Kairalta kajahtaa

Toukokuussa pelatun RoPS–Inter-ottelun jälkeisestä lehdistötilaisuudesta on muodostunut ehtaa klassikkotavaraa tarkasteltaessa kotimaisen futisvuoden 2015 tähänastista antia.

Pressistä kuvattu video oli hämmentävää katseltavaa. Nöyryyttävän 0–4-tappion kärsineen RoPSin valmentaja Juha Malisella meni kuppi täysin nurin ja mies haukkui joukkueensa värikkäin sanankääntein. Malinen syytti pelaajiaan muun muassa sovitusta suunnitelmasta poikkeavasta ”pimputtelusta ja pamputtelusta”, joka ei vie peliä eteenpäin.

Moni pohti vuodatuksen jälkeen, onko Malisella enää niin sanotusti kaikki demarit Paasitornissa. Antoisat, mutta varmasti raskaat vuodet rakkaan suomifutiksen parissa näyttivät aiheuttaneen kokeneelle valmentajalle vaikeasti avattavan solmun korvien väliin.

Turpasauna huipensi RoPSin surkean alkukauden ja mediassa ryhdyttiin jo puhumaan kriisiseurasta. Kolmen ottelun jälkeen kasassa ei ollut vielä yhtään pistettä. Analyytikot puhuivat epäloogisesta pystysuunnan sattumapallosta. Moni ehti jo tuomita kokeneen Malisen auringonlaskua kohti ratsastavaksi menneisyyden mieheksi.

Inter-tappion jälkeen suunta kuitenkin muuttui perustavanlaatuisella tavalla. Matsin jälkeen RoPS on ottanut 14 ottelusta huikeat 33 pistettä ja uhkaa jo tosissaan ykkösenä majailevan HJK:n asemaa sarjataulukossa.

Urheilussa sorrutaan usein ylianalysointiin ja tulosten muuttumiseen haetaan selityksiä aivan liian kaukaa. Pelikirjaa ei räjäytetty uusiksi. RoPSin muutoksen taustalta löytyy pitkään harjoiteltuja arkipäiväisiä asioita, jotka on tehty ottelu ottelulta kevään koheltamista paremmin. Loogisuus voittaa lopulta aina paniikinomaisen poukkoilun.

Alkukauteen verrattuna RoPS on hyödyntänyt leveyttä paremmin nopean pystyyn pelaamisen ohella. Toisin sanoen futisniilojen keskuudessa uudeksi käyttötermiksi muodostunutta pimputtelua ja pamputtelua on käytetty mausteena tilanteissa, jossa suora väylä maalille ei ole auennut välittömästi.

Sarjan parhaimmistoon kuuluva keskikentän kalusto on vastannut huutoon. Keväällä sosiaalisessa mediassa kiukutelleesta Mostagh Yaghoubista on kuoriutumassa aikuinen ammattilainen, joka on tuonut ennen kaikkea rytmiä RoPSin pelaamiseen. Muihin onnistujiin kuuluvat ehdottomasti ankkuripaikan kokenut päällikkö Antti Okkonen sekä erinomaisen kauden pelanneet Mika Mäkitalo ja Juha Pirinen.

Rovaniemeläisten uuden tulemisen takaa löytyy myös tukku muita pelipaikkakohtaisia onnistumisia. Loistavaan fyysiseen kuntoon itsensä piiskannut Boris Kokko on tällä hetkellä sarjan ylivoimaisesti paras hyökkääjä. Loukkaantuneen Tomer Chechinskin tilalle hankittu brassivahti Ricardo on ollut erinomainen. Fyysinen topparikaksikko Abdou JammehFriday Obilor on muodostanut oivan selkärangan joukkueen puolustuspelaamiselle.

RoPS kohtaa tänään kotonaan kärkiottelussa HJK:n. Keskuskentän komea uusi katsomo on ottelussa ensimmäistä kertaa kokonaan käytössä. Klubia vastaan mökki lienee täynnä ja jatkossa RoPS tavoittelee lipputulojen kasvattamista 10 000 eurolla peliä kohden.

Pelillisen renessanssin ja parantuneiden olosuhteiden myötä seuran tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia. Rovaniemellä on kuitenkin syytä edetä maltillisesti kohti uusia haasteita. Seura on tehnyt muutaman vuoden aikana liki 700 000 euron kumulatiiviset tappiot. Kaasua ei siis kannata tässä vaiheessa painaa liikaa, vaikka mopon eturengas onkin irtoamassa asvaltista.

Kotimainen kolea futiskesä jatkuu sunnuntaina kiharaisen vakiokierroksen merkeissä. Pomminvarmoja kohteita ei ole kierrokselta monta löydettävissä.

Ykkösen pahin alisuorittaja AC Oulu matkaa kohteessa 6 Vaasan IFK:n vieraaksi. Joukkueiden tasoero oli jo keväällä valtava ja hiljalleen uutta tulemistaan tekevä ACO vie pisteet mukanaan pohjoiseen.

Kierroksen toinen varma asennetaan kohteeseen 10, jossa Musan Salama saa vieraakseen Maskun. Vierasjoukkue on piristynyt viime viikkoina, mutta kohteeseen ei ole syytä tuhlata yhtä merkkiä enempää. Varma ykkönen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 12.7. kello 18.25. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1, 2, X(2), 1(X), 2, 1(2), 2, 1, 1, 2(X), 2(X), X(1).

Viikon väite: Junnuturnaus Hesa Cup on yksi Euroopan hienoimmista jalkapallotapahtumista. Helsingissä majailevien kannattaa suunnata tänään Töölöön seuraamaan turnauksen finaaleja ja bongaamaan viheriöiltä tulevaisuuden suurpelaajia.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 10.7.2015.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: