Valoa tunnelin päässä

Olin viikko sitten Piraeuksessa todistamassa historiallista hetkeä. Huuhkajat nappasi erään kaikkien aikojen päänahoista Kreikan kaaduttua EM-karsinnoissa maalein 1–0 Joel Pohjanpalon maalilla. Suomi ei ole voittanut koskaan aiemmin ykköskoriin sijoitettua maata vierasottelussa.

Keihäsmatkat maajoukkueen kanssa ovat päättyneet liian monta kertaa valtaviin pettymyksiin. Apatia ja voimattomuuden tunne ovat olleet useimmiten päällimmäiset tuntemukset pitkällä paluumatkalla kotiin. Siitäkin huolimatta, että ottelureissuihin kuuluu aina muitakin elementtejä itse matsin ohella.

Suomi ei edes yrittänyt pelata Kreikkaa vastaan kaunista jalkapalloa. Ensimmäinen puoliaika oli puhtaasti selviytymistaistelua kreikkalaisten roiskiessa laukauksensa päätykatsomoon. Toisella jaksolla Suomi käytti oikeastaan ainoan kunnon maalipaikkansa ja iski ottelun ainoan osuman. Myös maanantain Färsaaret-ottelussa Huuhkajat oli ajoittain yllättävän suurissa ongelmissa.

Arvostelijat ovat kuitenkin unohtaneet syyskuun tuplan lähtökohdat ja Suomen keskeisen tavoitteen näissä otteluissa. Mixu Paatelainen jätti taakseen palavan kuusimetsän lailla roihuavan pelillisen sekasorron ja joukkueen, jossa oikeastaan kukaan ei enää uskonut osaavansa pelata jalkapalloa.

Markku Kanervan ensimmäinen tehtävä oli puhaltaa aseenkantajineen henkeä itseluottamuksensa menettäneeseen joukkueeseen. ”Rive” ja kumppanit onnistuivat tässä erinomaisesti. Idealistinen haihattelu oli heitetty kaatopaikalle, ja joukkue oli kaivanut työhanskat esiin. Molemmissa otteluissa kentällä oli joukkue, joka oli valmis jättämään kaiken keskelle. Uusi asenne näkyi erityisesti kaksinkamppailutilanteissa.

Pelitavallisesti Kanervan ajatukset tuntuisivat natsaavan melko hyvin yhteen Hans Backen visioiden kanssa. Tulevaisuuden kannalta keskeisin kysymys liittyy loogiseen jatkumoon, joka Suomen tulisi rakentaa pelitavallisen poukkoilun tilalle.

Backe hyppää puikkoihin vasta tammikuussa. Miten luodaan jatkumoa tulevaan karsintaprojektiin? Mielenkiintoinen kysymys on myös se, jatkaako Kanerva kakkosena ja millainen tiimi toimii Backen taustalla.

Viikko sitten nähtiin Huuhkajien voiton ohella myös toinen hieno hetki, kun Suomen U21-maajoukkue kaatoi kotonaan Venäjän maalein 2–0. Pitkän ja sysipimeän tunnelin päässä näyttäisi näkyvän siis pieni valonpilkahdus. Aika näyttää, onko kyseessä vastaantuleva juna vai aurinkoisemman ajan alku. Haluan uskoa jälkimmäiseen.

Viikon ideavarma löytyy kohteesta 4. Nousija Watford ei ole vielä onnistunut nappaamaan täyttä pistepottia, mutta peliesitykset ovat olleet rohkaisevia. Pallonhallintaan luottava Swansea on ollut eräs alkukauden onnistujista, mutta tällä kertaa pisteet jäävät Lontoon pohjoispuolelle.

Kohteessa 5 Manchester City lähtee suursuosikkina vierasotteluun Crystal Palacea vastaan. Kohde kannattaa kuitenkin rastittaa mahdollisimman täyteen, sillä Palace on ollut alkukauden otteluissa jopa häikäisevan hyvä. Kohteeseen kakkonen ykkösvarmistuksella.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 12.9. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1(X), X, 1, 2(1), X(2), 1(X), 2, 1, 1, 1, 1(X), 2(X).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä 11.9.2015.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: