Pohjanmaa jyrää Ykkösessä

Ykkönen pyörähti käyntiin viime viikonloppuna neljän ottelun voimin. Tulessa olivat kaikki sarjan kymmenen joukkuetta Jazzia ja Jaroa lukuun ottamatta. Porin legendaarisen Ikuisen tuulen stadionin nurmi ei ollut vielä pelikunnossa, joten uusi yritys otetaan keskikesällä.

Sarjaa on uumoiltu tänä vuonna piirun verran tasaisemmaksi viime kauteen verrattuna. Edellisen sesongin nousutaisto oli toki äärimmäisen tiukka aina viime metreille saakka, mutta putoajat olivat selvillä jo hyvissä ajoin.

Lisenssisekoilun myötä takaoven kautta Ykköseen nousseiden MP:n ja VIFK:n taso ei viime vuonna riittänyt haastamaan sarjan muita joukkueita, mutta tämän kauden nousijat KPV ja GrIFK ovat kovatasoisempia ryhmiä.

Erityisesti Kokkolassa on panostettu joukkuee-seen runsaasti pelimerkkejä. Urheilusanomat totesi viime viikolla KPV:n olevan ainoa seura, jolla on varmasti rahaa nousuun. Pankkitilin saldo ei ratkaise sarjan voittajaa, mutta manageri Matti Laitisen pohjattomalla rahapussilla operoiva KPV kuuluu ehdottomasti suosikkeihin. Banjulin taikuri Dawda Bah ja Irakli Sirbiladze muodostavat hyökkäyksessä toimivan parivaljakon ja materiaali on muutenkin erittäin laadukas.

Ykkösen toinen suursuosikki tulee myös Pohjanmaalta. Rohkeasti hyökkäävällä Pietarsaaren Jarolla on sarjan paras valmentaja. Aleksei Eremenko jatkaa uraansa Jarossa ja saa jälleen valmennettavakseen melkoisen muukalaislegioonan. Hankinnat on kuitenkin tehty tuttuja kontakteja hyödyntäen ja talvella tulokset olivat lupaavia. Jarolle ei löydy Ykkösestä haastajaa, jos Eremenko saa ajoittain piiputtaneen puolustuspelin kuntoon.

TPS:n ja Hakan talvikautta ovat varjostaneet vakavat talousongelmat. Turussa oltiin muutama viikko sitten vielä tilanteessa, jossa koko sarjakausi oli uhattuna. TPS sai kuitenkin neuvoteltua velkataakkaansa helpotuksia ja kerää nyt rahaa osakeannilla nuoren joukkueensa taustoille. Nuoriso-osaston tukena ja turvana Turussa toimivat konkarimaalivahti Oskari Forsman, kokenut laitapelaaja Sami Rähmönen sekä kotiin palannut pallotaituri Jani Virtanen.

Hakalla on ollut maksuvaikeuksia jo pitkään ja kauden alla ilmeni, että valkeakoskelaisilla on suorituksia hoitamatta muun muassa Palloliiton suuntaan. Liitto sanktioikin Hakaa siirtokiellolla ja lisärangaistukset pistemenetysten muodossa ovat mahdollisia vielä kesällä, jos suuntaa ei saada muutettua. Haka on kasannut vaikeuksistaan huolimatta kilpailukykyisen joukkueen, jossa maalintekovastuuta kantaa liigastakin tuttu Dudu.

Myös Jyväskylässä riittää miettimistä talousasiois-sa. JJK teki viime kaudella lähes 200 000 euron tappion ja lähtee kauteen entistä nuoremmalla joukkueella, jossa päävastuun kantavat paikalliset lupaukset. Maaleja odotellaan Oulusta tulleelta Toni Tahvanaiselta.

AC Oulun kokoonpano meni talvikaudella täysin uusiksi. Tukku oululaisia lupauksia siirtyi liigakentille ja seuraikonit Dritan Stafsula ja Janne Hietanen lopettivat uransa. Laivastonsinisten runkopelaajia ovat HJK:sta kotiin palannut Markus Heikkinen sekä liigakokemusta omaava David Ramadingaye. Ituanosta tulleen brassikolmikon onnistuminen on avainasemassa. ACO:n todellinen iskukyky on vielä suuri arvoitus.

Toinen nousija GrIFK lähtee kauteen sarjan pienimmällä budjetilla. Seura ei maksa pelaajilleen lainkaan palkkaa, mutta kokoonpanosta löytyy runsaasti kokemusta liigasta ja Ykkösestä. Granin yllätysvalmiuden sai avauskierroksella kokea AC Oulu, joka taipui Kauniaisissa 1–0-tappioon.

Ennakkoarvioissa Granin kanssa putoamista vastaan taistelevat EIF Tammisaaresta sekä FC Jazz. EIF menetti runsaasti avainpelaajiaan talvikaudella. Chris James siirtyi Hakaan ja lupaava Benjamin Källman lähti Interiin.

Kovin menetys on viime kesänä taidoillaan ihastuttanut brassi Lucas Kauffmann, joka pelaa nyt liigaa Vantaalla. Paikkaajiksi EIF on hankkinut Támas Gruborovicsin sekä Kemistä yllättäen lähteneen Saša Jovovićin. Alkukausi on varmasti vaikea.

Myös Porissa lähtökohdat kauteen ovat hankalat. Viime kauden kantavat voimat Elias Ahde ja Teemu Penninkangas palasivat Seinäjoelle ja tilalle on hankittu ulkomailta pelaajia, joiden taso tosipeleissä on vielä testaamatta. Nuorten paikallisten lupausten harteilla lepää paljon.

Ennustus: Jaro palaa liigaan, mutta karsijan paikasta käydään tuima taisto. GrIFK ja Jazz putoavat Kakkoseen.

Vappuaaton vakiokierroksella eletään Valioliigan ja Championshipin ratkaisuhetkiä. Fiksu panostaa taas joukkueisiin, joilla on vielä panosta viimeisillä kierroksilla. Ykköskohteen West Ham on hyvä haku, vaikka Tony Pulisin WBA torpedoikin Spursin mestaruushaaveet maanantaina. Myös Newcastle kannattaa poimia viikon varmaksi.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 30.4. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, 1, X(1), X(1), 1, 1, 2(1), X(1), 2(X), 1, X(1), 1, 1.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisissa pe 29.4.2016.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: