Maajoukkueella maineenpalautus mielessä

Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajana on todettava positiivisten ajatusten Huuhkajien mahdollisuuksista menestyä yhä kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa olleen viime vuosina vähissä. Vanhan sanonnan mukaan pessimisti ei pety, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Toiveet nousevat ottelu toisensa jälkeen korkealle, kunnes ne murskautuvat ahtojäihin – kuten Tommi Läntinen tulkitsee kannattajien teemabiisiksi muodostuneessa Via Dolorosa -kappaleessa.

Näin kävi myös viime syksynä, kun Suomi jäi Islantia, Kroatiaa ja Ukrainaa vastaan nollille. Nämäkin karsinnat ovat käytännössä ohi ennen kuin ne ovat ehtineet edes kunnolla käynnistyä.

Varsinkin Reykjavikin-ottelun loppuhetkien tapahtumista on ollut äärimmäisen vaikeaa päästä yli. Brennivínin polte ja mädätetyn hain karvas maku maistuvat huulilla edelleen.

Elämä jatkuu kuitenkin vääjäämättä, vaikka suomalaisen futiksen suunta ei ole ainakaan vielä muuttunut Hans Backen potkujen jälkeen. Suomen MM-karsintasaagaan kirjoitetaan uusi luku perjantaina turistikaupunki Antalyassa, jossa Huuhkajat saavat vastaansa Turkin.

Turkkilaiset olivat mukana viime kesän EM-kisoissa Ranskassa, mutta menestys ei ollut kummoista. Joukkue jäi alkulohkossaan kolmanneksi ja putosi jatkosta. Ainoa voitto tuli viimeisessä ottelussa Tšekkiä vastaan. Turkin otteet ovat jatkuneet karsinnoissa mollivoittoisesti ja ensimmäisestä neljästä ottelusta on kasassa ainoastaan viisi pistettä.

Turkki on taitava joukkue, ja se haluaa hallita palloa. Keskikentällä tahtipuikkoa heiluttaa joukkueen supertähti Arda Turan, ja puolustusta johtaa Leverkusenissa pelaava Ömer Toprak. Poissaolijoitakin on. Riveistä puuttuvat sopimusrikkeen takia pelikiellossa oleva Hakan Çalhanoğlu sekä Dortmundin Nuri Şahin.

Päävalmentaja Markku Kanerva totesi taiston alla maajoukkueen kannattajien Huikee setti! -lehdelle kyseessä olevan pahin mahdollinen vierasottelu, mutta toisaalta kaikki paineet ovat Turkilla. Jos se haluaa jatkaa taistelua kisapaikasta, matsista on otettava ehdottomasti täydet pisteet. Suomi pystyy puolestaan lähtemään otteluun paineettomassa tilassa, ja tämä on mahdollista kääntää altavastaajan eduksi.

Huuhkajien osalta toiveissa oli pitkästä aikaa ottelu, johon päästään parhaalla mahdollisella kokoonpanolla. Näin ei kuitenkaan valitettavasti ole, sillä ryhmästä puuttuu edelleen keskikentän tärkeä moottori Tim Sparv. Lisäksi Twentessä huiman syyskauden pelannut laituri Fredrik Jensen ei mahtunut jostain syystä Turkkiin ja Itävaltaan matkaavaan ryhmään.

Dopingpannassa oleva Roman Eremenko on myös pois kokoonpanosta. Toisaalta maajoukkue on pelannut jo kaksi syksyä ilman Romania, joten pelintekijän paikkaaminen ei ole tässä tilanteessa ratkaiseva kysymys.

Palataan lopuksi vielä maajoukkueen ja kotimaisen jalkapallon isoon kuvaan. Yhdessä ottelussa ei ongelmia ratkaista, mutta se antaa jälleen osviittaa suunnasta. Löytyykö oma pelitapa, millainen se on lopulta ja miten sitä kehitetään? Markku Kanervan aiempien pestien perusteella ”Rive” osaa organisoida puolustuspelin siedettävään kuosiin, mutta pallollinen pelaaminen ei ole perustunut toisteisuuteen ja selkeisiin malleihin.

Kanervan mukaan hyökkäyspelin rakenteen kehittämiseen on kiinnitetty huomiota ja avainasemassa on tehokkuus.

– Meidän pitää tehokkaasti hyödyntää ne hetket, kun meillä on pallo. Pelaajilla pitää olla tieto siitä, mihin pyritään, mitkä meidän aseet ovat hyökkäyksessä. Peliä pitää pystyä rytmittämään ja saada maksimoitua tehot hyökkäyspäässä, myös henkistä vahvuutta ja joukkuepelaamista runsaasti korostava Kanerva kertoi HuSelle.

Kanervalle karsintojen jäljellä olevat ottelut antavat mahdollisuuden maineenpalautukseen.

Nämä asiat ovat itsestäänselvyyksiä. Jokainen joukkue haluaa olla yhtenäinen, tehokas ja organisoitu. Sisällöt ratkaisevat näiden asioiden onnistumisen. Pelin rytmittämisellä Kanerva tarkoittaa toivottavasti sitä, että Suomi pyrkii pallonhallintaan välillä myös pidempiä jaksoja ja osaa puolustaa myös palloa pitämällä. Toissasyksyinen bussipuolustus ja roiskiminen käy pitkässä juoksussa raskaaksi joukkueelle kuin joukkueelle.

Lauantain vakiokupongilta löytyy maajoukkuekierroksen vuoksi Englannin Ykkös- ja Kakkosliigan pelejä. Näitä taistoja ei ole telkkarista nähtävillä, joten riviä rakennettaessa on pohjattava joukkueiden motivaatiotekijöihin kauden lähestyessä päätöstään.

Viikon varmat asennan kohteisiin 3 ja 6. Kolmoskohteessa Southend matkaa Wimbledonin vieraaksi. Southend taistelee vielä pääsystä nousukarsintoihin, joten kohteeseen varma kakkonen. Kohteessa 6 Gillingham tarvitsee vielä pisteitä varmistaakseen sarjapaikkansa, kun taas vierailija Peterboro höynää turvallisesti keskikastissa. Varma ykkönen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 25.3. kello 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: X(2), 1, 2, X(2), 1, 1, 1(X), 2(1), 1, 2(X), 1, 1, 1(2).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisissa pe 24.3.2017.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: