Messin lähtö voi olla uusi alku Barcelonalle

Erimielisyydet ratkaistaan pahimmassa tapauksessa vasta oikeussalissa.

(jälkihuomautus: kirjoitus on julkaistu torstaina 3.9. Kansan Uutisissa. Seuraavana päivänä Messi ilmoitti jäävänsä Barcelonaan. Uutta alkua ei siis vielä nähty.)

Viime päivien puhutuin aihe jalkapallomaailmassa on ollut Lionel Messin ja FC Barcelonan sopimuskiista, joka mutkistuu päivä päivältä. Argentiinalaistähti shokeerasi katalonialaiset viikko sitten faksattuaan seuralleen siirtopyynnön. Kaksi vuosikymmentä kestänyt yhteinen menestystarina on siis saapumassa pääteasemalleen.

Lähtöpäätöksen taustalla on seuran pelillinen alamäki, joka huipentui nöyryyttävään 2–8-tappioon Bayern Münchenille tämän kevään Mestareiden liigassa. Vääjäämättä ikämiessarjaa lähestyvä 33-vuotias Messi haluaa vielä kääntää uuden lehden urallaan ennen nappuloiden ripustamista naulaan.

Osapuolilla on erimielisyyksiä sopimuspykälästä, jonka mukaan pelaaja voi jättää seuran yksipuolisella ilmoituksella kuluneen kauden jälkeen. Kiistan perusongelma liittyy sopimuksen purkamisen takarajaan. Seuran mielestä takaraja oli jo kesäkuussa, mutta pelaaja on esikuntineen todennut päivämäärän siirtyneen koronan pitkittämän kauden myötä.

Jo 13-vuotiaana Barcan akatemiaan La Masiaan liittynyt Messi debytoi seuran edustusjoukkueessa vuonna 2004. Kuluneen kuudentoista vuoden aikana seura on voittanut kymmenen kertaa Espanjan mestaruuden. Cup-pyttyjä on Kataloniaan saatu kaikkiaan kuusi ja Mestareiden liigan voittojakin peräti neljä kappaletta.

Messi on toiminut triumfin kapellimestarina takomalla keskimäärin yli 40 maalia vuodessa Blaugranalle. Harvemmin ketään pelaajaa voi tituleerata seuraansa suuremmaksi, mutta Messi jos kukaan kuuluu tähän sarjaan. Sen vuoksi maisemanvaihto ei ole Barcan johtoportaan näkökulmasta yksinkertainen asia.

Epäselvyyksiä on myös ulosostopykälän osalta. Espanjalainen Cadena Ser -kanava ehti jo uutisoida, että sopimukseen kuulunut tähtitieteellinen 700 miljoonan euron ulosostoklausuuli ei olisi enää voimassa.

Sopimus päättyy joka tapauksessa ensi kauden jälkeen. Barcelonan mukaan pelaaja voi lähteä seurasta ilman siirtokorvausta ainoastaan siinä tapauksessa, että hän ei pelaa lainkaan tulevalla kaudella. Erimielisyydet ratkaistaan pahimmassa tapauksessa vasta oikeussalissa.

Vahvimpana ehdokkaana Messin uudeksi osoitteeksi on pidetty Pep Guardiolan valmentamaa Manchester Cityä. Guardiola toimi Barcelonan managerina vuosina 2008–2012 ja juuri hän oli ratkaisevassa roolissa tukemassa Messiä pelaajan kohdattua uransa edellisen tienhaaran 12 vuotta sitten.

Messin lähtö on parhaassa tapauksessa Barcelonalle erinomainen asia. Seura ei voi ikuisesti ripustautua viimeisiä pelivuosiaan lähestyvään pelaajaan, joka kaiken kukkuraksi haluaa siirtyä pois kaupungista – oli hän kuinka hyvä tahansa.

Ikääntyvästä tähdestä on vielä mahdollista nyhtää kaikki ennätykset rikkova siirtosumma sopivalla kompromissilla sopimuskiistassa. Rahan ja mahdollisesti vaihdossa tulevien pelaajien avulla Barcalle tarjoutuisi ainutlaatuinen mahdollisuus rakentaa uusi menestysjoukkue.

Typerin vaihtoehto Barcelonan kannalta olisi lähteä kalistelemaan jukuripäisesti peistä käräjillä Messin kanssa. Tällöin supertähti istuisi kauden katsomossa ja lähtisi ensi kesänä ilmaiseksi muualle sopimuksen päättyessä. Siihen asti hän olisi ainoastaan rasite seuralle. Tulevaisuutta kannattaa lähteä rakentamaan jo nyt. Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan muun muassa Manchester Cityn sheikeillä olisi houkuttelevaa saludopakettia jo tarjolla.

Lauantain vakiokupongilta löytyy Kansojen Liigan ohella lyhyen tauon jälkeen alkavien brittisarjojen pelejä. Kierroksen kiinnostavin ottelu löytyy kohteesta 1, jossa Englannille tarjoutuu mahdollisuus kuitata vuoden 2016 EM-kisojen shokkitappio Islannille. Motivaatiotekijät puoltavat kohteeseen vierasvoittoa.

Teemu Pukin Norwichin kausi käynnistyy liigacupin ottelulla Championshipissä niukasti säilynyttä Lutonia vastaan. Kanarialintujen kevät päättyi mahalaskuun, joten uusi kausi halutaan varmasti aloittaa väkevällä suorituksella. Kohteeseen varma 2.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 5.9. kello 16.58. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, 1, 2(X), 2(1), 2, X(1), 1(2), 1, 1, X(1), 2, 1, 2(1).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: