Yläkenttä, Turku

Tässä kirjoitussarjassa bongataan stadioneita ympäri maailmaa.

Edellisissä kirjoituksissa on tullut romantisoitua sympaattisia kylästadioneita, joissa ottelujärjestelyt ovat toimineet useimmiten loistavasti ja vieraita on kohdeltu maksavina asiakkaina asianmukaisesti.

Poikkeus vahvistaa myös tällä kertaa säännön. Viime lauantaina Turun Yläkentällä pelatussa TPS-AC Oulu -ottelussa järjestelyt kusivat lähes täydellisesti ja ottelutapahtuma oli kaukaa paikalle matkanneiden vieraskannattajien näkökulmasta totaalinen fiasko.

TPS pelaa kaudella 2015 kotiottelunsa Yläkentällä, jossa on yksi varsinainen katsomo. Muilta suunnilta kenttä on tiheäverkkoisella metallisella aidalla ympäröity ja sieltä peliä ei näe kunnolla.

Palloliiton kenttä- ja hallimääräyksissä todetaan seuraavasti: ”Vierasjoukkueen kannattajille on varattava omat turvalliset istumapaikat, joiden määrä on vähintään viisi (5) prosenttia katsomokapasiteetista.”

AC Oulun vierasmatseja olen tähän mennessä nähnyt yli 50 kappaletta ja useimmiten otteluissa on toimittu tämän ohjeistuksen mukaan. Vieraskannattajien suunnalta laitettiin ennen matsia tuttuun tapaan tiedusteluviesti ottelun järjestävälle seuralle siitä, miten paikat on järjestetty ja miten alueelle tullessa toimitaan. Saatu vastaus oli epämääräinen ja paikan päällä tapahtunut ohjeistus ristiriitaista.

Matkaa Oulusta Turkuun tulee meno-paluuna yli 1 200 kilometriä, joten olisi vähintäänkin voinut informoida, että mitään vieraskatsomoa ei ole olemassakaan ja kentälle yritetään tihrustaa paksun aidan läpi käytännössä stadionalueen ulkopuolelta.

Näistä käsittämättömän surkeista olosuhteista veloitettiin ”lipunmyyntikopilla” (rinteessä pysäköitynä ollut Skoda Octavia) 8-10 euroa/naama alennuksista riippuen. Myöhemmin kävi ilmi, että takarinteen kautta kuka tahansa olisi voinut tulla ilman lippua aidan taakse.

Osa vieraista haki näköaloja kentälle hieman korkeammalta. Kuva: Jouko Kylmäoja/AC Oulu.

Samaan aikaan loppuunmyydyksi ilmoitetussa pääkatsomossa oli erittäin hyvin tilaa. Paikoista arviolta noin puolet oli tyhjinä. Pelisilmää käyttämällä tuolta olisi noin 15 vieraskannattajalle löytynyt helposti Palloliiton ohjeistuksen edellyttämät turvalliset istumapaikat.

Nyt osa kannattajista joutui etsimään aidan päältä ja puista parempaa näkyvyyttä kentälle.

TPS:n suoritus ottelujärjestelyissä oli häpeällinen. Sitä voi verrata AC Oulun ja seurajohtaja Juho Meriläisen järkkäilyihin Raatissa toukokuussa, kun turkulaiset kävivät Oulussa katsomassa matsia. Ottelu pelattiin sadesäällä ja Äffä hoiti turkulaisille hyvät paikat lipan alta pääkatsomosta ja järjesti vieraille myös oman olutkarsinan parhailta paikoilta ylätasanteelta.

Ironisesti menomatkalla kertasimme juuri näitä kiitoksia keränneitä järjestelyjä ja olimme varmoja, että niin metsä (heh) vastaa kuin sinne huudetaan. Eipä vastannut. Turussa järjestävä seura näytti persettä vieraille.

Itse ottelusta ei jäänyt kovin kaksista kokonaiskuvaa puutteellisen näkyvyyden vuoksi. Lisätietoja ja analyysiä TPS:n 1-0 -voittoon päättyneestä ottelusta voi hakea vaikkapa FutisForumilta.

Muita bongauksia:

Boleyn Ground, Lontoo
Wiklöf Holding Arena, Maarianhamina
Ekenäs Centrumplan, Tammisaari

2 vastausta artikkeliin “Yläkenttä, Turku”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: