Juha Malinen – uudistaja saunan lauteilla

Rovaniemen Palloseura joutuu etsimään syksyllä uuden päävalmentajan, kun menestyksekkäästi joukkuetta neljän kauden ajan luotsannut Juha Malinen siirtyy Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen peräsimeen kolmen vuoden sopimuksella. Paperi kattaa myös kesän 2021 EM-lopputurnauksen, mikäli Pikkuhuuhkajat selviytyy kisoihin. Tehtäviin kuuluu lisäksi liiton Pohjois-Suomen valmennuskeskuksen johtaminen.

Malinen on toiminut liigavalmentajana yli 500 ottelussa, ja tämän ohella 59-vuotias oululaislähtöinen luotsi on valmentanut pääsarjatasolla kazakstanilaista Karagandaa. Hänet tunnetaan räväkkänä futispersoonana, jonka uralta löytyy niin onnistumisia kuin epäonnistumisiakin.

Valmentajana Malista on kehuttu uudistumiskykyiseksi. Paloa osaamisen kehittämiseen on löytynyt. Kriitikot ovat puolestaan tituleeranneet Malista opportunistiksi, jonka puheet ovat olleet tekoja suurempia. Ura suomalaisen jalkapallon kärkikaartissa on kuitenkin kestänyt poikkeuksellisen pitkään ja menestystäkin on tullut.

Ensimmäinen muistoni Juha Malisesta on syksyltä 1993, kun kotikaupunkini silloinen ykkösseura FC Oulu nousi nuoren paikallisen luotsin johdolla liigaan. Sankariksi nousi vastikään edesmennyt Peter Ogaba, jonka arktisiin olosuhteisiin modifioitua peliasua Malinen kommentoi varsin värikkäästi miehen juostua vaihdosta kentälle loppuhetkillä. Lopulta Ogaba syötti ratkaisevan maalin ja ampui itse toisen osuman KajHan verkkoon. Raatin viheriö täyttyi juhlivista oululaisista ottelun jälkeen.

Kaltevalle pohjalle rakennettu FC Oulu ajautui nopeasti karille, mutta Malisen matka oli jo ennen sitä jatkunut Rauman kautta Turkuun. TPS:n ruorissa tuli Suomen Cupin voitto vuonna 1994, ja ura ampaisi ensimmäistä kertaa kunnolla nousukiitoon. Vuosikymmenen lopussa Malinen valmensi MyPan neljä kertaa mitaleille, mutta kruunu eli Suomen mestaruus jäi saavuttamatta.

Malisen uran seuraava käännekohta liittyy jälleen Ouluun. Paluu kotikaupunkiin tapahtui kaudella 2008 edellisenä syksynä liigasta pudonneen AC Oulun peräsimeen. Näin jälkikäteen voidaan perustellusti väittää, että AC Oulua ei olisi tällä hetkellä olemassa ilman Juha Malista.

Seuran taustaorganisaatio huojui tuossa vaiheessa erittäin ohuella pohjalla, ja tunnettu valmentaja toi mukanaan uskottavuutta suuren yleisön ja yhteistyökumppaneiden silmissä pitkän sekavan vaiheen jälkeen. AC Oulun -vuosina Malisen tehtäviin kuului valmentamisen ohella paljon muitakin asioita.

Myös kentällä homma toimi. Joukkue nousi liigaan syksyllä 2009 ja oli pirteä ilmestys myös seuraavan kesän liigataistoissa raikkaan ja rohkean peli-ilmeensä myötä. Talvella 2011 jysähti kuitenkin pommi, kun Palloliitto pudotti seuran liigasta talousepäselvyyksien takia.

Ratkaisu oli kiistanalainen ja se sinetöi osaltaan myös Malisen tulevaisuuden suunnan. AC Oulu ajautui divarissa matokuurille ja kunnianhimoinen valmentaja lähti etsimään uusia haasteita vaisun viimeisen kauden kääntyessä loppusuoralle syksyllä 2012.

Lyhyiden Haka- ja Lahti-pestien jälkeen Malinen saapui Rovaniemelle, jossa on tullut hienoa tulosta neljän vuoden ajan erilaisissa olosuhteissa. Kauden 2015 hopea oli upea suoritus. Kuluneella kaudella Malinen on pyrkinyt kehittämään nuoria kotimaisia pelaajia toimintaympäristön muututtua RoPS:n taloustilanteen vuoksi.

Tuore pesti Palloliittoon on varmasti monen mielestä yllätys, sillä Malinen on arvostellut viime vuosina rajusti lajiliittoa pysähtyneisyydestä ja vaatinut isoja muutoksia.

Suomalainen futislehti EOM haastatteli Malista loppukesällä ilmestyneessä numerossaan. Haastattelussa hän toteaa soittaneensa juuri Palloliittoon puolen tunnin puhelun ja sanoneensa, että suomalaisessa jalkapallossa tarvitaan uusi alkuräjähdys. Malinen arvostelee jutussa Palloliiton suhdetta seuroihin, joka on hänen mielestään aivan liian kankea, poliittinen ja byrokraattinen.

On mielenkiintoista nähdä, pystyykö eräs liiton sitkeimmistä kriitikoista muuttamaan matalikkoon juuttuneen laivan suuntaa. Uudistajia on toki ennenkin saunottu hiljaisiksi, mutta moni jalkapalloihminen toivoo Malisen jatkavan uudessa pestissään rohkealla tyylillä eteenpäin. Ravistelijoita tarvitaan juuri nyt.

Lauantain vakiokupongin valioliigavarmat löytyvät kohteista 1 ja 4. Manchester City on tällä hetkellä sarjan paras joukkue eikä Burnley-otteluun kannata tuhlata yhtä merkkiä enempää.

Kohteen 4 Crystal Palace on varmasti veikkaajien mielestä houkutteleva kohde riemastuttavan Chelsea-kotivoiton jälkeen. Newcastle on kuitenkin perustasoltaan huomattavasti vahvempi ja voittaa yli kaksi kertaa kolmesta. Prosentit puoltavat ykkösvarmaa.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 21.10. kello 16.58. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 2(X), 1, 1, 1, 1, 1(X), 1(X), 2(X), 1, X(2), 1, 2(X).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä 20.10.2017.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: