Rasismi kukkii Venäjän jalkapallossa

Jalkapallon seuraava MM-turnaus mitellään Venäjällä kolmen vuoden kuluttua. Kisojen karsintalohkot arvottiin viime lauantaina Pietarissa. Vitoskoriin romahtaneen Suomen osalta arvontatulos olisi voinut olla huonompikin.

Uutta päävalmentajaa avoimella haulla etsivän huuhkajajengin vastustajiksi I-lohkoon seuloutuivat Kroatia, Islanti, Ukraina ja Turkki. Voittaja etenee suoraan kisoihin lohkokakkosen jatkaessa karsintojaan pudotuspeleissä.

Lohkoarvontojen ohella viime päivinä on puhuttu jälleen venäläisillä stadioneilla rehottavasta rasismista. Ufaa edustava ghanalainen Emmanuel Frimpong ajettiin kentältä ottelussa Moskovan Spartakia vastaan pelaajan näytettyä keskisormeaan apinaääntelyitä tehneille Spartakin kannattajille.

Frimpong sai Venäjän jalkapalloliitolta pitkän pelikiellon tapauksen johdosta, mutta kannattajien käytöksestä liitto ei löytänyt huomautettavaa. Tapaus yritettiin lakaista tuttuun tapaan maton alle, vaikka rasismi on ollut jo pitkään vakava ongelma venäläisessä jalkapallossa.

Kyse ei ole pelkästään tummaihoisiin pelaajiin kohdistuvasta katsomohuutelusta ja eleistä. Rasismia Venäjällä tutkivan moskovalaisen Sova Centerin mukaan venäläiset kannattajat syyllistyivät yli kahteensataan rasistiseen tekoon vuosina 2012–2014. Huutelun ohella niihin kuuluivat muun muassa natsiliput katsomossa sekä väkivaltaiset hyökkäykset tummaihoisten ja kaukasialaistaustaisten ihmisten kimppuun kaduilla ja liikennevälineissä.

Pietarin Zenitin brassikärki Hulk on kertonut rasistista käytöstä esiintyvän melkein jokaisessa ottelussa Venäjällä. Hulk saapui ensimmäisenä tummaihoisena pelaajana Pietariin vuonna 2012. ”Valkoista identiteettiään” suojelleet Zenitin kannattajat masinoivat tuolloin mittavan mielenosoituksen siirtoa vastaan.

Ongelma on venäläisille erityisen kiusallinen tulevan MM-turnauksen takia. Football Against Racism in Europe (FARE) -järjestön mukaan ongelmaan pitäisi puuttua viimeistään nyt, kun valmistelut MM-kisoja varten ovat jo käynnissä. Osa Afrikan maista on jopa väläytellyt turnauksen boikotointia, jos tilannetta ei saada hallintaan.

Venäjän ja vuoden 2022 kisapaikkoja orjatyövoimalla rakentavan Qatarin valinnat turnausisänniksi kytkeytyvät vahvasti FIFA:n organisaatiota myllertävään korruptioskandaaliin. On ilmeistä, että kisat ostettiin näihin maihin ruskeilla kirjekuorilla.

Britannian entinen urheiluministeri Gerry Sutcliffe vaati kesäkuussa valintaprosessin aloittamista uudelleen vuoden 2018 ja 2022 kisojen osalta. Vaatimukset ovat oikeutettuja. Venäjän kisojen siirtämiseen en jaksa uskoa, mutta Qatarin tilanne räikeine ihmisoikeusrikkomuksineen on toisenlainen. Myös olosuhteet jalkapallon pelaamiselle ovat Persianlahden kesässä järjettömät.

Venäjän osalta vähimmäisvaatimus on poistaa rasismi kisakatsomoista. Jos käsien levittely jatkuu, FIFA:n tulee toimia järein asein ja ottaa turnaus venäläisiltä pois. Paljon on kiinni siitä, kuka johtaa jatkossa kansainvälistä jalkapalloa. Mikäli Sepp Blatteria ei potkita pihalle, minkäänlaiseen muutokseen on vaikea uskoa.

Vakiokupongilla jatketaan kotimaan sarjojen merkeissä. Viikon kierros on erittäin haastava ja varmat voittajat ovat tällä kertaa kortilla.

Kohteessa 1 kolme liigamatsia putkeen voittanut FC Lahti saa vieraakseen Pietarsaaren Jaron. Kotijoukkue on aloittanut jahdin kohti kärkeä ja pisteputki saa jatkoa sunnuntaina.

Usea Kakkosen joukkue on suljettu pois Veikkauksen listoilta, joten vakioveikkaajat saavat jälleen pureskeltavakseen myös muutaman ottelun Ruotsin sarjoista. Niistä löytyy myös viikon toinen vinkkivarma. Sarjakärki IFK Göteborg niistää kotonaan Örebron ja pisteet jäävät länsirannikolle.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 2.8. kello 18.25. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, X(1), X, X(2), 2(X), 1, 1, 2(1), X, 1, 1(X), 1, 1(X).

Viikon väite: Jalkapallotoimituksen saamien tietojen mukaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on hommannut itselleen Chelsean superjunnun Ruben Loftus-Cheekin pelipaidan. Onhan Paavo todennut Jare Tiihosen olevan Suomen musaskenen isoin juttu sitten Dingo-ilmiön. Cheek on myös ottanut Arhinmäelle rakkaalta futismaajoukkueelta tutun koreografian käyttöönsä stadionspektaakkeleissa. 90 minuuttia kuraa, jota ei kestä selvinpäin katsella.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 31.7.2015.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: