Huuhkajat umpikujassa

Kaikkien aikojen karsinnoiksi tituleerattu Huuhkaja-projekti Ranskan kisoihin pääsemiseksi on lässähtämässä kuin pannukakku. Unkari tarjosi viikko sitten jääkylmän suihkun Budapestissä ja pudotti Suomen lohkoneloseksi jo viiden pisteen päähän suorasta kisapaikasta. On syytä pohtia, miksi olemme nyt tässä tilanteessa.

Suomi on kohdannut kolmessa edellisessä ottelussa joukkueet, joista jokainen on vaihtanut näiden karsintojen aikana valmentajaansa. Kreikka ja Romania olivat lokakuussa Huuhkajien näkökulmasta optimaalisia vastustajia. Molemmat olivat sekaisin ja uusien kuvioiden rakentelu kesken. Silti tuloksena oli vain yksi piste.

Moni on väittänyt Suomen todellisen tason olevan tässä. Kriitikoiden mukaan mahdollisuuksia parempaan ei ole, koska joukkueessa on vain kaksi kansainvälisen tason huippupelaajaa – Niklas Moisander ja Roman Eremenko.

Tuloksia täytyy vertailla alempien arvontakorien ryhmien menestykseen. Islannilla, Walesilla ja Pohjois-Irlannilla ei ole Suomea parempi materiaali tällä hetkellä, vaikka päävalmentaja Mixu Paatelainen on vetänyt viimeisimmissä selittelyissään myös tämän kortin esiin.

Mainitut maat ovat pystyneet hyödyntämään sellaiset kaikkien aikojen mahdollisuudet, joita Suomikin sai Kreikka- ja Romania-otteluissa ja ovat nyt vahvasti ehdolla Ranskan-koneeseen. Paatelaisen Suomi on sen sijaan ajautunut alisuorittamisen tielle.

Mistä ongelmat sitten johtuvat? Esimerkiksi Unkari-ottelu oli periaatteessa hallinnassa alusta lopun maaliin asti, mutta kunnon tekopaikat olivat kortilla. Murtautumisessa oli suuria ongelmia ja Suomi joutui jatkuvasti hakkaamaan päätään valmiiksi organisoitua puolustusmuotoa vastaan. Samalla laitapelaaminen oli täysin laitapuolustajien henkilökohtaisen taidon varassa.

Unkaria, Romaniaa ja Kreikkaa vastaan laukauksia maalia kohti oli yhteensä ironisesti nykyistä pelimuodostelmaa mukaillen kuusi kappaletta ja niistä vain pari oli hyviä maalintekopaikkoja. Tästä tilastosta Mixu on yrittänyt loihtia konvehtia vetämällä mukaan lopulta hyvin sujuneen Färsaarten-vierailun maireat 13 laukausta kohti maalia.

Vastustajien on tällä hetkellä helppo pelata Huuhkajia vastaan. Tiivis puolustaminen ja virheiden odottaminen riittää. Prässiä rytmittämällä saadaan teknisesti heikompi Suomi nopeasti tolaltaan, kuten kävi Romaniaa vastaan.

Varsinaisia murtautujia ei joukkueessa ole, joten pelitapaa voisi viilata enemmän vastaiskuihin suuntaavaksi. On suunniteltava, miten kentälle saadaan luotua lisää tilaa omille hyökkäyksille.

Puolustuspään kömmähdykset tapahtuvat ensisijaisesti heikon organisoinnin takia. Esimerkiksi Roy Hodgsonin kaudella pelaajat tiesivät tarkasti miten toimia erilaisissa tilanteissa. Sen takia Toni Kallio pärjäsi mainiosti Cristiano Ronaldoa vastaan. Nyt täsmävalmennus on puuttunut.

Pahin ongelma on Paatelainen, joka ei tunnista tällä hetkellä Suomen pelaamisessa olevia solmuja. Eikä sitä, että kolme vuotta harjoiteltu joulukuusi saattaa sittenkin olla väärä tapa tavoitella kisapaikkaa. Kriitikot ovat Mixun mukaan sokeita.

Arvosteluun ei voi enää suhtautua hyökkäämällä suu vaahdossa sitä vastaan. Kymmenen tuhannen koulutetun apinan sijasta katsomoissa ääntä pitävät ihmiset, jotka välittävät aidosti Huuhkajien tulevaisuudesta. Ongelmat on tunnustettava, jotta umpikujasta päästään eteenpäin.

Mixun aikakausi ei ole ollut täysi katastrofi, mutta hyvä johtaja myöntää virheensä eikä syyllisty outoon selittelyyn saatika tilastojen luovaan tulkitsemiseen. Kuusi on paiskattava roskiin tai Paatelaisen on syytä tehdä tarvittavat johtopäätökset ja erota tehtävistään.

Huonoista tuloksista huolimatta kisapaikka ei ole vielä lipunut täysin käsistä. Päävalmentajaa tulisi vaihtaa hyvissä ajoin ennen maaliskuun Pohjois-Irlanti-ottelua, mikäli tällaiseen ratkaisuun päädytään Palloliitossa.

Seuraava kysymys liittyy Mixun mahdolliseen seuraajaan. Löytyykö jostain mitat täyttävä vaihtoehto?

Vakiokupongilla palataan Englannin kahden korkeimman sarjatason otteluihin. Kierroksella edetään ykköspainotteisesti. Alkupään Chelsea ja Man City ansaitsevat ylipelaamisen takia vaihtomerkit, vaikka ovatkin otteluissaan suursuosikkeja.

Varmoja ykkösiä kannattaa hakea kohteisiin 5 ja 6, joissa vahvasti viime aikoina esiintyneet Stoke ja Newcastle saavat vieraikseen Valioliigan häntäpään edustajat.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 22.11 kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1(2), 1(X), 1, X(2), 1, 1, 1(2), 1, 1(X), 1, 1, X, 1(X).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 21.11.2014.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: