Kilpajuoksu liigajunaan

Lauantaina käynnistyvä Ykkönen on viimeinen Suomessa tänä vuonna alkava jalkapallosarja. Ykkönen on kuitenkin monen mielestä tänäkin vuonna se kaikkein kiinnostavin sarja pienten tasoerojen vuoksi. Suorasta noususta ja karsintapaikasta kamppailee kolmesta viiteen joukkuetta. Myös putoamistaistossa on jälleen kerran hyvin pienet marginaalit.

Ykkönen on siis muuttunut vuosien saatossa entistä tasaisemmaksi sarjaksi. Kritisoitu sarjajärjestelmäuudistus on onnistunut sen osalta paremmin kuin muualla.

Suurempi muutos on nähty kuitenkin seurojen taustoilla. Pakkonousut ja riskipanostukset ovat taakse jäänyttä elämää. Seurat rakentavat tulevaisuutta nykyisin pitkäjänteisemmillä strategioilla. Romantiikka on lyömässä lopullisesti rahan.


Valkeakosken Haka on nostettu useissa papereissa Ykkösen suurimmaksi voittajasuosikiksi. Joukkue on hieman heikentynyt viime kaudesta, mutta mukana on joukko mielenkiintoisia nuoria lupauksia.

Hakaa valmentava Kari Martonen ei onnistunut päävalmentajana Jyväskylässä, joten nyt tuttuihin maisemiin Seinäjoen taustapestin kautta palaavalla ”Martsilla” on näytön paikka.

Kokeneen Cheyne Fowlerin rooli on tulosten kannalta ratkaiseva. Kotkasta tulleet Joni Mäkelä ja Kasperi Liikonen ovat myös profiilipelaajia. Maalintekovastuun kantaa viime kaudella Ykkösen maalikuninkuuden voittanut Kalle Multanen.

Rohkeasti palloa hallitsemaan pyrkivä pohjoisen AC Oulu on onnistunut kasaamaan laadukkaan joukkueen pienestä pelaajabudjetista huolimatta. Liigakokemusta joukkueeseen tuovat VPS:sta tullut Antti Uimaniemi ja RoPS:n sinipaidan tummempaan vaihtaneet Antti Peura sekä Ouluun palaava Lassi Nurmos.

Rauno Ojasen luotsaama AC Oulu pelaa tuttuun tapaan hyökkäysvoittoista jalkapalloa. Keskikentän avainpelaajat ovat kokenut vaparispesialisti Dritan Stafsula ja pallotaikuri Matias Ojala. Maaleja odotellaan huippunopeilta Aapo Heikkilältä ja Toni Tahvanaiselta.

Laivastonsinisten akilleen kantapää on ollut puolustus. AC Oulu on ollut ongelmissa pallonmenetysten jälkeen. Alakertaa onkin pyritty vahvistamaan tulevalle kaudelle edellämainittujen profiilihankintojen myötä.

Suomen cupissa aina puolivälieriin saakka edenneitä Hakaa ja AC Oulua seuraa kivenheiton päässä ryhmä nälkäisiä haastajia. Liigasta pudonnut TPS on jatkanut sopeutustoimia talouspuolella ja lähtee kauteen nuorella, mutta yllätysvalmiilla joukkueella.

Jyväskylässä talvi on ollut rauhallinen. Siirtomarkkinoilla on ollut hiljaista, sillä nuoren ja omavaraisen joukkueen runko on pysynyt kasassa hyvin. Pelaajista peräti 22 on seuran omia kasvatteja. JJK:n edesottamuksista ei ole paljon kirjoiteltu, joten joukkue on päässyt valmistautumaan rauhassa kauteen. Tyyntä vaihetta voi seurata monet yllättävä myrsky.

Keskikastista löytyy vielä kaksi muuta kiinnostavaa joukkuetta, joilla on edellytyksiä taistella jopa kärkipään sijoituksista. PS Kemin kärkikolmikko Billy Ions–Sasa Jovovic–Cornelius Stewart on sarjan laadukkain. Alakerrassa ei päästä ihan samalle tasolle ja materiaali on kapea, mutta varsinkin alkukaudesta Kemi ottaa kovia päänahkoja. Joukkue pelaa fyysistä futista ja pannu kiehuu usein kuumana, joten kortteja ja pelikieltoja on luvassa paljon.

PK-35 Vantaan taustoilla on tapahtunut talvella isoja myllerryksiä. Myyrmäessä katseet kohdistuvat Shefki Kuqiin, joka on valmentajana kuin kimpale raakaa lihaa. Kukaan ei tiedä, saadaanko lopulta aikaan sisäfilepihvi vai jauhoinen makkara. Joka tapauksessa PK-35:n ottelut tulevat olemaan värikkäitä tällä kaudella.

Talvikauden kabinettisotkujen myötä liigaan lähtivät HIFK:n ohella myös Ilves ja KTP, joten Ykkösen alemman kerroksen osalta paketti meni täysin uusiksi kevättalvella. Putoamistaistossa pienimmät kertoimet ovat saaneet VIFK ja MP.

Englannin sarjoissa lähestytään jo maalia. Valioliigassa Chelsea on jo lähes varma mestari, mutta muista sijoituksista käydään vielä tiukkaa vääntöä. Myös häntäpäässä on vielä paljon pelissä.

Lauantain kupongin ideavarma löytyy kohteesta 1. Aston Villa tarvitsee vielä pisteitä sarjapaikkansa varmistamiseksi ja on rajusti alipelattu. Evertonilla panosta ei ole. Kohteeseen varma ykkönen.

Kierroksen kiharaisin peli löytyy kohteesta 4. Sunderland haluaa jatkaa liigassa ja So’ton hamuaa paikkaa Eurooppa-liigassa. Lähdetään liikkeelle kotivoitosta kakkosvarmistuksella.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 2.5. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1, 1(X), 1(2), 2(X), 1, 1, 1, 2(1), 1(X), 2(X), 1, 1.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä to 30.4.2015.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: