Haussa kapteeni uppoavalle laivalle

Tänään perjantaina pidetään tärkeä kokous, joka määrittää kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan tulevaisuuden suuntaa. Yli kahdensadan jäsenjärjestön edustajat valitsevat Zürichissä seuraajan korruptioskandaalista toiseen purjehtineelle puheenjohtaja Sepp Blatterille.

Maailman vaikutusvaltaisin urheilujärjestö on ollut viime vuosina jatkuvasti otsikoissa korruption, taloudellisten väärinkäytösten ja johtoportaansa porsastelun ansiosta. Fifan dekadenttia tilaa on käsitelty useasti myös tällä palstalla.

Ehdokkaita uudeksi puheenjohtajaksi on viisi. Blatterille edellisessä äänestyksessä hävinneellä Jordanian prinssillä Ali bin Al-Husseinilla, eteläafrikkalaisella liikemiehellä Tokyo Sexwalella ja järjestön entisellä apulaispääsihteerillä Jérôme Champagnella on katsottu olevan pienimmät mahdollisuudet edetä voittoon äänestyksessä.

Aiemmin ehdokaslistalta on pudonnut muun muassa mädäksi omenaksi
osoittautunut Michel Platini, joka on suljettu Fifan toiminnasta kahdeksaksi vuodeksi.

Kisan ennakkosuosikkeina pidetään Uefan pääsihteeriä Gianni Infantinoa ja Aasian jalkapalloliiton puheenjohtajaa šeikki Salman bin Ibrahim Al-Khalifaa.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat väittäneet, että Salman oli vuonna 2011 mukana tunnistamassa Bahrainin demokratiamielenosoituksiin osallistuneita ihmisiä, joista joutui vangituiksi ja kidutetuiksi myöhemmin.

Vaalissa FIFA:n jokaisella 209 jäsenmaalla on yksi ääni toimintakiellossa olevia Kuwaitia ja Indonesiaa lukuun ottamatta, joten kansainvälisen rankingin viimeisenä tällä hetkellä majailevan Tongan ääni painaa vaalissa yhtä paljon kuin vaikkapa futisjätti Saksan, jossa on tuhansia kertoja enemmän lisenssipelaajia kuin tässä sympaattisessa saarivaltiossa.

Euroopan jalkapalloliitot ja maanosan suurseurat ovat asettuneet tukemaan Infantinoa, joka on saanut kannatusta myös Amerikan liittojen suunnalta. Salmanin tukijat tulevat Aasiasta. Viime kuukausina on käyty kovaa taistelua muun muassa Afrikan liittojen äänistä.

Äänestystapa on johtanut takavuosina mitä mielikuvituksellisimpiin lehmänkauppoihin ja dollarit ja muut lahjukset ovat vaihtaneet omistajaa, kun ääniä on kaupattu suurimman tarjouksen tekijälle. Sepp Blatter oli näissä kähminnöissä herra ja hidalgo. Kyse on ollut lähinnä siitä, kuka ehdokkaista pystyy lupaamaan eniten etuuksia tukijoilleen. Myös tulevien MM-kisojen paikkajako on kaupan.

Puheenjohtajakamppailun uusin käänne nähtiin tiistaina, kun Ali bin Al-Husseinin lakimiehet vaativat äänestyksen siirtämistä. Al-Hussein ei pidä puheenjohtajan vaalitapaa tarpeeksi avoimena ja läpinäkyvänä ja jätti asiasta esityksen urheilun kansainväliseen välitystuomioistuimeen CAS:iin.

Al-Husseinia on povattu perjantain kuninkaantekijäksi, sillä hänen kannattajiensa äänien katsotaan olevan avainasemassa vaalin toisella kierroksella. Tätä kirjoitettaessa uusimpaan soppaan ei ole tullut vielä selvyyttä.

Harva jalkapalloihminen uskoo puheenjohtajavaihdoksen muuttavan ratkaisevasti tilannetta. Transparency Internationalin teettämän tutkimuksen mukaan 70 prosentilla jalkapallofaneista ei ole minkäänlaista luottamusta Fifan toimintaan. Kisaa varjostaa edelleen käynnissä oleva rikostutkinta, joka kohdistuu järjestön hallintoon. Yhdysvaltojen oikeusministeriön mukaan luvassa on lisää pidätyksiä.

Pelkkä kapteenin vaihto ei riitä puhdistamaan läpeensä mätää Fifan mainetta ja muuttamaan toimintatapoja. Laivalla tarvitaan kapina. Zürichin kokouksessa tulisi ajaa läpi mittava hallintoa siivoava uudistuspaketti jo ennen puheenjohtajavaalia. Muuten uskottavuuden palauttamisesta on turha edes haaveilla.

Vakiokupongilla palataan cup-kierrokselta normaaliin päiväjärjestykseen. Kierrokselta löytyy Valioliigan ja Championshipin otteluita.

Liigan tolpat löytyvät tällä kertaa kohteista 1 ja 4. Leicester on edelleen mukana mestaruusjahdissa. ”Kettujen” vieraaksi saapuvan Norwichin puolustus on ollut viime aikoina reikäjuustoa. Jamie Vardy ja Riyad Mahrez tykittävät pisteet Leicesterille.

Kohteessa 4 Stoke saa vieraakseen Aston Villan, joka hävisi edellisellä kierroksella kotonaan Liverpoolille 0–6. Stoke jatkaa sekasortoisen Villa-ryhmän vapaapudotusta selkeällä kotivoitolla.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 27.2. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 2(X), X, 1, 1, 1(2), 1, 1(2), 1(X), 2(1), 1, 1, 1(X).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisissa 26.2.2016.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: