Korona kurittaa junnufutista

Jalkapallossa rekisteröityjen pelaajien määrä on laskenut lähes kymmenellä tuhannella.

Jo lähes vuoden jatkuneella korona-ajalla on ollut tuhoisia vaikutuksia lasten ja nuorten liikuntaharrastuksille. Jalkapallossa toiminta saatiin käynnistettyä nopeasti uudestaan kevään rajoitustoimien jälkeen. Seurat mukautuivat sulun aikana hienosti hankalaan tilanteeseen ja kehittelivät vaihtoehtoisia toimintamuotoja esimerkiksi etäharjoitteluun. Loppuvuonna alkaneesta toisesta aallosta junioriurheilu ja -liikunta ei kuitenkaan selviä ilman mittavia tukitoimia.

Helsingin Sanomien tekemän selvityksen mukaan harrastajakato on iskenyt erityisesti aloittaviin ja nuorempiin ikäluokkiin. Palloliiton mukaan 5–12 -vuotiaista harrastajista pelaamisen on lopettanut viidennes. Syntynyt tilanne koskee myös muita lajeja ja sen vaikutukset tulevat näkymään vuosia eteenpäin. Uhkana on liikunnasta ja urheilusta kokonaan vieraantuneiden ikäluokkien syntyminen. Kansanterveydelliset seuraukset voivat olla merkittävät.

Korona-aikana vastuu lasten liikkumisesta on siirtynyt lähes kokonaan vanhempien vastuulle. Tämä lisää eriarvoisuutta, koska kaikissa perheissä ei ole voimavaroja järjestää korvaavaa toimintaa ohjatulle liikuntaharrastukselle. Mahdollisuuksia on entisestään vähentänyt kunnallisten sisäliikuntatilojen sulkeminen kokonaan. Samaan aikaan yksityiset liikuntatilat, kuten kuntosalit, on pidetty auki.

Liikunnan arvo yhteiskunnalle on valtava. Valtiontalouden tarkastusviraston tekemän arvion mukaan jokainen syrjäytynyt nuori maksaa elämänsä aikana noin 1,2 miljoonaa euroa yhteiskunnalle. Jalkapallossa Uefa on laskenut jalkapallon harrastamisen arvoa terveys-, talous- ja sosiaalisena hyötynä eri maissa. Suomessa tämä luku on vuosittain 770 miljoonaa euroa.

Pandemian toisen aallon aikana rajoituksia on jatkettu lyhyissä pätkissä kerrallaan. Useassa seurassa ja joukkueessa normaali harjoittelu on ollut tauolla yhtäjaksoisesti jo marraskuun lopusta asti. Etätreenien osalta valmentajat ja seuraväki ovat kaivaneet kaneja hatuistaan, mutta niillä ei voida ylläpitää intoa loputtomiin – varsinkaan vahvan sosiaalisen aspektin omaavissa joukkuelajeissa.

Koronan ja sen aiheuttamien rajoitustoimien taloudelliset vaikutukset seuratoimintaan ovat mittavat. Useissa seuroissa turnaukset ja talvisarjat ovat merkittävä tulonlähde ja niiden ollessa määrittämättömän pituisella tauolla, kassat kumisevat tyhjyyttään.

Kevään pienryhmäharjoittelun jakso osoitti, että liikuntaharrastuksen järjestäminen vastuullisesti rajoituksia noudattaen onnistuu. Nyt tarvitaan päätöksiä toiminnan jatkumisen turvaamiseksi. Samaan aikaan korvaamattoman arvokasta kansanterveydellistä työtä tekevien seurojen taloudellisesta tilanteesta tulee huolehtia tarvittavin julkisin tukipaketein.

Vakiokupongilla valtaosa kohteista on Englannin cupin taistoja, mutta riville mahtuu myös Valioliigaa, Championshipiä ja Italian Serie A:ta. Englannin kohteista Man City ja West Ham ovat selkeitä tolppia. Paras yllätyssauma on kohteen 1 Newcastlella. Harakat kompuroi sarjassa hyvin ohuella pelikirjalla, mutta vastaan asettuva Aston Villa ei ole pelannut kolmeen viikkoon yhtään ottelua joukkuetta piinanneen koronavirustapausten takia. Kohteeseen kakkonen ykkösvarmistuksella.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 23.1. kello 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2(1), 2, 1, 1(X), 1, 2(1), X(2), 1, 1, X, X(1), 2(X), 2.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisissa 22.1.2021.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: