Valtikka siirtyi Saksaan

Mestareiden liigan välieristä povattiin tasaista vääntöä espanjalaisten ja saksalaisten huippuseurojen välillä. Toisin kävi. Bundesliigan kärkikaksikko tunki Iberian niemimaan pojille bratwurstit kurkkuun heti otteluparien avausosissa. Kolmen viikon päästä Wembleyllä iskevät yhteen saksalaiset suurseurat Bayern München ja Borussia Dortmund.

Real Madrid kokkasi toki toisessa osaottelussa kasaan huiman loppukirin, mutta sitä edeltävät 170 minuuttia edettiin lähes täysin Dortmundin Jürgen Kloppin asettamin askelmerkein.

Huikein kuilu nähtiin Barcelona–Bayern-otteluparissa. Nyky-Barca ei ole koskaan saanut vastaavaa tukkapöllyä. Yhteismaalit 7–0 kertovat kaiken. Valtikka on vaihtanut omistajaa.

Viime vuonna futiskansaa hämmästytti pilkkualueen rajalle pysäköity Chelsean double decker, joka kesti osittain hyvän tuurin avustamana pelillisen hallinnan ollessa täydellisesti Barcelonan hallussa.

Tämän kevään välierätaistoissa kaiku askelten oli uskomaton toisella tapaa. Merkillepantavaa oli saksalaisten täydellinen fyysinen ylivoima. Bayern käytännössä juoksi Barcan katsomoon. Joukkue paineisti vastustajan pallollista pelaajaa lähes poikkeuksetta 2–3 pelaajan voimin ja prässäsi pää kolmantena jalkana molemmissa otteluissa koko 90-minuuttisen ajan. Hyökkäyksiin lähdettiin nopeilla käännöillä ja koko joukkueen voimin.

Huipputason jalkapallo-ottelussa keskikentän työmyyrät juoksevat keskimäärin 10 kilometriä ottelua kohden. Otteluparin toisessa osassa Bayernin Thomas Müllerin matkamittariin kertyi kilometrejä käsittämättömät 12,8!

Maailman parhaana joukkueena jo vuosia pidetyn Barcelonan suurin ongelma on sen puolustus, joka ei tavanomaisessa La Liga -ottelussa joudu juuri koskaan venymään. Normaalisti katalonialaiset pääsevät etenemään rauhassa boksin rajalle asti, jossa jauhetaan ratkaisu vastustajan puolustuksen puhkovilla syötöillä.

Espanjassa kuilu kärkikaksikon ja muiden joukkueiden välillä on valtava, joten esimerkiksi hidas rautakanki Gerard Pique pääsee siirtelemään palloa paineettomassa tilassa valtaosissa otteluista. Kuvaavaa on, että rajusti yliarvostettu Pique toimitti merkkipoijun roolia myös Huuhkajia vastaan Gijónissa.

Nyt Barcelona ei päässyt kovinkaan monta kertaa omalle mukavuusalueelleen, koska kaikki syöttösuunnat olivat tukossa. Nähty taktinen ylivoima on spinaakkerin kokoinen sulka Jupp Heynckesin hattuun.

Bundesliigaa ja saksalaisia joukkueita on aliarvioitu pitkään. Teutonifutiksen arvostus on noussut ansaitsemalleen tasolle oikeastaan vasta viime vuosina. Taustalla on 2000-luvun alun taantuma, joka löi leimansa pitkäksi aikaa saksalaiseen jalkapalloon. Tämän jälkeen Saksassa on läpikäyty totaalinen pelillinen metamorfoosi. Uudistuminen tapahtui kriisin kautta, kuten usein käy myös monessa muussa asiassa.

Bayern München on tällä hetkellä maailman paras jalkapallojoukkue. Finaalista on tulossa yksipuolinen näytös. Lupaan syödä hatullisen hapankaalia, jos Dortmund on edes lähellä voittoa ottelussa.

Ikuista dominanssia on kuitenkaan turha odottaa. Mestareiden liigan finaalissa on viimeisen kymmenen vuoden aikana esiintynyt joukkueita kuudesta maasta ja mestaruuspokaalin haltija on tullut lähes joka vuosi eri puolelta Eurooppaa. Ensi vuoden turnaus on taas uusi tarina, jossa onnellisen lopun voi nähdä aivan joku muu seura.

Bayernin tulevaisuuden suunnan määrittää osaltaan Bundesliigan kehittyminen. Espanjan tapainen muutaman tai yhden joukkueen dominointi ei tee hyvää seuran mahdollisuuksille eurokentillä.

Bayernin resurssit ovat nyt ylivertaiset muihin bundesliigaseuroihin nähden. Siitä kertoo esimerkiksi juuri julkistettu Mario Götzen siirto Dortmundista Müncheniin. Baijerilaisena toivoisin, että myös muualta alkaa löytyä paalua lähivuosina. Muuten homma menee hankalaksi.

Eurooppaa tällä hetkellä dominoivat bundesliigajoukkueet nähdään myös lauantain vakiokupongilla tuttujen brittikohteiden rinnalla. Kohteen 13 Dortmund–Bayern-finaaliprologi on taatusti kuuma ottelu ja merkkejä ei kohteessa kannata säästellä. Bayern on jo varmistanut liigamestaruuden ja molemmat joukkueet seilaavat voittoputkessa. Ottelussa nähdään varmasti railakasta hyökkäyspeliä, joten kohteeseen merkit 1 ja 2.

Viikon varmat löytyvät Englannin otteluista. Kohteen 1 Tottenham jahtaa vielä paikkaa ensi kauden Mestareiden liigaan ja se ottaa täydet kolme pistettä Southamptonin kustannuksella. Yllätystä kannattaa hakea kakkoskohteeseen, jossa Wigan tarvitsee kipeästi lisäpisteitä sarjapaikkansa uusimiseksi. Varma kakkonen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 4.5. kello 16.25. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 2, 2(X), 1, 1(2), 2(X), 2, 1, 1(2), 1, X(1), 1, 1(2).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 3.5.2013.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: