Voittamattoman gallialaisen korttitalo romahtamassa

Kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan johdon hämärähommia koskeva korruptiotutkinta sai tämän kuun alussa uuden käänteen, kun puheenjohtaja Sepp Blatter ja Uefan päällikkö Michel Platini hyllytettiin tehtävistään 90 päivän ajaksi Fifan eettisen komitean toimesta.

Ennen herroina ja hidalgoina rahojaan laskeneilla futispomoilla ei ole mitään asiaa työpaikalleen tutkinnan aikana. Näyttää siltä, että Geneven possuklubin lähtölaskenta on nyt toden teolla alkanut.

Oligarkki Blatterin valtakauden väärinkäytöksiin liittyvät paljastukset ovat kahmineet viime vuosina runsaasti palstamillimetrejä. Platinin tilanne on uusi sivujuonne tässä likaisessa tarinassa. Nyt tutkinta kohdistuu muun muassa Blatterin tekemään kahden miljoonan dollarin tilisiirtoon uskolliselle aseenkantajalleen.

 Michel Platini nousi jalkapalloilua seuraavan maailman tietoisuuteen vuoden 1984 EM-kisoissa. Ranska voitti ensimmäistä kertaa vanhan mantereen ykköspokaalin ja yhdeksän maalia pyssyttänyt keskikenttämies oli kisojen häikäisevin pelaaja. Seurajoukkueurallaan muun muassa Juventuksessa mainetta niittänyt Platini valittiin urallaan kolme kertaa Euroopan parhaaksi pelaajaksi.

Platinin lyhyeksi jäänyt valmennusura Ranskan maajoukkueen peräsimessä oli totaalinen floppi, mutta kabinettikähminnöissä sanavalmis ranskalainen on onnistunut. Platini sai lobattua MM-kisat Ranskaan 1998 ja hänet valittiin Uefan puheenjohtajaksi vuonna 2007. Lienee sanomattakin selvää, että Platinilla on ollut näppinsä pelissä myös ensi kesän EM-kisaisäntää valittaessa.

Nyt voittamattoman gallialaisen korttitalo on romahtamassa. Platini oli pitkään vahvin ehdokas Blatterin seuraajaksi Fifan ruoriin. Ranskalainen on yrittänyt pitää etäisyyttä Blatteriin viime aikoina antamalla kriittisiä lausuntoja lajiliiton tilanteesta, mutta uusimmat paljastukset ovat viemässä pohjan Platinin puheenjohtajahaaveilta.

Uudesta puheenjohtajasta äänestetään helmikuussa. Jalkapallopomot on yllätetty housut kintuissa ja sormi on mennyt suuhun monessa paikassa. Platini on edelleen Uefan virallinen ehdokas Blatterin seuraajaksi.

Suomessa on syytä käydä perusteellisesti läpi Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alajan rooli ja tekemiset tässä farssissa. Palloliiton liittohallitus on ehtinyt jo antaa tukensa Platinille puheenjohtajavaalissa, jonka ydinpiiriin kuuluu myös Alaja. Palloliitto ja Alaja eivät ole kommentoineet tilannetta oikeastaan mitenkään, mikä on täysin käsittämätöntä.

Fifan korruptiosekoilussa kirsikkana kakun päällä voidaan pitää vuoden 2022 MM-kisojen myöntämistä Qatarille. Kyseessä on orjatyövoimalla stadioneita rakentava maa, jossa ei oikeastaan ole minkäänlaista aitoa jalkapallokulttuuria. Tuhansia siirtolaistyöntekijöitä on kuollut kisapaikkojen rakennustöissä.

Rahalla ostettu ratkaisu kertoo siitä, kuinka mädälle pohjalle kansainvälistä maajoukkuejalkapalloa pyörittävä organisaatio on rakennettu. Fifan hallinto tulisi nyt räjäyttää palasiksi ja loppusijoittaa rikolliset vaihtopenkille. Päiden on pudottava myös kansallisissa lajiliitoissa. Kabinettipelissä ryvettymättömiä naamoja on nykykuviosta vaikea löytää.

Lauantain vakiokierroksella on tarjolla puolen miljoonan euron bonuspotti. Kierroksen ankkurimerkit löytyvät kohteista 2 ja 6. Kakkoskohteen Stoke häviää harvoin kotonaan ja vieraaksi Britannia Stadiumille saapuva Watford on osoittanut hyytymisen merkkejä hienon alkukauden jälkeen. Pelimerkit Stokelle.

Kohteessa 6 Arsenal saa vieraakseen Evertonin. Gunnersin pallotaiturit ovat saaneet koneensa käyntiin Alexis Sánchezin johdolla ja joukkue on tällä hetkellä sarjan kovakuntoisin ryhmä. Varma ykkönen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 24.10. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2(X), 1, X(1), X, X(1), 1, 1, X, 2(X), 2, 1, 2(X), 1(X).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 23.10.2015.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: