Dalymount Park, Dublin

Dublinin Phibsboroughissa sijaitseva Dalymount Park on ollut Irlannin pääsarjassa pelaavan Bohemian FC:n kotikenttä jo 115 vuoden ajan. ”Dalyeriä” pidetään irlantilaisen jalkapallon alkuperäisenä kotina, sillä siellä on pelattu vuosien saatossa lukuisia maaotteluita sekä Irlannin cupin finaalimatseja.

Stadion toimi myös muutaman muun dublinilaisten futisseuran kotikenttänä takavuosina. Dalymount Parkilla ovat kotiotteluitaan pelanneet muun muassa Shamrock Rovers ja Sporting Fingal.

Kävin elokuun alussa Dalymount Parkilla seuraamassa Irlannin liigan ottelun, jossa Bohemian eli ”Bohs” kohtasi sarjanousija Finn Harpsin.

BziFjISIMAAzVpw
Rasisminvastainen graffiti stadionin pääportilla. Respect.

Stadion sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä aivan Dublinin keskustan tuntumassa. Se on parhaiten saavutettavissa busseilla O’Connell Streetiltä. Itse saavun paikalle otteluun majapaikastamme idän suunnasta Luas-raitiovaunulla. Smithsfieldin pysäkiltä on stadionille noin 15 minuutin kävelymatka läpi Blessingtonin puiston.

Dalymount Parkin lähistöllä on useita hyviä pubeja. Ehdin nauttia ennen ottelua yhden Guinnessin The Hut -nimisessä paikassa. Juttuseuraa löytyy heti, sillä Irlannissa ei ole mahdollista istua yksin kaljalla missään yli minuuttia. Paikallisten kanssa keskustellaan muun muassa moottoripyöräilystä ja pohjoisen Suomen autoilukulttuurista – johtunee siitä, että matsitoverini saapuu paikalle prätkällä ja kypärä herättää pubissa huomiota.

Stadionin parhaat päivät ovat kaukana historiassa ja sen nykyinen tila ei ole kehuttava. Edelliset kunnostustyöt tehtiin vuosituhannen vaihteessa, kun vanha puinen pääkatsomo korvattiin 2 742 -paikkaisella uudella katsomorakenteella, joka sai nimen ”Jodi Stand”. Pääkatsomoa vastapäätä oleva katsomo on suljettu turvallisuussyistä. Toisen päädyn ”The Des Kelly Carpets Standissa” on noin 1 500 istumapaikkaa. Wikipedia tietää kertoa, että toisen päädyn houkuttelevalta näyttävä vanhan liiton seisomakatsomo on myyty ja sen vuoksi suljettuna yleisöltä.

WP_20160805_003(2)
Suljettu päätykatsomo ennen ottelun alkua.

Bohs oli rakentamassa uutta 10 000 -paikkaista stadionia moottoritien varteen lähelle Dublinin lentokenttää ennen Irlannin kiinteistökuplan puhkeamista. Dalymount Parkin paikalle oli tarkoitus rakentaa asuntoja ja ostoskeskus. Diili grynderin kanssa meni kuitenkin puihin maailmantalouden romahdettua ja Irlannin ajauduttua vakavaan finanssikriisiin.

Suunnitelmat uudesta stadionista ovat olleet jäissä jo monta vuotta. Jalkapalloromantikkoa asiaintila ei tietystikään haittaa lainkaan. Matsin seuraaminen keskellä ruutukaavaa olevalla historiallisella stadionilla on ränsistyneestä ympäristöstä huolimatta uskonnollinen kokemus.

Bohemiansin peleissä käy keskimäärin noin 2 000 ihmistä. Tärkeässä ottelussa Finn Harpsia vastaan yleisömäärä on 1 015. Joukkue on ajautumassa putoamistaistoon ja se näkyy myös ainoassa mittarissa.

6tag_060816-001503
Näkymä pääkatsomosta Des Kellyn mattopäädyn suuntaan.

Ottelulippu maksaa 15 euroa ja pääkatsomon kahdessa pubissa on railakas meno niin ennen matsia kuin myös puoliajalla. Olutvalikoima on paras mihin olen törmännyt jalkapallo-otteluissa tähän mennessä. Hanoista löytyy monenlaista laadukasta tuotetta janoisille jalkapallointoilijoille. Turvatarkastusta ei ole lainkaan, joten omien virvokkeiden nauttiminen on myös mahdollista.

Pääkatsomon länsipäädyssä majailevassa Bohsin kannattajaryhmässä on vajaa sata ihmistä, mutta chänttejä kuuluu harvakseltaan. Vierasjoukkueen faniosasto koostuu tuulareista. Muutaman minuutin välein joku karjaisee ”Come on you Harps”, sen kummempaa ääneenkannatusta ei vierasryhmästä lähde.

Ottelun ensimmäinen jakso on sekavahkoa hughesilaista jalkapalloa. Molemmat roiskivat palloa nopeasti ylöspäin ja puolittaiset maalitilanteet syntyvät sattumien kautta. Finn Harps on pirteämpi ja sen kärkimies Ruairi Keating aiheuttaa ongelmia pystyjuoksuillaan kotijoukkueen puolustukselle.

Bohemians vaikuttaa erittäin hermostuneelta. Joukkue on pelannut seitsemän kotiottelua putkeen ilman voittoa ja jälleen kerran tilanne vaikuttaa epätoivoiselta. Toppari Stephen Bestin suorittama keltaisen kortin arvoinen lanaus 30 sekunnin pelin jälkeen kuvaa joukkueen tilannetta aika hyvin. Nuori Best hermoilee pahasti avausjaksolla, mutta osoittaa ottelun loppupuolella luonnetta suunnan kääntyessä kotijoukkueelle suosiolliseksi.

Toisella jaksolla pelin kääntää Bohsin vaihtopelaaja Jake Kelly, joka laukoo maalin edestä energisesti pelanneen kärkimies Ismahil Akeniden loistavan keskityksen sisään. Maalin jälkeen ote siirtyy täysin kotijoukkueelle, joka ryhtyy pitämään palloa hallussaan ja osoittaa, että taitoa riittää järkevämpäänkin pelaamiseen. Toinen maali roikkuu ilmassa ja lopussa Akenide sijoittaa läpiajosta tyylikkäästi lukemat 2-0:aan.850e7fb9-748b-4a16-9bff-d1e6f6704df5

Bohsin kannattajaryhmä intoutuu vihdoin lauleskelemaan ottelun lopussa ja pienestä yleisömäärästä huolimatta tunnelma on mainio. Paikalla on myös paljon seuran junnuja, jotka ottavat myös helpottavasta voitosta ilon irti.

Vaikka itse ottelun pelillinen anti jääkin vähäiseksi, paikallisen jalkapallokulttuurin aistiminen paikan päällä on jälleen kerran hieno kokemus. Jos tiesi vie joskus vihreälle saarelle, kannattaa ehdottomasti tsekata paikallinen futistarjonta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: