin vuokraamiseen ei ole käytettävissä varoja.

Seuran kapteenina toimii tällä hetkellä Livorno-legenda Cristiano Lucarellin pikkuveli Alessandro, joka ilmoitti pelaajien taistelevan loppuun saakka Parman puolesta. Siitäkin huolimatta, että palkkoja ei ole maksettu kesän jälkeen kenellekään.

Tilanteen taustalla on seuran entisen omistajan Tommaso Ghirardin vastuuton toiminta. Parmalla on tällä hetkellä 200 miljoonaa euroa velkaa ja konkurssikäsittely on asetettu maaliskuulle. Ghirardi möi seuran joulukuussa kyproslaiselle holding-yhtiölle. Omistajuus siirtyi edelleen tässä kuussa slovenialaisten sijoittajien käsiin.

Kyseessä ei ole ensimmäinen skandaali, joka koettelee jo sata vuotta sitten perustettua italialaisseuraa. Parman ja meijerijätti Parmalatin saaga kuuluu Italian talous- ja jalkapallohistorian uskomattomimpiin tarinoihin.

Parmalat perustettiin 60-luvulla Calisto Tanzin toimesta ja muutamassa vuosikymmenessä siitä tuli eräs maailman johtavista elintarvikealan yrityksistä. Italiassa jokaisella suurmiehellä tulee olla oma jalkapalloseura Silvio Berlusconin tapaan ja niinpä myös Tanzi aktivoitui silloin vielä Parma AC:n nimellä pelanneen seuran taustoissa 90-luvun alussa.

Tanzin rahoilla piskuisesta Parmasta tuli nopeasti eräs maan menestyksekkäimmistä seuroista. Oulun kokoisesta kaupungista ponnistava Parma voitti heti keväällä 1992 Italian cupin ja menestyi hyvin myös eurokentillä.

Keltasinistä paitaa kantoivat 90-luvulla Fabio Cannavaron, Lilian Thuramin ja Gianfrancon Zolan kaltaiset suurpelaajat. Seuralla oli myös erinomainen nuorisoakatemia, jonka riveistä maailmanmaineeseen on noussut muun muassa Gianluigi Buffon.

Vuosituhannen vaihteessa Parma möi Hernán Crespon Lazioon veret seisauttavalla 35 miljoonan punnan siirtosummalla. Myös Buffon ja Thuram lähtivät seuraavina vuosina suurempiin seuroihin tähtitieteellisillä korvauksilla. Tuossa vaiheessa kaikki näytti vielä hyvältä.

Kupla puhkesi muutamaa vuotta myöhemmin. Joulukuussa 2003 kävi ilmi, että vakavaraisena pidetty Parmalat ei pystynyt maksamaan joukkolainojaan takaisin sijoittajille. Tanzi ja kumppanit olivat siirtäneet valtavia rahasummia omiin taskuihinsa. Yhtiön johto pidätettiin petoksesta ja kirjanpidon väärentämisestä. Calisto Tanzi tuomittiin 18 vuodeksi vankilaan. Kyseessä oli eräs Euroopan historian suurimmista kavalluksista.

Parmalat-skandaalin myötä myös yhtiön toimintaan läheisesti liittynyt jalkapalloseura ajautui vaikeuksiin. Huippulahjakkuuksia myytiin ja lopulta konkurssiin ajautunut seura sai jatkaa Italian sarjoissa Parma FC:n nimellä. Sittemmin joukkue on ajelehtinut aavelaivan tavoin aallonpohjasta toiseen.

Parman tarina näyttää ulkopuolisen silmin satumaiselta. Pikkukaupungin joukkue nousi pikavauhtia huipulle ja osaksi italialaisen jalkapallon menestystarinaa. Kertomus on ollut kuitenkin pitkälti huijareiden ja valehtelijoiden rakentama. Seuran tulevaisuus riippuu nyt siitä, kuinka paljon parmalaiset rakastavat jalkapalloa. Parma muuttunee taas pieneksi, mutta sekin voi olla kaunista.

Vakiokupongilta löytyy tuttuun tapaan Englannin sarjojen taistoja. Liigakohteissa varmoja kannattaa hakea kohteisiin 1 ja 5.

Manchester United saa Sunderlandin vieraakseen kohteessa 1. Taistelu neljännestä paikasta Mestareiden liigaan käy kiivaana ja ManU:lla ei ole varaa menettää tärkeitä pisteitä. Louis van Gaalin joukot ottavat ottelusta selkeän kotivoiton.

Viikon ideavarmaksi nostan kohteen 5 Burnleyn. The Clarets taistelee sarjapaikastaan ja on esiintynyt kotonaan positiivisesti. Muun muassa Liverpool on ollut vaikeuksissa Turf Moorilla. Lauantaina vieraaksi saapuva Swansea on esiintynyt ailahtelevasti ja peliprosentit puoltavat kotivoiton asentamista kohteeseen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 28.2. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, X(1), 1(X), 1, 1, 2(X), 1, 2(X), 1, 2(X), X, 1, 1(2).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 27.2.2015.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: