Sarjajärjestelmä kaipaa piristysruisketta

Suomifutiksen sarjajärjestelmistä on väännetty takavuosina peistä useaan otteeseen. Nykyinen 12+10-järjestelmä kolminkertaisine sarjoineen otettiin käyttöön vuonna 2011. Se on tuonut mukanaan stabiiliutta, mutta toisaalta kahdella korkeimmalla tasolla pelaavien kotimaisten jalkapalloseurojen talous junnaa paikallaan.

Edellisen kerran uudistusta puuhattiin kolmisen vuotta sitten. Tuolloin yli puolet liigaseuroista kannatti joukkuemäärän kasvattamista nykyisestä kahdestatoista kuuteentoista. Ajatus sai kannatusta myös liigan ja liiton johtoportaissa. Se ei kuitenkaan edennyt puheiden tasolta käytäntöön.

Suomalaisen edustusjalkapallon suurin ongelma on rahanpuute. Mesenaattiseurat porskuttavat toki omistajiensa rahoilla eteenpäin, mutta suuri joukko ylimpien sarjatasojen seuroja elää kädestä suuhun.

Kausi on lyhyt ja otteluita vähän. Suurta yleisöä ja yhteistyökumppaneita kiinnostaa Veikkausliiga enemmän kuin Ykkönen ja Ykkönen enemmän kuin Kakkonen. Kuvaava esimerkki on Turun Palloseura, jonka liikevaihto puolittui kahdessa vuodessa joukkueen pudottua liigasta. Nämä rahat siirtyivät jalkapallosta muihin lajeihin.

Suomen suosituin urheilulaji on tällä hetkellä jääkiekko, jonka pääsarja polkaistiin käyntiin viime viikolla. Jääkiekossa on pyritty laajentamaan reviiriä aggressiivisesti ja sarjassa pelaa nykyisin viisitoista joukkuetta.

Laajenemisen myötä esimerkiksi jalkapallopitäjänä aiemmin tunnettu Mikkeli on muuttunut kiekkokaupungiksi. Jukurit lämää kiekkoa ränniin Liigassa ja samaan aikaan Etelä-Savon pääkaupungin futisylpeys MP rämpii Kakkosessa.

Jääkiekon tapainen suljettu liiga ei kuulu jalkapalloon, mutta muilta osin jääkiekkoväen visionäärisistä kehitystoimista tulisi ottaa mallia myös futispuolella. Veikkausliigan ja Palloliiton toiminta ei ole ollut kasvuhakuista jääkiekkoliigan tapaan.

Sarjojen laajentamisen puolesta puhuu monta argumenttia. Uusien kaupunkien saaminen valtakunnalliselle tasolle lisäisi katsojia, näkyvyyttä ja rahaa jalkapallolle. Liigassa ja Ykkösessä liikkuvat rahamäärät kasvaisivat uusien talousalueiden mukaantulon myötä.

Laajemmissa sarjoissa olisi enemmän mahdollisuuksia kotimaisille pelaajille ja talouden kasvun myötä voitaisiin maksaa myös parempia palkkoja. Ensin mainittu edellyttää toki nykyistä jämäkämpää home grown -säännöstöä.

Nykyisessä tilanteessa moni parhaassa iässä oleva pelaaja jättää pelaamisen kokonaan tai siirtyy harrastamaan alemmille tasoille, koska ammattimaisesta pelaamisesta ja harjoittelusta ei makseta kunnollista korvausta.

Kuudentoista joukkueen sarjoissa päästäisiin myös eroon erikoisia tilanteita aiheuttavasta kolminkertaisesta sarjasta, joka ei futikseen kuulu.

Laajempia sarjoja vastustavat puhuvat usein tasosta ja sen riittämättömyydestä. Yleinen argumentti on se, että 16+16-malliin tai vastaavaan ei riittäisi tarpeeksi tasokkaita pelaajia. Pääsarjoissa on kuitenkin kaikkialla Euroopassa suuriakin tasoeroja joukkueiden välillä, eikä se tunnu olevan ongelma missään muualla kuin Suomessa.

Edustustason seurajalkapallon suurimmat haasteet Suomessa liittyvät siis sisämarkkinoihin. Harrastajamäärillä mitattuna laji on jo Suomen suurin, mutta huipputasolla se jää edelleen jääkiekon jalkoihin.

Kasvua ei tapahdu tekemällä pääsarjapalloilusta vain pienen piirin puuhastelua. Jos kehitystä halutaan, pitää olla valmiutta tehdä rohkeita uudistuksia.

Vakiokupongilla jatketaan Englannin sarjojen parissa. Kierroksen herkkupala on kohteen 7 Lontoon derby, jossa Arsenal saa vieraakseen Chelsean. Molemmilla joukkueilla on kasassa 10 pistettä viiden kierroksen jälkeen. Kohde on ympäripyöreä, joten lähdetään rististä liikkeelle. Peliprosentit puoltavat toiseksi merkiksi kakkosta, joten uskotaan Antonio Conten joukkojen lyövän menneisyyden mieheksi tuomitun Arsene Wengerin luotsaaman Arsenalin.

Kierros on tällä viikolla sen verran hankala, että tolpiksi on pakko ottaa kohteiden 1 ja 3 Man City sekä Liverpool. City on jyrännyt voitosta voittoon Pep Guardiolan johdolla ja triumfi jatkunee myös Swansean vieraana. Liverpool esiintyi puolestaan edukseen edellisellä kierroksella Chelsean vieraana. Alkukauden yllättäjä Hull taipuu Anfieldillä.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 24.9. kello 16.58. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, X(1), 1, 1(2), X, 1, X(2), X(1), 1, 1, X(2), X, 1(X).

Viikon väite: Jalkapallopiireissä on käyty viime päivinä keskustelua HIFK:n kannattajatoiminnassa mukana olevista natseista, joista yksi on lehtitietojen mukaan asema-aukion pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta epäilty SVL-aktiivi. Koko seuraa ja sen kannattajia ei voi leimata yksittäisten henkilöiden vuoksi, mutta tapaus on HIFK:lle erittäin kiusallinen. Seuran tulisi nyt välittömästi irtisanoutua rasismista ja väkivallasta sekä määrätä väkivaltaisuuksiin syyllistyneille henkilöille pysyvä porttikielto otteluihin.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 23.9.2016.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: