Di Canio ja roomalainen tervehdys

Fasistimenneisyydestään tunnetun Paolo Di Canion yllätysvalinta valioliigaseura Sunderlandin uudeksi manageriksi on aiheuttanut runsaasti keskustelua ja erilaisia reaktioita saarivaltakunnassa ja muuallakin jalkapalloyhteisön parissa. Italialainen, muun muassa Laziossa ja West Hamissa pelaajaurallaan vaikuttanut Di Canio on kertonut vuonna 2005 ilmestyneessä elämäkerrassaan avoimesti olevansa fasisti. Hänen oikeaan käsivarteensa on tatuoitu teksti DVX, mikä tarkoittaa johtajaa latinaksi. Ilmaisu viittaa fasistijohtaja Benito Mussoliniin.

Di Canio on ollut takavuosina äärioikeistolaisen faniryhmän, Irriducibili Lazion jäsen ja Rooman pelivuosinaan mies tuli tunnetuksi natsitervehdyksestään ultrien katsomonosan edessä. Mussolinin fasistit ottivat roomalaisena tervehdyksenä aiemmin tunnetun kädenheilautuksen käyttöönsä ennen toista maailmansotaa.

Swindonissa aiemmin valmentajana vaikuttaneen Di Canion menneisyyden haamuja ja uutta pestiä on analysoitu viljalti brittimediassa. Tapahtumat nostattivat pyörremyrskyn myös Sunderland A.F.C:n sisällä. Seuran varapuheenjohtaja, työväenpuolueen mandaatilla ulkoministerinä aiemmin toiminut David Miliband erosi välittömästi tehtävistään Di Canion sopimuksen tultua julki.

Koillis-Englannissa vaikutusvaltainen Durhamin kaivostyöläisten järjestö DMA on vaatinut Wearmouthin mainareita kunnioittavan banderollin poistamista Sunderlandin kotistadionilta. Legendaarinen banderolli on ollut tähän mennessä pysyvästi näkyvillä Valon stadionilla.

”Tuhannet kaivostyöläiset ovat tukeneet Sunderlandia intohimoisesti vuosien saatossa, mutta on olemassa periaatteita, jotka ovat vielä paljon tärkeämpiä”, sanoi DMA:n pääsihteeri Dave Hopper BBC:lle.

Sunderlandilla on vahvat taloudelliset kytkökset Afrikkaan, joten Di Canion palkkaaminen voi olla pahimmassa tapauksessa seuralle kohtalokas oma maali. Öljy-yhtiö Tullow Oil sponsoroi Sunderlandia avokätisesti Invest in Africa -hankkeensa kautta. Lisäksi seura on mukana monessa hyväntekeväisyyskampanjassa mantereella.

Yhteistyö on tiivistä muun muassa Nelson Mandelan säätiön kanssa. Nähtäväksi jää, mitä mieltä fasistisen apartheid-hallinnon taannoin tyrmään telkeämä Nelson Mandela on tästä touhusta.

Tapaus Di Caniosta on keskusteltu viljalti myös suomifutiksen blogosfäärissä. Helsingin Sanomien jalkapalloblogisti Kristian Sundqvistin mielestä fasismia pitäisi suvaita jalkapallossa. Sundqvistin Di Canio -aiheisessa kirjoituksessa väitetään, että fasismi ei alkumuodossaan sisällä lainkaan rasismia eikä ylipäätään ihmisvihaa. Kirjoittajan mielestä fasismi ”tuntuu mitä oivallisimmalta aatteelta juuri jalkapallovalmentamiseen.”

Väitteet ovat virheellisiä ja vastenmielisiä. On erikoista lukea tällaista jöötiä maan valtalehden verkkosivuilta. Fasismi on kiistatta rasistinen ideologia, jonka pohjat on valettu toiseuden ja ekskluusion käsitteille. Aatteeseen kuuluu olennaisena osana demonisoitu vihollinen, jota vastaan fasistit rekrytoivat kannattajansa.

Länsimaisen demokratian keskeisin perusarvo on tasavertaisuus. Sitä vastaan hyökkäävää ideologiaa ei tarvitse suvaita jalkapallossa eikä missään muuallakaan sivistyneessä yhteiskunnassa.

Di Caniota ei ole syytä heittää pohtimatta bussin alle, mutta hän ei voi kieltäytyä vastaamasta kysymyksiin, jotka koskevat hänen menneisyyttään. Jalkapalloseuroilla on velvollisuus varmistaa, että niiden työntekijät sitoutuvat syrjinnän vastaisiin ja tasa-arvoa edistäviin arvoihin.

Kuten Englannissa rasismia vastaan taisteleva Kick It Out -kampanja toteaa julkilausumassaan: ”On kaikkien etu, että seura ja Di Canio tunnustavat nopeasti täysimääräisen ja vilpittömän sitoutumisensa näihin arvoihin.” Jos tätä ei tapahdu, italialaisesta tervehdyksineen tulee todellinen syöpä koko lajille ja hienosti futispiireissä viime vuosina edennyt syrjinnän vastainen kampanja kokee valtavan takaiskun.

Putoamistaistoon ajautunut Sunderland ei esiinny tällä viikolla vakiokupongilla. Sen sijaan kierroksella nähdään kaksi muuta pahassa sillassa olevaa joukkuetta. Ykköskohteen Reading killuu sarjajumbona kahdeksan pisteen päässä putoamisviivasta. Vastaan asettuva Liverpool on selkeä suosikki myös vieraskentällä. Varma kakkonen.

Kohteen 2 QPR koki valtavan henkisen takaiskun, kun sen hieno taistelu vajaalla ei tuottanut tulosta Wigania vastaan viime viikolla. Wiganin Shaun Maloney tasoitti ottelun vapaapotkusta lisäajalla ja jätti QPR:n jo toivottoman kauas taivaspaikasta. Tilanne näyttää pahalta ja europaikoista kiivaasti kinaava Everton lyö lyötyä lisää. Varma ykkönen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 13.4. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittelee 64 merkin järjestelmää: 2, 1, 1, 1(X), 1, 2(1), X(1), 1, 1(X), 2, X(1), 2, 1(X).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä 12.4.2013.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: