Palloliitto ampuu kärpäsiä tykillä

Veikkausliiga käynnistyi viime viikonloppuna kahdella ottelulla Helsingissä ja Vantaalla. Heti avauskierroksella nähtiin dramatiikkaa, kun PK-35 menetti 3-0 -johtonsa RoPS:n isäntänä ja taipui maalin tappioon.

Jalkapallo on saanut Suomessa poikkeuksellisen paljon media-aikaa ja kausikorttikauppa on käynyt vilkkaana. Myös kannattajatoiminta on noussut entistä näkyvämpään rooliin ottelutapahtumissa. Esimerkiksi viime kauden Stadin derbyt olivat helsinkiläisille futisihmisille isoja tapauksia.

Kalkkiviivoilla mediahuomion varasti kuitenkin Palloliiton uusin kannattajatoimintaan kohdistuva aivopieru. Liitto kieltää jatkossa kannattajilta kentän laidalle ryntäämisen maalijuhlinnan yhteydessä.

Muutos yritettiin viedä läpi kaikessa hiljaisuudessa. Veikkausliigan puheenjohtajan Lasse Lehtisen mukaan liigaseuroja ei kuultu sääntömuutokseen johtaneessa prosessissa. Palloliiton epäonneksi Lapin Kansa nosti asian esiin viimeviikkoisessa uutisessaan ja pian repesi mediamyrsky, johon ottivat osaa kannattajat, seurajohtajat, pelaajat ja valmentajatkin.

Palloliiton päätös tuomittiin yksimielisesti. RoPS:n valmentaja Juha Malinen ironisoi liiton määräävän turvavyöt kuppipenkkeihin, jos sääntöä ei noudateta. HIFK-hyökkääjä Pekka Sihvolan mukaan yläfemmojen heittely fanien kanssa maalien jälkeen kuuluu olennaisena osana jalkapallo-otteluun.

Irvokkaaksi tilanteen tekee se, että Palloliitto käyttää jatkuvasti kannattajia markkinointimateriaaleissaan. Esimerkiksi kauden 2016 Jalkapallokirjan kannesta löytyy joukko juhlivia IFK Mariehamnin faneja ja pelaajia tilanteessa, joka on tulevalla kaudella selkeä sääntörikkomus. Tapaus muistuttaa aiempaa tifomuovi-gatea, jossa Palloliitto kielsi SMJK:n käyttämät muovit paloturvallisuuteen vedoten ja markkinoi samalla tifokuvilla maaotteluita.

Kilpailupäällikkö Petteri Lindblom on vedonnut keskustelussa eurooppalaisiin käytäntöihin. Virallisen selityksen mukaan valtaosa säännöistä tulee suoraan Uefalta ja Fifalta ja Palloliitolle on kunnia-asia toimia eturivin oppilaana sääntö-
asioissa. Ilmeisesti näin puheenjohtaja Pertti Alajan saunakaverit kansainvälisissä liitoissa pysyvät tyytyväisinä.

Mieleen tulevat väistämättä suomalaisen EU-politiikan virheet ja erityisesti takavuosina hoettu tavoite pyrkimisestä unionin ytimiin. Käytännössä se on tarkoittanut kaikkein tyhmimpienkin direktiivien toteuttamista kirjaimellisesti.

Joskus ajetaan myös läpi EU-päätöksiä, joita ei ole edes olemassa, kuten tuore metsähallituslaki osoittaa. Missään muualla Euroopassa ei toimita näin.

Toinen syy säädösten muuttamiseen löytyy HIFK:ta vastaan käydystä oikeusjutusta, jonka Palloliitto hävisi. Urheilun oikeusturvalautakunta päätti kumota seuralle tuomitut sakot todeten turvallisuusmääräyksien olleen epätäsmällisiä.

Tätä arvovaltakysymystä ei pyritty ratkaisemaan viisaasti dialogin kautta. Taustalla vaikuttaa varmasti talven jupakka, jossa Veikkausliiga ei suostunut Alajan poppoon suunnitelmiin siirtää sarjan televisiointioikeudet seuroilta liitolle.

Kaiken tämän jälkeen jää jäljelle vain kysymys, ketä varten Palloliitto on ylipäätään olemassa? Kannattajat, seurat, valmentajat ja pelaajat vastustavat liiton mielivaltaisia otteita ja organisaatiossa vallitsevaa pysähtyneisyyden kulttuuria. Kerta ei ole ensimmäinen. Aiempia tapauksia on käyty läpi tällä palstalla useasti.

Nyt pitäisi pysähtyä vakavasti miettimään, onko nykymuotoinen brežneviläinen organisaatio oikeasti se muoto, jolla viedään suomalaista jalkapalloa eteenpäin. Fifan ohella täysremonttia tarvitaan kipeästi myös paikallisessa lajiliitossamme.

Palloliiton liittokokous pidetään tässä kuussa Tampereella. Seurojen tulisi ryhmittyä nyt yhteiseen rintamaan ja löytää nykyjohdolle haastaja puheenjohtajakisassa. Tämä on edellytys muutokselle.

Lauantain vakiokierroksella painitaan vielä Valioliigan parissa. Kauden ratkaisuhetket ovat käsillä ja tässä vaiheessa on syytä kiinnittää huomiota joukkueiden motivaatioihin. Viimeisillä kierroksilla vahvoilla ovat ryhmät, jotka taistelevat mestaruudesta ja europaikoista sekä ne, jotka käyvät kamppailua putoamista vastaan.

Viikon liigavarmat asennan kohteisiin 1 ja 6. Ykköskohteessa So’ton kilvoittelee vielä vahvasti paikasta eurokentillä. Vieraaksi saapuva Newcastle värväsi uudeksi messiaakseen Rafa Benitezin, mutta uudet kuviot ovat vielä vaiheessa. Kohteeseen varma ykkönen.

Kohteessa 6 kärkisijoista kisaava Manchester City saa vieraakseen West Bromwichin, joka purjehtii keskikastissa ilman panosta. Tähänkin kohteeseen ykkösvarma.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 9.4. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 2(1), 2, 2(X), 2(X), 1, 1, X(2), X(1), 2, X(1), 1, 2.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisissa 8.4.2016.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: