Mies, joka kulkee omia polkujaan

Viipurin ja Helsingin kautta Vantaalle kotiutunut PK-35 on ollut kiistatta alkukauden värikkäin seura Veikkausliigassa. Maajoukkuelegenda Shefki Kuqin luotsaama PK-35 nousi espanjalaisvoimin liigaan viime kaudella ja sitä pidettiin vielä keväällä sarjan mustana hevosena edistyksellisen pelitapansa ansiosta.

Alkukauden tulokset eivät ole kuitenkaan vastanneet odotuksia ja seura on ajautunut vakavaan kriisiin sisäisten erimielisyyksien johdosta.

Keväällä PK-35:n toiminta yhtiöitettiin ja sen omistajiksi tulivat Kuqi, espanjalaisvärväysten takana ollut kärkimies Pablo Couñago ja Markku Hynninen. Jo tuossa vaiheessa esitettiin kriittisiä arvioita siitä, onko toiminta terveellä pohjalla seuran yhden omistajan toimiessa yhtä aikaa joukkueen päävalmentajana ja toisen pelaajana.

Tällä kertaa irvileuat olivat harvinaisen oikeassa. Couñago ajautui Shefkin koirankoppiin ja tämä raivostutti espanjalaisyhteisön.

Konflikti eskaloitui muutama viikko sitten PK-35:n ilmoitettua espanjalaisten valmentajien José Riveiron ja Pablo Perez Urtazan jättävän seuran ja Kuqin jatkavan päävalmentajana.

Muutamaa päivää myöhemmin joukkueen espanjalaiset Pablo Couñago, Carlos Portela, Yerai Vilaboa, Fernando Liñán, Mateo Miguez sekä argentiinalainen Lucas Garcia ilmoittivat haluavansa lähteä Vantaalta.

Kakkosvalmentajana toiminutta José Riveiroa on jo pitkään pidetty PK-35:n tosiasiallisena päävalmentajana. Kuqi on ollut seuran keulakuva, mutta käytännössä Riveiro on organisoinut pelitavan ja harjoituttanut joukkuetta. Primus motorin lähtöä voi seurata täydellinen pelillinen sekasorto.

Shefki Kuqi oli takavuosien maajoukkueessa eräs lempipelaajistani. Paikan päällä todistetut maalit Azerbaižania ja Walesia vastaan ovat jääneet lähtemättömästi mieleen. Azereita vastaan Shefki survoi vastustamattomasti pallon naamallaan maaliin ja piti Huuhkajien EM-kisatoiveet hengissä.

Lahjat futiksen pelaamiseen puuttuivat ja elämä maahanmuuttajana Suomessa ei ollut helppoa, mutta kovalla työllä Kuqi raivasi tiensä aina Valioliigaan asti. Tarina on hieno osoitus sisukkaasta tekemisestä ja vaikeuksien voittamisesta.

Valmentajana ja seurajohtajana Shefki Kuqi on takavuosien kenkämainoksesta tuttu mies, joka kulkee omia polkujaan. Aina oikeassa oleminen on hankalaa ja Kuqi onkin kiukutellut jatkuvasti tuomareille ja vastustajille. Impulsiivisuudella oli varmasti oma roolinsa myös välirikossa espanjalaisten kanssa.

Kirjoitin viime kauden Ykkösen ennakossa Shefkin olevan valmentajana kuin kimpale raakaa lihaa. Kukaan ei tiedä, saadaanko lopulta aikaan sisäfilepihvi vai jauhoinen makkara. Viime kausi meni nappiin, mutta tuloksesta voidaan pitkälti kiittää Riveiron oivalluksia.

Myrskyn silmään joutunut PK-35 onnistui heti espanjalaisten lähdön jälkeen lyömään liigan toisen kriisiseuran FC Interin, mutta edessä on kivinen tie. Sarjapaikan säilyttäminen vaikuttaa tällä hetkellä haastavalta tehtävältä. Kuqin valmentaessa muutama vuosi sitten Honkaa, pukuhuoneen ovi kävi jatkuvasti molempiin suuntiin.

Shefkin unelmana on valmentaa vielä joskus Englannissa. Henkilöhistoria osoittaa, että mies on valmis menemään vaikka läpi harmaan kiven saavuttaakseen tavoitteensa.

On hyvä muistaa, että PK-35 Vantaa olisi tuskin liigajoukkue ilman Shefkin panosta. Vimma on kuitenkin kanavoitava oikeisiin asioihin. Joskus olisi myös hyvä myöntää, että itsensä ympäröiminen viisaammilla ihmisillä on uhan sijasta mahdollisuus.

Ykkösvakion kierros mitellään sunnuntaina ja kupongilla ei ole tällä kertaa liigaotteluita maajoukkuekierroksen takia.

Ykkösen peleistä nostan varmaksi kohteen 1 Hakan. Valkeakoskelaiset ovat ajautuneet kahden voiton jälkeen viiden ottelun voitottomaan putkeen. Vieraaksi saapuva JJK on välttänyt toistaiseksi karikot, mutta on Hakaa heikompi ryhmä. Peliprosentit puoltavat kohteeseen varmaa ykköstä.

Kakkosessa varmimmat voittajat löytyvät kohteista 8, 9 ja 12. Ex-maajoukkueluotsi Antti Muurisen käärmekeitoista huolimatta Kontulan Urheilijat joutuu palaamaan Ahvenanmaalta pisteittä. Myös FC Espoo ja TP-47 purjehtivat kotivoittoihin.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 5.6. kello 18.28. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1(X), 2, 1, 1(2), 1(2), 1(2), 1, 1, 1(2), 1(2), 1, 2.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 3.6.2016.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: