Kevät tuoksuu jalkapallohalleissa

Talven treenimatsisarjaa kannattaa kehittää edelleen.

Suomessa jalkapallon sarjakautta edeltävä pre-season on tunnetusti tuskallisen pitkä. Esimerkiksi edellisenä talvena 2018–2019 oman seurani AC Oulun kotistadionilla Raatissa vietettiin peräti yli puolen vuoden taukoa sarjaotteluiden välissä. Tuttua kevään ja jalkapallon tuoksua etsiessä fiilistä joutuu hakemaan hallipeleistä.

Nykyisin jalkapallo on jo pienimmistä junioreista lähtien ympärivuotinen laji. Vuodenajat eivät enää määritä hetkiä, jolloin harjoitellaan ja pelataan. Myös aikuisten kilpajoukkueet harjoittelevat lähes koko talven ajan, vaikka varsinainen sarjakausi onkin muihin eurooppalaisiin sarjoihin verrattuna lyhyt.

Palloliitossa on onneksi reagoitu futisydintalven ottelukalenterille muodostamaan ongelmaan. Liiga alkaa tänäkin vuonna jo huhtikuun alussa. Uuden ala- ja yläloppusarjat sekä europudotuspelit sisältävän sarjajärjestelmän myötä viimeistä ottelua ei ole vielä merkattu kalenteriin, mutta viime vuonna se pelattiin marraskuun alussa.

Talvikuukausien kalenteriin on pyritty saamaan täytettä uudistamalla Suomen Cupia. Nykyisin cupin ensimmäiset ottelut pelataan lohkomuotoisena helmi-maaliskuussa ja varsinaiset pudotuspelit alkavat vasta maaliskuun alussa.

Cup toimii nykyisin lähinnä pelaajien ja pelitapojen testialustana, ja usein ensimmäiset ottelut ovat sekavia tapahtumia. Kaltaiselleni hc-kannattajalle riittää oman joukkueen seuraaminen itseisarvona ja pelin tasolla ei ole sinänsä suurta merkitystä. Uusia katsojia on kuitenkin haasteellista saada mukaan hallipeleihin kirjavan tason ja usein alkeellisten katsomo-olosuhteiden takia. Seurat kaipaavat kipeästi lisätapahtumia vuoteen, mutta ne pitää saada myös tuottamaan rahaa.

Cupin arvostuksesta kertoo paljon esimerkiksi D-lohkon päätöskierroksen ottelu, jossa AC Oulu sai vastaansa SJK Akatemian. Vierailla oli mukana vain yksi vaihtomies ja suurin osa avainpelaajista oli pelaamassa A-junioreiden SM-karsintaa, joka nähtiin Seinäjoella merkityksellisemmäksi kilpailuksi. Tapahtumasta tuli maalintekoharjoitus, vaikka kyseessä oli jatkopaikan kannalta ratkaiseva ottelu.

Talven treenimatsisarjaa kannattaa kehittää edelleen tärkeänä osana kauteen valmistautumista. Rinnalle tarvitaan kuitenkin myös oikea Suomen Cup, joka voisi käynnistyä aladivarijoukkueiden karsintakierroksilla huhtikuussa.

Tämä formaatti oli käytössä Cupin kultaisina vuosina 15 vuotta sitten, jolloin osallistujamäärä oli kaikkien aikojen suurin. Liiga ja Ykkönen voisivat tulla mukaan myöhemmin, jolloin ottelumäärä ei kasvaisi liian suureksi. Jalkapallo on ollut perinteisesti laji, jossa jokaisen ottelun tuloksella on merkitystä. Cupin kunnianpalautuksen myötä tarjolla olisi mahdollisuus rakentaa uusia kuolemattomia tarinoita.

Lauantain vakiokupongin kohteissa suurin mielenkiinto kohdistuu Liverpooliin, joka ei ole vieläkään hävinnyt yhtään ottelua. Vastaan asettuva Watford on vajonnut lyhyen pirteän jakson jälkeen takaisin putoamiskamppailuun. Poolin voittokulku jatkuu.

Kupongin ideavarmat asetan kohteisiin 3 ja 9. Southampton on West Hamia laadukkaampi joukkue ja lievästi alipelattu. Sama koskee nousutaistossa olevaa Bristol Cityä vierasottelussa Millwallia vastaan.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 29.2. kello 16.58. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, X(2), 2, 2, 1, 1(X), 1(X), 1(2), 2, 2(1), 1, X(1), 1.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisissa 28.2.2020.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: