Yksi on ylitse muiden

Veikkausliigakausi 2015 potkaistaan käyntiin tulevana sunnuntaina. Sarjassa on vain yksi suosikki. HJK on voittanut jalkapallon Suomen mestaruuden kuusi kertaa peräkkäin. Edellisen kerran mestaruus meni muualle seitsemän vuotta sitten, kun Inter vei pokaalin Turkuun.

HJK:ssakin aikoinaan pelannutta maajoukkueratsu Mika Nurmelaa mukaillen voisin todeta, että en näe mitään syytä, miksi Klubi ei voittaisi mestaruutta tänäkin vuonna. Joukkue on rakennettu europeleissä menestymistä varten ja liiga on sille ainoastaan valmistautumista suurempiin haasteisiin. HJK taistelisi kultamitaleista kakkosmiehistölläänkin.

Helsingistä löytyy liigan paras pelaaja. Hollannissa tuhoisaa jälkeä tehnyt maaliruisku Mike Havenaar on timantinkova hankinta Veikkausliigan tasoiseen sarjaan. Byyrejä syntyy varmasti mairea määrä. Lopulliseen maalisaldoon vaikuttaa Mika Lehkosuon rotaation muoto.

 Taistelu muista mitaleista on jälleen tuima. Viime kaudella HJK:n perävaloissa pärjättiin puolustusvoittoisilla pelikirjoilla. Raimo Sarajärven rahoilla toimintaansa kehittänyt SJK on lähellä hopeaa, jos se onnistuu monipuolistamaan hyökkäyspeliään. Simo Valakarin valmentama joukkue tarvitsee ripauksen rohkeutta ja kykyä pitää enemmän palloa. Keskialueen laatuhankinnat Mehmet Hetemaj ja Jussi Vasara auttavat tässä työssä. Lahdesta tulleella Tucolla on kyky tehdä maaleja, jos tarjoilu pelaa.

Kuopiossa on kasassa jälleen mielenkiintoinen joukkue ja KuPS on ehdottomasti mukana kärkitaistossa. Viime kaudella sivuun siirretyn Esa Pekosen primitiivifutiksen aikakausi on taaksejäänyttä elämää. Marko Rajamäen KuPS pyrkii pitämään palloa. Interistä tullut hyökkääjä Irakli Sirbiladze on huippuhankinta ja entinen superjunnu Freddy Adu kuuluu sarjan mielenkiintoisimpiin pelaajiin. Tekemistä Rajamäellä riittää puolustuspelin organisoimisessa.

Toni Korkeakunnaan valmentama FC Lahti kuuluu niiden seurojen joukkoon, jotka ovat saaneet taustansa kuntoon sekavien vuosien jälkeen. Korkeakunnas on onnistunut koko ajan kehittämään Lahden hyökkäyspeliä monipuolisempaan suuntaan. Tulevalla kaudella suuressa roolissa ovat keskikentän Xhevdet Gela ja ikinuori kärkimies Rafael. Paluumuuttaja Pekka Lagerblomin panos on vielä arvoitus.

Putoamistaistossa pienimmät kertoimet ovat kabinettinousijoilla eli Ilveksellä ja KTP:llä. Myös pienellä budjetilla operoiva Jaro on jälleen vaaravyöhykkeellä, mutta seuralegenda Aleksei Eremenkon nerokkuus pelastanee taas punapaidat.

Lopuksi suunnataan vielä katseet tulevaisuuteen. Yhden seuran totaalinen ylivoima ei ole terve tilanne kotimaisen jalkapallon kehittämisen kannalta. Liiga huutaa piristysruisketta kärkitaistoon, mutta todellista kilpailua mestaruudesta ei nähdä kuitenkaan lähivuosina.

Pitkän aikaa taustatyönsä heikosti tehnyt Klubi on skarpannut markkinoinnissa ja HIFK:n nousu liigaan on sille ainoastaan myönteinen asia. Hypeä saadaan rakennettua euromatsien ohella myös kotimaan taistojen ympärille. Stadin derbyt tulevat olemaan spektaakkeleja, jotka tulee nähdä.

Suurin osa liigaseuroista on ollut viime vuosina pahoissa talousongelmissa. Tyhjän päälle rakennetut eurohaaveet on nyt haudattu ja jäljelle jääneissä seuroissa rakennetaan uutta tulevaisuutta realistisemmalla pohjalla.

Vaikka rahaa liikkuu lajin piirissä entistä vähemmän ja seuraruumiita on tullut, romantiikka ei ole kadonnut mihinkään. Nyt on aika unohtaa turhanpäiväiset vertailut suursarjoihin sekä jääkiekkoon ja nauttia kotimaisen jalkapallon tarjoamista elämyksistä. Niitä on jälleen tarjolla roppakaupalla. Eteenpäin mennään hitaasti, mutta varmasti.

Vakiokupongilla ei nähdä vielä kotimaisia liigataistoja. Lauantaina katseet kohdistuvat Burnleyn Turf Moorille, jossa liigakärki Chelsean ykköshaastajaksi puskista noussut Arsenal jahtaa täyttä pistepottia. Arsenal on kohteessa rajusti ylipelattu, joten varmistetaan Gunnersin voitto ristillä.

Viikon varmat löytyvät kohteista 3 ja 8. Loistavan kauden pelannut Southampton taistelee vielä europaikoista ja Hullin osaksi jää lauantaina lähteä etelärannikolta kotiin ilman pisteitä.

Kohteessa 8 nousua kärkkyvä Watford kurittaa Timo Soinin suosikkijoukkuetta Millwallia. Soinia harmittaa tänä keväänä vaalitappion ohella Millwallin putoaminen sarjaporrasta alemmaksi.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 4.4. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, X(2), 1, 1(X), 1(X), 2(X), 1, 2, X, 1, 1, 2(1), X(1).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 10.4.2015.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: