Maalihanat tukossa EM-kisoissa

Jalkapallon EM-kisat siirtyvät tällä viikolla pudotuspelivaiheeseen. Alkulohko-otteluissa on nähty muutamia maukkaita yllätyksiä ja odotettavissa on jälleen kerran huikean jännittävä jatkopelikierros. Maaleja on paukuteltu runsaasti aivan otteluiden loppuhetkillä, mutta yhteenlasketut maalimäärät ovat pudonneet selvästi aiemmista karkeloista.

Tiistai-iltaan mennessä Ranskan turnauksessa oli syntynyt maaleja 1,82 kappaletta ottelua kohden. Itävallan ja Sveitsin kisoissa vuonna 2008 maaleja tehtiin 2,48 per matsi ja myös neljä vuotta sitten verkot heiluivat keskimäärin lähes 2,5 kertaa ottelua kohden.

Kisojen maalikuningastaistoon povatuista ruiskuista nollilla ovat tätä kirjoitettaessa muun muassa Portugalin Cristiano Ronaldo, Puolan Robert Lewandowski, Englannin Harry Kane ja Ruotsin Zlatan Ibrahimovic.

Saksan valmentaja Joachim Löw otti hetkeksi kädet pois konehuoneesta ja totesi 0 – 0-tulokseen päättyneen Puola-ottelun jälkeen joukkueiden lähtevän tässä vaiheessa turnausta otteluihin varovaisemmin kuin jatkopeleissä. Löwin mukaan häviämisen ja sitä kautta turnauksesta putoamisen pelko vaikuttaa joukkueiden taktisiin valintoihin alkulohkovaiheessa.

Löwin teoria pudotuspelivaiheessa joukkueet valtaavasta voittamisen ja hyökkäämisen palosta on mielenkiintoinen, sillä yleensä maalimäärät ovat pudonneet panosten kasvaessa.

Uskottavampi syy maalihanojen tukkeutumiselle liittyy turnausformaatin muutokseen. Aiemmissa EM-kisoissa alkulohkoista jatkoon pääsi ainoastaan kaksi joukkuetta. Nyt jatkopeleihin etenevät myös lohkojen neljä parasta kolmosta, joten tasapelin arvo tässä turnauksessa on suurempi.

Jos saat kahdesta ensimmäisestä ottelustasi raavittua kasaan edes yhden pisteen, voittamalla viimeisen matsin olet lähes varmuudella jatkossa. Kahden jatkajan systeemissä saatoit tipahtaa ulos jopa kahdella voitolla.

Myös toinen syy maalimäärien putoamiseen liittyy turnausformaatin muutokseen. Joukkuemäärää nostettiin kahdeksalla joukkueella ja tämän vuoden turnauksessa on mukana paljon ryhmiä, jotka satsaavat tiiviiseen puolustamiseen ja vastaiskuihin.

Pudonneet maalimäärät eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että turnaus olisi tänä vuonna aikaisempaa tylsempi. Pohjois-Irlanti, Albania ja Islanti ovat tuskin jättäneet ketään ketään kylmäksi, vaikka ovatkin olleet busseilla liikkeellä ja panostavat vastahyökkäyksiin. Kääpiöiden menestys on cup-romantiikkaa parhaimmillaan.

Viheriöiden tapahtumien ohella futisväkeä ovat puhuttaneet kisojen ensimmäisillä viikoilla ranskalaisten kaupunkien kaduilla puhjenneet ja stadioneillekin levinneet väkivaltaiset yhteenotot joukkueiden kannattajien välillä.

Venäjältä saapui kisoihin joukko sotilasyksiköiden tapaan liikkuvia ja toimivia ääri-oikeistolaisia ammattihuligaaneja, jotka ottivat yhteen brittifanien kanssa Marseillessa. Kyse oli suunnitellusta ja ammattimaisesta väkivallasta, joka tulee systemaattisesti kitkeä pois jalkapallon ympäriltä.

Petteri Sihvonen totesi osuvasti blogissaan jalkapallohuliganismissa artikuloituvan urheilun kautta ulos muu yhteiskunnallinen tuska. Euroopassa eletään tällä hetkellä poliittisesti sekavaa aikaa. Talouskriisin myötä oikeistopopulismi on vallannut jalansijaa vanhan mantereen politiikassa ja äärinationalistiset sekä rasistiset äänenpainot ovat yleistyneet julkisessa keskustelussa. EM-turnauksesta on tullut joillekin yhteisen eurooppalaisen festivaalin sijasta paikka julistaa nationalismia ja purkaa siihen liittyviä turhautumia.

Onneksi tämä on vain kolikon toinen puoli. Itselleni kisojen kannattajatoiminnasta on jäänyt parhaiten mieleen irlantilaisten ja ruotsalaisten yhteinen riehakas katujuhla tasapeliin päättyneen avauskierroksen ottelun jälkeen. Yhteinen rakkaus jalkapalloon voittaa aina.

Juhannusvakiossa on perinteisesti heitelty nopalla Islannin liigan kohteita, mutta tänä vuonna kierros on siirretty seuraavan viikon tiistaille ja kupongilta löytyy kotimaan sarjojen kohteita. Kierros on tällä kertaa erittäin kiharainen ja useassa kohteessa veikkaajat joutuvat pohtimaan merkkivalintaa pitkään.

Nostan kupongin tolpiksi kohteet 4, 5 ja 9. Neloskohteen EIF on erikoistunut tumpeloimaan viime hetkillä vierasotteluissaan, mutta on ollut kotona vahva. Kotivoitto JJK:ta vastaan on alipelattu, joten tähän varma ykkönen.

AC Oulusta löytyy tällä hetkellä Ykkösen kovin maaliruisku. Aristote Mboma on ollut ilmiliekeissä ja latonut tähän mennessä jo 10 osumaa. Tällä kertaa ”Totin” vireen joutuu toteamaan KTP, joka poistuu pohjoisesta ilman pisteitä.

Kakkosen peleistä varmaksi kelpaa kohteen 9 Gnistan, joka porskuttaa vahvasti kohti Ykkösen nousukarsintoja.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy tiistaina 28.6. kello 18.28. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, X, 2(1), 1, 1, 2(1), 1(X), 1(X), 1, X(1), 1, 1, 1(2).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 24.6.2016.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: