Ykkösen kärkitaisto kolmen kauppa

Nousija ratkaistaan joukkueiden keskinäisissä otteluissa, joita on vielä kolme jäljellä.

Miesten Ykkösen sarjakautta on jäljellä enää viimeinen kolmannes ja nousutaiston loppuasetelmat alkavat hiljalleen hahmottua. Tällä kaudella noususta kamppailevat AC Oulu, KTP ja Jaro. EIF:llä on vielä ohuet saumat nousta mukaan taisteluun, jos se kykenee yllättämään KTP:n perjantaina Kotkassa.

Liigassa koronapandemian runtelema kausi pyritään sysimään maaliin asti normaalilla jatkosarjat sisältävällä suunnitelmalla. Ykkösessä tyydytään vähempään. Kahdentoista joukkueen sarjassa pelataan kaksinkertainen sarja, jonka jälkeen suora nousija, karsija ja kolme putoajaa ovat viimeistään selvillä. Palloliiton koronasääntöjen mukaan kaudesta on saatava vähintään 85 prosenttia maaliin, joten pallon tulee pyöriä ainakin lokakuun puoliväliin saakka.

Kärjessä purjehtiva AC Oulu laittoi kaudella 2019 pelimerkkejä likoon rakentaen joukkueen, joka oli sarjan suurin suosikki. Tuloksena oli kuitenkin mahalasku ja seura oli lopulta pudota Kakkoseen.

Joukkuepeleissä ostosten laatua enemmän ratkaisee usein kokin eli valmentajan osaaminen. Tällä kaudella nyrkkisäännön on osoittanut todeksi KPV, jonka on flopannut karmealla tavalla taloudellisesta ylivoimastaan huolimatta.

Oulussa menestyksen tekijä on ollut talvella ruoriin hypännyt Jyrki Ahola, joka on toiminut aiemmin lähinnä pääkaupunkiseudun juniorijoukkueiden parissa. Ahola on tuonut ripauksen suoraviivaisuutta AC Oulun hyökkäyspelaamiseen, vaikka perusprinsiipit eivät ole muuttuneet. ACO haluaa edelleen olla pallollisesti otteluita hallitseva joukkue.

Voittokulun taustalla on kuitenkin ollut ensisijaisesti parantunut puolustuspelaaminen. Neljän linjassa on ilahduttanut erityisesti vuonna 2003 syntynyt Miika Koskela, joka on raivannut paikan keskeltä Ouluun palanneen 38-vuotiaan Rafinhan rinnalta.

ACO:n kokoonpano on leimallisesti oululainen ja nuori. Ihanneavauksessa on kuusi oululaistaustaista pelaajaa ja Mestareiden liigastakin kokemusta kerännyt Rafinha on koostumuksen ainoa yli 30-vuotias pelaaja.

KTP on hiipinyt hiljaa, mutta varmasti kärjen takana koko kesän. Tällä hetkellä Kotkassa ollaan tilanteessa, jossa rästiottelun voittaminen nostaa joukkueen kärkeen.

Virolaisen Argo Arbeiterin luotsaama KTP luottaa ulkomaiseen osaamiseen myös kentällä. KTP hankki neljä uutta pelaajaa ulkomailta ennen siirtoikkunan umpeutumista. Heistä espanjalainen kärkimies Mika on laittanut verkot tötterölle sarjan häntäpään ryhmiä vastaan. Onnistumisia tarvitaan myös kärkiotteluissa, mikäli Kotkassa halutaan realisoida nousuhaaveet.

Myös Jaro on ollut perinteisesti joukkue, jonka avainpelaajat ovat tulleet Suomen ulkopuolelta. Tänä vuonna Pohjanmaalla on nähty kuitenkin nuorten paikallisten pelaajien esiinmarssi. Jaro on mättänyt sarjassa jo lähes 40 maalia. Tehoista ovat vastanneet oman kylän pojat Anthony Olusanya ja Severi Kähkönen. Jaron akilleen kantapää on ollut puolustus, joka on vuotanut myös häntäpään joukkueita vastaan.

Nousija ratkaistaan joukkueiden keskinäisissä otteluissa, joita on vielä kolme jäljellä. Ensimmäinen pelataan perjantaina Pietarsaaressa, jossa kohtaavat Jaro ja AC Oulu. Vieraiden tappiottomien otteluiden putki katkesi sunnuntaina KPV:n käsittelyssä. Joukkueiden vahvuudet ovat kuin peilikuvia toisistaan, joten viikonloppu käynnistellään mielenkiintoisella taistolla.

Lauantain vakiokierrokselta löytyy tuttuun tapaan Englannin sarjojen otteluita. Valioliigassa avausottelunsa Liverpoolille hävinnyt Chelsea matkaa WBA:n vieraaksi. Chelsea avaa pistetilinsä sarjanousijan kustannuksella eli kohteeseen varma 2. Kiharaisella kierroksella muita varmoja pitää hakea Ykkösliigan otteluista. Kohteiden 12 ja 13 Sunderland ja Hull merkataan voittajiksi otteluissaan.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 26.9. kello 14.28. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1(2), 2, X(2), 1, 1, 1(X), 1(2), X(2), 1, 1(X), 1, 1, 2.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisissa 25.9.2020.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: