Kaikkien aikojen kabinettitalvi

Pari kuukautta sitten suomalaisen seurajalkapalloilun tila näytti varsin hyvältä. HJK kiillotti kilpeään hienoilla otteilla Eurooppa-liigassa. Kotimaan kentillä oli juuri miekkailtu kaikkien aikojen Ykkönen, josta liigaan nousi dramaattisten vaiheiden jälkeen HIFK.

Syksyllä puhuttiin paljon kotimaisen jääkiekon pysähtyneisyyden tilasta, jonka merkkeinä pidettiin laskevia yleisömääriä, suljettua sarjaa ja erikoisia kabinettinousuja. Monet näkivät kuningaslajin momentumin vihdoin koittaneen.

Malka löytyi kuitenkin omasta silmästä. Vuodenvaihteessa edellisen sarjakauden tulokset mitätöityivät, kun pelaamalla liigasta tippuneen TPS:n lisäksi sarjasta poistettiin myös Honka ja MYPA. Tilalle nostettiin Ykkösen toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet KTP ja Ilves.


Hongan tapaukseen ei ole varmasti kenellekään nokan koputtamista. FC Honka ry lopetti yhteistyönsä Pallohonka Oy:n kanssa eikä suostunut ottamaan tunkion velkoja hoitaakseen. Näin ollen se ei voinut edes hakea liigalisenssiä kaudelle 2015. Espoolainen futis lähtee hakemaan uutta, terveemmältä pohjalta kumpuavaa nousua Kakkosesta.

Myllykoskelaisten tapaus on huomattavasti kiistanalaisempi. MYPAn puolelta kerrottiin vuodenvaihteessa kasassa olleen 40 prosenttia markkinointibudjetista, mikä on futisseurojen normaaliin talouskiertoon suhteutettuna melko hyvä lukema. Budjettia oli leikattu tuntuvasti ja tilanne ei ollut seuran toimijoiden mukaan aikaisempiin vuosiin verrattuna huonompi.

Liiton lisenssitoimikunta ei kuitenkaan uskonut MYPAn budjettiin. Kukaan toimikunnan ulkopuolinen henkilö ei ole papereita nähnyt, joten ilmassa leijuu monenlaisia spekulaatioita. Joko taloustilanne oli oikeasti katastrofaalinen tai sitten sopivasti kolmoseksi sijoittunut, suuren talousalueen seura Ilves haluttiin mukaan liigaan. Vähemmän seksikkäät AC Oulu tai PK-35 olisivat tuskin saaneet lisenssiä vastaavassa tilanteessa.

Viimeksi mainitun skenaarion puolesta puhuu se, että MYPA sai välittömästi lisenssin Ykköseen. Sarjapaikat vaihdettiin muutamassa päivässä kuin nappia painamalla pienen porukan suljettujen ovien takana tekemällä päätöksellä.

Oli miten oli, syntynyt tilanne on jälleen valtava imagotappio suomalaiselle jalkapallolle. Palloliitto pyyhki jälleen kerran urheilun arvoilla takapuolensa.

Koko lisenssijärjestelmä olisi syytä lakkauttaa. Seurojen kaatumista se ei estä, vaan oikeastaan edesauttaa ruumiiden syntymistä.

Lisäksi järjestelmä on pahasti korruptoitunut. Tähän perusteluksi riittää pelkästään moniongelmaisen Hongan roikkuminen mukana liigassa vuosikausia, vaikka lähes kaikki perusasiat olivat vuosikausia retuperällä olosuhteista lähtien.

Palloliitossa uskottiin sokeasti Tapiolan stadionhankkeeseen ja Pallohonka Oy:hyn, vaikka osakeyhtiö on tehnyt surkuhupaisia ennätyksiä Kauppalehden protestilistalla.

Jalkapallo on harvinaisen huonoa bisnestä niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Vain muutaman liigaseuran tase on kunnossa. Sarjassa on useita seuroja, joiden taloudellisten tappioiden kuittaaminen on käytännössä yhden henkilön omaisuuden varassa.

Näille lisenssi on tippunut vuosittain kuin manulle illallinen, vaikka ne roikkuvat erittäin ohuen langan varassa. Jos rahamiesten fyrkat tai kiinnostus loppuvat, nykymuotoinen toiminta päättyy kuin seinään.

Säännöt eivät ole siis kaikille samat. Jokavuotinen irvokas lisenssinäytelmä tekee vain vahinkoa koko lajille Suomessa. Jos talousongelmista halutaan sanktioida, se voidaan hoitaa pistemenetyksillä kuten tehdään monessa suuremmassa sarjassa. Lisäksi olisi päästävä nopeasti tilanteeseen, jossa liiton prioriteeteissä seurojen tukeminen nousee niiden potkimisen edelle.

Lauantain vakiokupongilta löytyy tukku mielenkiintoisia Valioliigan ja Championshipin taistoja. Ykkös- ja kakkoskohteen Chelsea ja ManU ovat veikkaajien suosiossa, mutta ylipelatut vierasvoitot eivät ole missään nimessä pomminvarmoja. Molempiin kohtiin kannattaa hakea vaihtomerkkiä. Pelataan tällä kertaa kummatkin ristivarmistuksella.

Viikon varma löytyy heti kohteesta 3. Tottenham on pelannut loistavaa futista Harry Kanen johdolla. Spurs koki edellisellä kierroksella yllättävän tappion Crystal Palacen vieraana, mutta palaa voittokantaan Sunderlandin kustannuksella.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 17.1 kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2(X), 2(X), 1, X(2), 1, 1(X), X, 2(X), 1, X(2), 2, 1, 1.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 16.1.2015.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: