HIFK kuilun partaalla

Seuran toimitusjohtajan mukaan pääomistaja on rikkonut alkuperäistä sopimusta.

Väkevästä kannattajakulttuuristaan tunnettu Helsingin IFK saattaa olla kotimaisen jalkapallon seuraava seuraruumis. HIFK:n toimitusjohtaja Christoffer Perret ja seuran kiinalainen pääomistaja Lucas Jin Chang ajautuivat alkutalvesta tukkanuottasille, minkä seurauksena sillat paloivat kenties lopullisesti. Seurauksena voi olla liigalisenssin menetys.

Chang saapui Helsinkiin Perretin esittelemänä uutena messiaana toukokuussa 2019. Kiinalainen hankki 51,9 prosentin omistuksen liigalisenssin emoyhdistykseltä vuokranneesta HIFK Fotboll AB:sta.

Tarkoituksena oli tuoda seuraan rahaa ja tehdä pelaajakaupoilla voittoja. Pelaajien oli määrä liikkua maailmalle Changin osaomistaman tanskalaisen Vejle BK:n kautta. Jo tuolloin moni epäili hankkeen järkevyyttä.

Sukset menivät ristiin tänä syksynä. Chang raapusti pääomistajan roolissa jo kahdella edellisellä kaudella suuntaviivat HIFK:n budjetille ja pelaajapolitiikalle, mutta valtaa oli saatava vielä lisää. Ajoittain oltiin jo lähellä Vejlen tunnelmia. Seurasta oli tulossa kovaa vauhtia pelkkä pelaajien osto- ja myyntiliike.

Marraskuussa istuttiin vielä neuvottelupöydässä, mutta lopulta toimitusjohtaja Perret vihelsi pelin poikki. Perretin mukaan Chang laittoi rahahanat kiinni rikkoen alkuperäistä sopimusta.

Palloliiton hallitus käsitteli maanantaina HIFK Fotboll rf:n hakemusta siirtää seuran kilpailutoiminta osakeyhtiöltä takaisin yhdistyksen haltuun. Hallitus katsoi kuitenkin, että edellytyksiä sopimuksen irtisanomiselle ei ole.

Maanantain päätös asetti Perretin vallankumousprojekteineen erittäin tukalaan tilanteeseen. Pelaajasopimuksia on vain muutama ja nekin ovat vielä osakeyhtiön hallinnassa.

HIFK on toimittanut lisenssipaperit myös normaalimenettelyllä, jossa osakeyhtiö hakee lisenssiä yhdessä yhdistyksen kanssa. Tällöin Chang pitäisi ensin saada ostettua ulos ja tämän jälkeen tarvittaisiin vielä lisärahoitusta yhtiöön, jolla on velkaa lähes kuusinkertainen määrä osakepääomaan nähden.

Ennakkotapauksena vastaavasta tilanteesta voidaan pitää Hongan kohtaloa muutama vuosi sitten. Myös Espoossa yhdistys irtisanoi sopimuksensa vaikeuksiin ajautuneen osakeyhtiön kanssa. Liigapaikkaa se ei kuitenkaan saanut, koska ei kyennyt ottamaan taloudellista vastuuta karille rysäyttäneestä yhtiöstä. Uutta vauhtia haettiin Kakkosesta asti. HIFK:n tilanne näyttää hyvin samanlaiselta tällä hetkellä.

Tarina on surullinen erityisesti siinä mielessä, että siinä ei näytä olevan yhtään sankaria. Aiemmista onnettomuuksista ei ole opittu mitään ja samat historialliset virheet on toistettu jälleen kerran.

HIFK tunnetaan seurana, jota kannattajat ovat kantaneet aladivareiden hiekkakentiltä aina Veikkausliigaan saakka. Kannattajilta on myös kerätty rahaa osakeantien muodossa, mutta myöhemmin nämä setelit ovat palaneet nuotiossa. Löytyykö yhteisöltä vielä kuntoa lähteä uudelle kierrokselle, jos lisenssisaagassa käy lopulta kylmät?

Valioliigassa painitaan joulukuun härkäviikkojen parissa. Otteluruuhkalla on vaikutusta voimasuhteisiin, joten joukkueiden kokoonpanotilanne kannattaa tarkistaa vielä ennen viikonlopun pelejä.

Valioliigan kolmesta ottelusta mielenkiintoisin on kohde 2, jossa täydellisesti alkukaudella flopannut Arsenal kohtaa vieraissa Evertonin. Kotijoukkue lähtee selvänä suosikkina otteluun, mutta Arsenalin kurssinkin on joskus käännyttävä. Kohteeseen siksi ykkönen vierasvarmistuksella.

Championshipissä mennään tällä kertaa tasaisten kamppailujen merkeissä. Varmat kannattaa asentaa Marcus Forssin Brentfordille sekä hyvässä vireessa purjehtiville Bournemouthille ja Coventrylle.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 19.12. kello 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, 1(2), X(1), 1, X(1), 1(2), 1, 2, X, X(1), 1, 1(X), 2.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisissa 18.12.2020.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: