TPS ja KTP haastavat Oulun Ykkösessä

Ykkösen suurin ongelma on koko vuosikymmenen ajan ollut talous.

Kannattamani jalkapalloseura on pelannut Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla eli Ykkösessä kohta kymmenen vuotta. Sarjassa jo pienen ikuisuuden lyhyen historiansa ajan tahkonnut AC Oulu on kivunnut Ykkösen maratontaulukossa jo toiseksi.

Ykkösen pelejä on tullut siis seurattua tiiviisti jo vuosikymmenen ajan, ja tältä jaksolta on jäänyt muistilevylle jonkinlainen näkemys sarjan tasosta ja sen kehityksestä pidemmältä ajanjaksolta.

Ykkösessä pelataan mielestäni parempaa jalkapalloa kuin kymmenen vuotta sitten. Joukkueet kootaan nykyisin pääosin huomattavasti aiemmin kuin takavuosina. Valmentajien taktinen osaaminen on kehittynyt, ja joukkueet ovat fyysisesti paremmassa kunnossa. Taidollisesti kelvolliset pubiläskit ovat katoava luonnonvara.

Sarjan kärkipäässä on ollut kuitenkin jo aiemmin usea huipputason joukkue. Esimerkiksi kausien 2012 ja 2013 nousijat RoPS ja SJK olisivat silloisilla kokoonpanoillaan pärjänneet liigassakin hyvin. Vuoden 2017 pallollisesti taitava Honka on jäänyt mieleen vuosikymmenen parhaana joukkueena sarjassa, vaikka se sijoittuikin kyseisellä kaudella toiseksi.

Alkavalla kaudella sarjan suurin suosikki löytyy Oulusta. Historian tuntien henkseleiden paukutteluun ei ole varaa, mutta Laivastonsinisten nykyisellä hyökkäyskalustolla ei voi tavoitella mitään muuta kuin sarjan voittoa. Viime kauden maalikuningas Morin, liigaruisku Juho Mäkelä ja Lahdesta tullut taskuraketti Loorents Hertsi ovat ykköstykkejä.

Oululaisten kovimmat haastajat tulevat Turusta ja Kotkasta. TPS hyödyntää tälläkin kaudella perinteisen palloilukaupungin juniorityötä ja kykenee lyömään kapuloita rattaisiin, jos Hradeckýn veljekset Matej ja Thomas pysyvät kunnossa. Kumpikaan ei pelannut viime vuonna loukkaantumisten takia, joten kysymysmerkkejä on ilmassa.

Kotka on myös perinteinen jalkapallokaupunki, ja KTP on rakentanut taloudellista pohjaa uudelle tulemiselle kaikessa hiljaisuudessa. Joukkueesta löytyy laatua ja leveyttä. Uusista hankinnoista on syytä nostaa esille Honka-kaksikko Kasperi Liikonen ja Antti Mäkijärvi. Kärjessä maaleja roiskii vanha Ykkösen sotaratsu Kalle Multanen.

Ykkösen suurin ongelma on koko vuosikymmenen ajan ollut talous. Valtakunnallinen huomio on pientä, ja paikallinen rahoitus kerätään pienistä puroista. Tämän vuoksi seurat ovat kasvaneet organisaatioina hitaasti ja sarjasta on ollut kohtuullisen helppoa nousta tilapäisen talousruiskeen avulla. Riskillä toimineet seurat ovat kuitenkin pudonneet nopeasti huipulta. PK-35 Vantaan ja PS Kemin esimerkit ovat tuoreessa muistissa.

Rahan vähyys näkyy myös häntäpään taistoissa. Ykkösessä on edelleen mahdollista pärjätä kengännauhabudjetilla, kuten Joensuun JIPPO teki takavuosina. Pohjoiskarjalaiset ajoivat bussin parkkiin nykyisin KPV:tä valmentavan Jarmo Korhosen johdolla ja rimpuilivat sarjassa monta kautta.

Kauden 2019 jippoja ovat Kakkosesta nousseet MYPA ja MuSa. EIF:llä on ollut talousvaikeuksia, joten tammisaarelaiset voivat myös vajota putoamiskamppailuun. Hännän onneksi sarjasta tippuu tänä vuonna vain yksi joukkue.

Lauantain vakiokupongilla eletään Englannin pääsarjojen ratkaisuhetkiä. Viikon valioliigavarma löytyy kohteesta 5. Burnley voi varmistaa sarjapaikkansa kotivoitolla Cardiffista. Clarets ei jätä tilaisuutta hyödyntämättä ja ottaa täydet kolme pistettä. Championshipissä varma merkki kannattaa asentaa Leedsin ja Aston Villan kotivoitoille.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 13.4. kello 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 2 (1), 2 (X), 1 (X), 1, 1, 1 (X), 1, 1, 1, 2 (X), 1, 2 (X).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisissa 12.4.2019.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: