Lehkosuon aika HJK:ssa kääntymässä loppusuoralle

HJK panostaa kaiken euromenestyksen mahdollistamiseen.

Veikkausliigakevään polttavin puheenaihe on ollut kestosuosikki HJK ja sen pahasti solmussa oleva peli. Klubi on ottanut kuudesta ensimmäisestä ottelustaan ainoastaan yhdeksän pistettä. Ongelmat kulminoituivat maanantaina Turussa Interin laitettua taululle tylyt 4–1-voittolukemat. Toppari Faith Friday Obilorin jo avausjaksolla holtittomalla taklauksella ottama typerä punainen kortti oli joukkuetta vaivaavan kurittomuuden symboli.

HJK on noussut Suomessa sellaiseen asemaan, että mestaruutta odotetaan joka vuosi. Seura on taloudellisesti ja toiminnallisesti aivan omalla tasollaan. HJK:n pitäisi olla myös pelillisesti maan johtava seura. Tämän vuoksi syyttävä sormi osoittaa tällä hetkellä päävalmentaja Mika Lehkosuota.

Lehkosuo on toiminut HJK:n valmentajana huhtikuusta 2014 lähtien ja on johdattanut seuran viiden kauden aikana kolmeen mestaruuteen ja kahteen cupin voittoon. Kertaalleen on käyty myös Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Euroopassa menestyminen on ollut HJK:lle kirkkain tavoite viime vuosien aikana. Dilemma piilee tämän tavoitteen taustalla. Seura panostaa kaiken euromenestyksen mahdollistamiseen, ja samalla Veikkausliigan kannu pitäisi hoitaa ikään kuin vasemmalla kädellä kotiin. Mikään muu kuin mestaruus ei kelpaa.

Pelilliset ongelmat ovat olleet jo pitkään samoja. Materiaalietunsa myötä HJK saa helposti pallonhallinnan itselleen lähes jokaisessa ottelussa. Tästä seurauksena on liian usein hidasta pallonsiirtelyä, josta puuttuvat tempomuutokset. Virheitä kyttäävä vastustaja pystyy oikea-aikaisella prässillä riistämään pallon ja iskemään vastaan. Maanantain ottelussa Inter oli laadukas juuri näissä tilanteissa.

Paradoksaalisesti europeleissä HJK:n pitäisi pystyä pelaamaan ainakin ajoittain täysin erilaisella pelitavalla. Klassinen klubifanien itkuvirsi on ollut liigan heikko taso, jonka takia seura ei pysty valmistautumaan riittävän hyvin eurokentille. Vaatimukset liigan pienentämisestä kymmenen joukkueen sarjaksi ovat jokavuotisia. Kevään peliesitykset ovat kuitenkin asettaneet nämä vaatimukset naurunalaisiksi. Laadukkaan kärkiseuran on kyettävä modifioimaan pelaamistaan vastustajan mukaan.

Lehkosuon asema oli uhattuna jo viime syksynä, jolloin useat Klubin kannattajat vaativat päävalmentajan vaihtamista. HJK haastatteli neljää ehdokasta valmentajaksi, mutta päätyi kuitenkin tekemään vuoden jatkosopimuksen Lehkosuon kanssa. Tilanteesta kertoo paljon se, että jatkosta tiedotettiin junioreita koskevan uutisen sivulauseessa. ”Bana” on roikkunut siis jo puolisen vuotta löysässä hirressä.

Lisäksi Lehkosuo sai tehdä muutoksen valmennustiimissään tälle kaudelle, kun Jani Sarajärvi korvasi kakkosvalmentajana José Riveiron, joka siirtyi lopulta Interin päävalmentajaksi. Muutos ei tapahtunut yhteisymmärryksessä. Kuvaava tilanne nähtiin maanantain ottelun jälkeen Riveiron käytyä kättelemässä vastustajan toimijat perinteiseen tapaan. Kaikkien kanssa paiskattiin kättä paitsi Mika Lehkosuon.

Klubin toimitusjohtaja Aki Riihilahti on tehnyt hienoa työtä HJK:n voimavaraetumatkan pidentämiseksi. HJK:n kasvaessa muissa liigaseuroissa on edelleen edetty mesenaattien tuella tai kiristetty vyötä. Nyt Klubin pitää kasvaa myös pelillisesti Suomen suurimmaksi seuraksi. Näyttää siltä, että tämä edellyttää valmentajan vaihtamista.

Lauantain vakiokierroksella käsillä ovat Englannin sarjojen loppuratkaisut. Championshipissä Teemu Pukin Norwich varmisti riemukkaasti nousun jo viime viikolla.

Valioliigassa katseet kiinnittyvät Manchester Cityn ja Liverpoolin väliseen mestaruustaisteluun. Pool matkaa suosikkina Newcastlen vieraaksi. Vierasvoitto varmistetaan vieraita suosivan pelijakauman vuoksi ristillä.

Kohteessa 4 Cardiffillä on vielä saumat sarjapaikkansa säilyttämiseen. Vieraaksi Walesiin saapuvalla Crystal Palacella ei ole ottelussa panosta. Kohteeseen varma kotivoitto.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 4.5. kello 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2 (X), 1, 1 (X), 1, 1, 2 (X), 1, 2, 1 (X), 1 (2), 1, 1, 1 (2).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisissa 3.5.2019.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: