Minihelmarit antaa suuntaa tulevaisuuden pelaajakehitykselle

Uruguayssa parhaillaan käynnissä oleva alle 17-vuotiaiden tyttöjen MM-turnaus päättyi Suomen osalta pettymykseen joukkueen jäätyä alkulohkoon yhdellä pisteellä. Avausottelussa tuli tappio fyysiselle Uudelle-Seelannille. Toisessa ottelussa Ghanan huikea yksilötaito oli Suomelle liikaa ja viimeinen vauhdikas taisto emäntämaata vastaan päättyi lopulta tasapeliin.

Turnaus oli hyvä indikaattori siitä, mikä on taso tällä hetkellä naisten jalkapallossa ja mihin suuntaan ollaan menossa. Suomi pelasi vuonna 2005 EM-kisojen välierissä ja oli tuohon aikaan vielä yksi Euroopan kärkimaista. Sittemmin naisfutiksen taso on lähtenyt rakettimaiseen nousuun ympäri maailman ja pääsy lopputurnauksiin on vaikeutunut kautta linjan. Suomi oli edellisen kerran mukana aikuisten arvoturnauksessa viisi vuotta sitten, kun EM-kisat pelattiin Ruotsissa.

Minihelmarit lähti Uruguayn turnaukseen menestymään erinomaisesti sujuneiden EM-kisojen jälkeen, ja tavoitteena oli puolivälieräpaikka. Pelillisesti joukkue on tietyllä tapaa poikkeuksellinen suomalainen maajoukkue, sillä sen pelaaminen perustuu pallonhallintaan. Päävalmentaja Marko Saloranta on onnistunut luomaan joukkueelle selkeän pelitavan, joka perustuu pelaajien taitoon ja yhteistyöhön. Ilman tätä onnistunutta, hyvin strukturoitua prosessia kisapaikka ei olisi ollut mahdollinen.

Kisojen alla puhuttiin paljon pallollisesta rohkeudesta ja uskalluksesta, mutta näitä elementtejä nähtiin turnauksessa lopulta liian vähän. Suomi hallitsi tilastojen mukaan pelivälinettä ylivoimaisesti vastustajaa enemmän kaikissa otteluissaan, mutta hallinta jalostui heikosti maalintekotilanteiksi ja tehoiksi.

Joukkue pelasi erityisesti otteluiden avausjaksoilla ikään kuin käsijarru päällä, ja palloa hallittiin enimmäkseen siirtelemällä sitä omalla kenttäpuoliskolla. Modernissa jalkapallossa tukipelaajien käyttö ja pallon kierrättäminen alakerran kautta painottomalle puolelle reittiä ylöspäin etsiessä on tärkeä osa peliä. Siitä ei ole kuitenkaan hyökkäyspelin kannalta hyötyä, jos ensimmäistä prässilinjaa ei pystytä ohittamaan riittävän nopeasti.

Murtautumismallit toimivat heikosti, koska laitapelaamista ei saatu kuntoon oikeastaan missään vaiheessa. Hitaisiin hyökkäyksiin perustuva eteneminen puuroutui usein keskustaan laitapelaajien kaventaessa liian aikaisin, ja näin vastustajan oli helppo tukkia reitit maalille tiiviillä puolustamisella.

Samalla haastamista selkeissä yksi yhtä vastaan -tilanteissa nähtiin liian vähän. Oikeana puolustajana pelannut HJS:n Katariina Kosola oli oikeastaan ainoa pelaaja, jolta nähtiin jatkuvia onnistumisia tällä osa-alueella. Uruguayta vastaan Kosola oli lähellä tehdä maradonat toisella jaksolla, mutta viimeinen puolustaja onnistui pysäyttämään soolon.

Ongelmista ja heikosta tuloksesta huolimatta joukkueen pelaamisessa oli nähtävissä myös hyviä elementtejä. Joukkuepelaamisessa Suomi oli lohkon kärkijoukkue. Esimerkiksi Ghanan menestys perustui puhtaasti muutaman huippuyksilön suorituksiin. Myös maalivahtipelin osalta Suomella on hieno tulevaisuus edessään, vaikka nyt veskareille sattuikin muutama arviointivirhe.

Niinä harvoina hetkinä, kun Suomi pelasi nopeammin pystyyn, nähtiin useita vaarallisia hyökkäyksiä. Harjoitellut mallit näkyivät viimeisen ottelun johtomaalissa, jossa komea kombinaatio päättyi Aino Vuorisen hallittuun viimeistelyyn. Pelin rytmittäminen on siis tärkeä asia, vaikka tapahtumia pyritäänkin hallitsemaan pallonhallinnan kautta.

Minihelmareiden pelitapa ja toimintakulttuuri alleviivaavat tulevaisuuden tavoitteita pelaajakehityksen suhteen niin tyttöjen kuin poikienkin jalkapallossa. Ainoa tapa menestyä ei ole puolustuspelaamiseen satsaaminen ja eläimellinen taistelu, vaikka niitäkin tarvitaan tietyissä tilanteissa.

Juniorijalkapallossa teknisen ja taktisen harjoittelun tulee perustua pallonhallintajalkapallon opetteluun. Tärkein tavoite on kehittää maksimaalisesti pelaajien perustaitoja ja vain pallollisesti rohkea pelitapa antaa mahdollisuuden tähän. Kun myöhemmin pelataan tuloksesta, pimputtelu ei ole tietenkään ainoa tapa pärjätä. Aktiivisella pelitavalla kehittyvät jalkapalloilijan taidot mahdollistavat kuitenkin jatkossa useamman erilaisen taktisen mallin käyttämisen perinteisen pitkän pallon roiskimisen sijasta.

Lauantain vakiokierroksella palataan maajoukkueotteluista Englannin liigataistojen pariin. Valioliigassa kärkijoukkue Manchester City matkaa hieman piristyneen West Hamin vieraaksi. Vieraat ovat selkeitä suosikkeja, mutta peliprosentit houkuttavat piirtämään kohteeseen kakkosen kaveriksi ristin.

Championshipin puolella Teemu Pukin edustama Norwich matkustaa Valioliigasta pudonneen Swansean vieraaksi. Kanarialinnut on huikeassa lyönnissä tällä hetkellä, mutta sarjan tasaisuuden ja peliruuhkan takia myös takaiskuja on luvassa ajoittain. Laadukas Swansea aiheuttaa nyt sellaisen eli kohteeseen ykkönen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 24.11. kello 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2(X), X(1), 1, 1(X), 2(X), 1, X, 1, 1, 2, 2(X), 1, 2(X).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisissa 23.11.2018.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: