Ammattiylpeys pelissä

Karsinnat vuoden 2016 EM-kisoihin jatkuvat Suomen osalta lauantaina Helsingissä, kun Huuhkajat kohtaa Unkarin karsintaprojektin kuudennessa ottelussa.

Polku on ollut tuttuun tapaan kuoppainen kärsimysten tie. Mixu Paatelaisen joulukuusi ei ole tuottanut ilonaiheita kotimaisen futiksen ystäville oikeastaan missään vaiheessa. Järjestelmään ei löydy sopivia palikoita, mutta Paatelainen on jatkanut oman hautansa kaivamista ottelusta toiseen.

Lähes kaikille on käynyt jo selväksi, että Suomi ei voi menestyä pelaamalla hyökkäävää pallonhallintajalkapalloa systeemillä, jota kukaan muu ei käytä missään. Pelaajien pallollinen osaaminen on jo muutenkin tarpeeksi rajallista huippumaihin verrattuna.

Puolustussuuntaan keskityspalloissa heikoille Huuhkajille on tehty sarja identtisiä maaleja. Joulukuusessa laidalle jää vapaata tilaa antaa keskityksiä ja tämän aukon ovat osanneet jo monet joukkueet hyödyntää. Unkari teki sen Budapestissä ja samoin kävi myös tiistain kenraalissa Viroa vastaan. Pihtiputaan mummokin huomaisi nämä taktiset puutteet, jos pääsisi mittelemään Mixun kanssa vihreän veran shakkilaudalla.

Seurajoukkueissa voidaan valita pelitapaan sopivat pelaajat, mutta maajoukkueen pitää pelata niillä vahvuuksilla, mitä käytettävissä olevasta ringistä löytyy. Tällä hetkellä näin ei tehdä.

Tilanne on tulehtunut niin pahasti, että oikeastaan Paatelaista itseään on turha yksin syyttää Suomen ongelmista. Homma on täysin solmussa ja vastuu on viimeistään nyt Palloliiton johdon käsissä. Käynnissä olevan Fifa-farssin perusteella vaikuttaa valitettavasti siltä, että nämä kädet eivät saisi kannettua edes salaattikulhoa ehjänä jääkaapilta sohvalle.

Lähtökohdat lauantain kamppailuun ovat siis vähintäänkin haastavat. Periaatteessa voitolla Suomi olisi vielä mukana taistelussa lohkon kolmannesta paikasta. Lohkokolmoset pääsevät vielä karsimaan pääsystä kisoihin. Unkarille riittää puolestaan hyvin tasapelikin ottelusta.

Molemmat ryhmät lähtevät otteluun siipirikkoisina. Unkarilta ovat varmasti sivussa József Varga ja Ádám Pintér. Keskikentän tärkein pelaaja Zoltán Gera on toipilas ja myös toppari Roland Juhászin pelaaminen lauantaina on vielä tässä vaiheessa epävarmaa.

Suomen tilanne ei ole yhtään sen valoisampi, vaikka pelillinen ja mentaalinen umpisolmu unohdettaisiin. Puolustuksesta puuttuu Puolan liigassa vakuuttavasti pelannut Paulus Arajuuri. Lisäksi Jere Urosen ja Kari Arkivuon pelikunto on arvoitus. Tällä hetkellä kliinisin suomalaishyökkääjä Berat Sadik on myös kokoonpanon ulkopuolella.

Huuhkajien tilanne on tällä hetkellä niin sekava, että puhuminen EM-kisoista olisi täydellistä itsepetosta. Kysymys on tässä vaiheessa lähinnä maajoukkueen uskottavuudesta. Päävalmentajan osalta tämä juna on jo ajanut aseman ohi, mutta joukkueelta pitää edelleen vaatia jonkinlaista ammattiylpeyttä.

Belfastissa nähtiin kentällä todella hengetön ja kuriton ryhmä. Sama apaattisuus oli läsnä myös tiistaina Viroa vastaan. Nyt vastaavaa läpsyttelyä ei pidä enää sallia. Tekosyyksi ei kelpaa edes se, että valmentaja on ilmiselvästi menettänyt joukkueensa luottamuksen.

Vakiokierroksella etsitään jokakesäiseen tapaan voittavia yhdistelmiä kotimaan sarjojen parissa. Kupongilta löytyy täysi viiden ottelun kierros kuninkaallista Ykköstä sekä tukku kiharaisia Kakkosen taistoja.

Ykkösen alkukausi on ollut tasainen ja sunnuntain peleistä ei pomminvarmoja voittajia löydy. Kohteessa 1 vaisusti alkukaudesta esiintynyt AC Oulu matkaa Tammisaareen jumbojoukkue EIF:n vieraaksi. PS Kemi kaatui edellisellä kierroksella hienon taistelun jälkeen ja suunta on loivasti ylöspäin. ACO:n vaikea loukkaantumistilanne on myös hiljalleen helpottumassa. Pisteet matkaavat Ouluun.

Kierroksen varmat löytyvät pääosin Kakkosen puolelta. Kohteessa 6 vahvan ryhmän myös tälle kaudelle kasannut AC Kajaani saa vieraakseen TP-47:n Torniosta. Edellisen viikonlopun kirvelevä vierastappio KPV:lle nostaa motivaatiota. Kohteeseen varma ykkönen. Myös TPV ja Joutsenosta ponnistava Kultsu FC ottavat kierrokselta selkeät kotivoitot.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 14.6. kello 18.25. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, 1(X), X(2), X(1), 2(X), 1, 1, 2(X), 1(2), X, 1, 1, 1.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 12.6.2015.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: