Hyppy Hassen siiville

Jalkapalloväkeä jo pitkään puhuttanut A-maajoukkueen valmentajavalinta saatiin maaliin viime viikolla. Palloliiton saunan lämpötila osoittautui passeliksi ruotsalaisen Hans ”Hasse” Backen kohdalla. Aftonbladet pysyi kuivana ja Backelle vihdottiin sopimus, joka ulottuu vuoden 2017 loppuun. Se käsittää myös vuoden 2018 MM-kisat, jos helvetti jäätyy ja Suomi selviytyy turnaukseen.

Karvan verran päälle kuusikymppinen Backe on tehnyt pitkän ja monipuolisen uran kansainvälisessä jalkapallossa. Viime vuosina hän on tullut tunnetuksi jalkapalloasiantuntijana Ruotsin televisiossa.

Tulosta valmentajana tuli viimeksi kymmenisen vuotta sitten Tanskassa Backen luotsattua FC Kööpenhaminan triplamestaruuteen kaudella 2003–2004. Edellisen kerran mies on heilunut penkin päässä vuosina 2010–2012, jolloin hän valmensi New York Red Bullsia Yhdysvalloissa.

Backella on myös pitkä yhteinen historia Sven-Göran Erikssonin kanssa. Huuhkajien uusi valmentaja toimi ”Svenniksen” aseenkantajana Manchester Cityssä ja Meksikon maajoukkueessa.

Valmentajana Backe on perinteisen ruotsalaisen koulukunnan kasvatti Huuhkajien ex-luotsi Roy Hodgsonin tapaan. Perussapluuna on pääsääntöisesti yllätyksetön 4-4-2 ja ottelut ratkaistaan puolustuksen kautta.

Backen valinta on saanut ristiriitaisen vastaanoton kotimaisen jalkapalloyhteisön keskuudessa. Ruotsalainen kommentoi ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan pestiään ja sen mukanaan tuomia haasteita varoen, mutta viisaasti.

Hassuimmissa kommenteissa Backea on verrattu ensimmäisen jääkiekkokullan Suomeen tuoneeseen Curt Lindströmiin. Myötähäpeämittari paukahti punaiselle, kun Yleisradion Kaj Kunnas kysyi lehdistötilaisuudessa Backelta aikeista kilauttaa Currelle vinkit mielessä.

Kannattajat olivat tyytyväisiä erityisesti Backen näkemyksiin pelaajien kuuntelemisesta, yhteistyön jalkapallosta ja joustavasta pelisysteemistä, jota muokataan vastustajasta riippuen. Islannin rakettimaista nousua Euroopan futiseliittiin sivuttiin kommenteissa useaan otteeseen.

Unkari-tappion jälkeen potkut saanut Mixu Paatelainen hirttäytyi joulukuuseen ja haukkui pelaajansa julkisesti. Backen näkemykset olivatkin varmasti juuri sitä karkkia korville, mitä jokainen halusi kuulla. Aika näyttää, miten puheet realisoituvat viheriöiden taistoissa.

Ruotsalaisen motivaatio on herättänyt kysymyksiä. Pestin alku on kieltämättä erikoinen, sillä Backe toimii vuoden 2015 loppuun saakka TV-kommentaattorina ja hyppää Huuhkajien puikkoihin vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Syksyn neljässä viimeisessä EM-karsintaottelussa maajoukkuelaivan ruoria kääntää Palloliiton vanha sotahevonen Markku Kanerva, jonka mainetekoihin kuuluu Pikkuhuuhkajien luotsaaminen nuorten EM-kisoihin vuonna 2009.

Entiset maajoukkuepelaajat Mika Nurmela ja Tintti Johansson toimivat Kanervan apulaisina tehtävässä. Kummallakaan ei ole juuri kokemusta valmennustehtävistä. Heidän antinsa joukkueelle lieneekin enemmän mentaalipuolen ruuvausta kuntoon.

Ruotsin futismediassa Backen valinta on otettu varovaisen innostuneesti vastaan. Backe on ollut vakionimi Blågultin valmentajaspekulaatioissa jo pitkään. SVT:n jalkapalloasiantuntija Daniel Nannskogin mukaan Backe on arvostettu auktoriteetti pelaajien keskuudessa ja hän voisi mahdollisesti olla Erik Hamrenin seuraaja Ruotsin ruorissa, jos Huuhkajissa tulee tulosta. Tie on varmasti kivikkoinen, mutta Backelle on syytä antaa reilu mahdollisuus näyttää kykynsä.

 Viikonlopun vakiokupongilta löytyy tukku kiharaisia Englannin kenttien taistoja. Liigavarma asennetaan tällä kertaa kohteeseen kolme, jossa West Ham saa vieraakseen Bournemouthin. Sarjanousijan hyökkäyspeli on ollut melkoista tervanjuontia kauden ensimmäisissä peleissä. Hammers pitää nollan ja ottaa kolme pistettä.

Championshipissä varmimmat voittajat löytyvät kohteista 8 ja 9. Middlesbrough ja QPR eivät kaipaa tällä kertaa vaihtomerkkejä. Ideavarmaa voi hakea kohteeseen 7. Brentford on esiintynyt edukseen alkukaudesta ja on rajusti alipelattu. Kakkonen tiputtaa osuessaan paljon rivejä täysosumataistosta pois.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 22.8. klo 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: X(1), 2(X), 1, 2(X), X, 1, 2(1), 1, 1, 1, 2, X(1), 1(2).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 21.8.2015.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: