Vierailin kesäkuussa New Yorkissa parhaassa mahdollisessa seurassa ja matkaohjelmaan mahtui sopivasti 24.6. pelattu New Yorkin derby, jossa kohtasivat New York Red Bulls ja New York City FC.
NY Red Bulls on verraten nuorista seuroista pitkäikäisempi. Seura perustettiin vuonna 1995 nimellä NY/NJ MetroStars ja se oli eräs pääsarja Major League Soccerin perustajaseuroista. Vuonna 2006 seura myytiin jalkapallopiireissä vihatulle itävaltalaiselle energiajuomajätti Red Bullille ja nimi muuttui nykyiseen muotoonsa.
New York City FC on puolestaan perustettu vuonna 2013 ja sen omistavat Manchester City sekä legendaarinen baseball-seura New York Yankees. Kotiottelunsa City pelaa Yankee Stadiumilla Bronxissa.
Red Bullsin kotiareena sijaitsee New Jerseyn puolella Harrisonissa ja se on ensimmäisiä yhdysvaltalaisia stadioneita, joka on rakennettu yksinomaan jalkapallon käyttöön. Stadion on helposti saavutettavissa Manhattanilta PATH-junalla. Juna Harrisoniin lähtee WTC:n asemalta ja matka kestää puolisen tuntia. Liput ovat huokeita, yhteen suuntaan pääsee alle kolmella dollarilla ja maksuvälineenä voi käyttää myös New Yorkin ladattavaa metrokorttia.
Harrison on verrattaen pieni kylä, mutta rautatieaseman kupeesta löytyy muutama perustason ruokapaikka, joista tällä kertaa tuli testattua Sakura-nimistä sushibaaria, joka ei ollut pettymys.
Red Bull Arenalle mahtuu 25 000 katsojaa ja se on futiksen katsomiseen oivallinen stadion. Liput otteluun maksoivat 50 dollaria kappale ja ne sai kätevästi ostettua netistä jo ennen matkaa. Myös muut käytännön järjestelyt toimivat hyvin. Jonoja ei synny suuresta yleisömäärästä huolimatta ja tarjoilu pelaa, tosin olut on amerikkalaisen tyyliin tyyristä urheilutapahtumissa. Isosta Budweiseristä saa pulittaa peräti 14 taalaa. Katsomossa saa syödä ja juoda, mikä aiheuttaa eurooppalaisista tavoista poiketen kovaa trafiikkia katsomon ja elintarvikekioskien välillä pelin ollessa käynnissä.
Kotijoukkueen kannattajat kutsuvat kohtaamista New Yorkin derbyksi, mutta Red Bullsin stadionin sijainnista johtuen Cityn kannattajat ovat lanseeranneet tapahtuman nimeksi #hudsonriverderby, mikä on asiaan kuuluvaa kuittailua vastustajan suuntaan.
Katsomossa tunnelma on mairea ja faniryhmien chäntit eivät joukkueiden tietynlaisesta muovisuudesta huolimatta kalpene eurooppalaisten pääsarjojen menoon verrattuna – poislukien toki kaikkein isoimmat karkelot. Omat paikkamme ovat Cityn faniryhmän välittömässä läheisyydessä. Derbytunnelma on katossa, varsinkin kun vieraat esiintyvät vahvasti myös kentällä. ”F*** the Red Bulls” on ylivoimaisesti suosituin chäntti ottelussa, mutta välillä kuullaan oivaltavampiakin värssyjä.
MLS:n kannattajakulttuurin taso on yllättänyt monet. Jalkapallo on edelleen marginaalilajin asemassa Yhdysvalloissa, mutta yleinen kiinnostus lajia kohtaan kasvaa koko ajan. Vuoden 2014 MM-kisoissa alkulohkon ottelua Portugalia vastaan seurasi USA:ssa enemmän ihmisiä kuin NBA:n finaaleja.
Laji on harrastajamääriltään suuri myös USA:ssa. Peräti kolmessakymmenessä prosentissa amerikkalaisista perheistä pelataan futista. Maa on monien erilaisten kulttuurien sulatusuuni ja jalkapallo on ollut aiemmin maassa enimmäkseen maahanmuuttajien ja etnisten vähemmistöjen laji. Tämä näkyy myös New Yorkin derbyssä.
Ottelussa ilahduttavat suuresti Suomen maajoukkuemies Alexander Ringin mainiot otteet. Ring dominoi keskikenttää avausminuutilta lähtien aggressiivisella taklauspelillä ja on mukana myös rakentelemassa Cityn hyökkäyspeliä isossa roolissa. Ring kuuluu kotijoukkueen kannattajien ehdottomiin suosikkeihin ja on koko sarjan arvostetuimpia pelaajia.
New York Cityn hyökkäyspelin sielu on ollut tällä kaudella myös Euroopan kentiltä ja maajoukkuepeleistä tuttu espanjalaiskärki David Villa, joka on myös derbyssä kentän näkyvimpiä pelaajia.
Avausjaksolla Red Bulls pyrkii pallonhallintaan ja City kontraa nopeasti. Eräästä vastahyökkäyksestä syntyykin ottelun avausmaali, kun Jack Harrison pamauttaa 1-0:aan. Toisella jaksolla puolustaja Ben Sweat tuplaa johdon komealla puskumaalilla ja Red Bulls alistuu kohtaloonsa nopeasti. Superjunnu Tyler Adamskaan ei saa käynnistettyä kunnollista loppukiriä.
Ottelun jälkeen jälkipelit jatkuvat amerikkalaiseen tapaan stadionin parkkipaikalla, jossa grillit ovat kuumana ja oluttölkit napsahtelevat auki tiuhaan tahtiin. New Yorkin derbyä ja MLS:n muita otteluita voi suositella lämpimästi kaikille itärannikon matkaajille.