Kadonneet kunnian vuodet

Bolton lähti sarjakauteen pistesakko niskassaan.

Englannin kentiltä kuultiin tällä viikolla surullisia seurauutisia. Valioliigan vakiokalustoon vielä 2000-luvun alussa kuulunut Bolton Wanderers on ajautunut konkurssin partaalle. Englannin sarjajärjestelmiä hallinnoivan English Football Leaguen hallitus on antanut Boltonille 14 päivää aikaa saattaa seuran omistusjärjestelyt ja talous kuntoon. Jos vaatimuksia ei toteuteta määräaikaan mennessä, Bolton potkaistaan ulos sumusaarten sarjoista.

Bolton esiintyi vuonna 2004 liigacupin finaalissa ja sijoittui muutamaa vuotta myöhemmin kahteen otteeseen kahdeksan parhaan joukkoon Valioliigassa. Sarjamenestyksen myötä seura eteni myös Euroopan kentille ja pelasi edesmenneessä UEFA Cupissa.

Boltonin kunnian vuosina futiskansaa ilahduttivat viheriöillä Jay-Jay Okochan ja Youri Djorkaeffin kaltaiset suurpelaajat. Suomalaiset muistavat seuran maajoukkuemaalivahti Jussi Jääskeläisen ansiosta, joka edusti Boltonia vuosina 1997–2012 ja kuului uransa huippuhetkillä Valioliigan eliittiveskareiden joukkoon.

EFL:n uhkavaatimus ei tullut yllätyksenä Boltonin tilannetta seuranneille. Ongelmien taustalla ovat sotkut seuran omistajatilanteessa. Kaudella 2011–12 tapahtuneen Valioliigasta putoamisen jälkeen seurassa painettiin kaasua pikapaluu mielessä. Uutta nousua ei nähty ja kassa tyhjeni.

Alkaneella kaudella Englannin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla League Onessa kautensa aloittanut Bolton ei ole pystynyt hankkimaan uusia pelaajia ja se ei ole kyennyt maksamaan palkkoja edes nykyiselle harvalukuiselle pelaajaryhmälleen. Tilanne saavutti tietynlaisen kulminaatiopisteensä heinäkuussa, jolloin jopa vedentulo katkaistiin seuran stadionilta maksamattomien laskujen myötä.

Bolton lähti talousongelmiensa takia sarjakauteen 12 pisteen sakko niskassaan. Akuutin kassakriisin myötä seura on joutunut peluuttamaan junioreita alkukauden otteluissaan. Viikko sitten ottelu Doncasteria vastaan siirrettiin pelaajapulan vuoksi ja manageri Phil Parkinson jätti seuran.

Loppukesästä tunnelin päässä nähtiin valonpilkahdus, kun Football Ventures -niminen yhtiö ilmoitti olevansa kiinnostunut seuran ostamisesta. Neuvottelut ovat edelleen kesken ja seuran tulevaisuus on nyt tämän diilin varassa. Aikaa on jäljellä enää kaksi viikkoa.

Englannissa nähtiin elokuussa jo yksi seuraruumis, kun 125-vuotias Bury kenkäistiin ulos maan sarjajärjestelmästä talousongelmien takia. Vuonna 1900 FA Cupin voittaneen seuran omistaja Steve Dale ei kyennyt osoittamaan määräaikaan mennessä riittäviä varoja Buryn velkojen maksamiseksi. Sumusaarten esimerkit osoittavat, että jalkapalloseuran pyörittäminen on taloudellisesti haastavaa myös muuallakin kuin Suomessa.

Lauantain vakiokierroksella on jaossa 350 000 euron takuupotti. Kuponki koostuu Valioliigan ja Championshipin otteluista. Kautensa sensaatiomaisesti aloittaneen Teemu Pukin edustama Norwich matkaa ykköskohteessa West Hamin vieraaksi. Heikosti kautensa aloittanut Hammers kelpaa lievästi alipelattuna varmaksi. Norwichin puolustus ei edelleenkään vakuuta, joten kohteeseen varma ykkönen Pukin maaleista huolimatta.

Championshipin puolella tolpiksi kelpaavat kohteiden 10 ja 11 Leeds sekä WBA. Leedsin Marcelo Bielsan projektissa kuljetaan vuotta kaksi ja tällä kaudella nousu näyttää lähes varmalta. West Bromwichin vieraaksi saapuva Blackburn on avannut kautensa ennakkokaavailuja positiivisemmin, mutta tasoero joukkueiden välillä on suuri. Molempiin kohteisiin varma kotivoitto.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 31.8. kello 16.58. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1, 1(X), 1, 1(X), 1(2), X(2), 2, 1, 1, 1, 1(2), 1(X).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisissa 30.8.2019.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: