Keisarin jäähyväiset

nureRaatin stadionin kenttä ei ole koskaan ollut niin tyhjä kuin sateisena sunnuntai-iltana pari viikkoa sitten. Eräs oululaisen ja suomalaisen jalkapallon ikoneista, Mika Nurmela oli juuri pelannut viimeisen kotiottelunsa Oulussa. Kastellin Zidane jätti jälkeensä tyhjiön, jonka täyttäminen on liki mahdoton tehtävä.

Hetki oli haikea, mutta viimeiseen kahteen viikkoon on mahtunut myös paljon iloa ja naurua. Oulussa on vietetty kaksi viikkoa suurta jalkapallojuhlaa. Legendan jäähyväisiä juhlittiin kauden kahden viimeisen ottelun yhteydessä asiaankuuluvalla tavalla: pohojanmaan kautta.

42-vuotias Nurmela lopetti uransa tavoillensa tyypilliseen tapaan tyylikkäästi. Kotijäähyväisissä Ilvestä vastaan pappa-akseli Janne Hietanen – Nurmela osoitti arvonsa jälleen kerran tilanteessa, jossa joukkue tarvitsi sitä eniten. OTP:n kasvatti ”Hietsu” vapautti pitkällä bravuurisyötöllään Nurmelan läpiajoon. Tasoitusmaali löi alkutahdit AC Oulun nousulle tappioasemasta voittoon.

Jyväskylässä Nure alusti oululaisten molemmat maalit tavaramerkikseen muodostuneilla millintarkoilla keskityksillä ja kausi päättyi eeppisiin voitonjuhliin.

Pitkän kansainvälisen uran tehnyt Nurmela pelasi viimeiset kuusi kautta kotikaupungissaan Oulussa. 176 ottelussa syntyi käsittämättömät 30 maalia ja 66 maaliin johtanutta syöttöä. Nure oli myös taustatehtävissä elintärkeä tekijä seuran vaaran vuosina. AC Oulu selvisi liigapaikan menettämisen jälkeisestä kiirastulesta juuri sitoutuneen taustaväen ansiosta.

Huikean pitkän uran taustalla on pitkäjänteinen työ ja pedantti suhtautuminen pelitaitojen sekä fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen. Vaatimustaso on ollut koko ajan erittäin korkea.

Nurmelalla ei ollut pelaajana yhtä ylivertaista erikoisominaisuutta, jonka avulla hän olisi voinut vapaamatkustaa luistamalla tekemisestä vaikeilla hetkillä. Nure oli teknisesti ja taktisesti kokonaisvaltainen pelaaja, jolla ei ollut huonoja ominaisuuksia.

Nurmelan tarinassa piilee oppi, johon jokaisen nuoren pelaajan on syytä tarttua matkalla paremmaksi jalkapalloilijaksi. Oikoreittejä ei ole eikä haihatteluun ei ole varaa. Vain nöyrä työ ja kaikkien osa-alueiden kokonaisvaltainen kehittäminen vie eteenpäin.

Tätä tekstiä kirjoitettaessa olo on täysin tyhjä. Takana on kaikkien aikojen kausi Ykkösessä. Oma seurani AC Oulu pelasi kauden lopuksi uskomattomat 14 ottelua putkeen ilman tappioita. HIFK:n nousu 11 pisteen takaa viimeisen neljän kierroksen aikana ohi ylivoimaisesti sarjaa johtaneen KTP:n oli käsittämätön asia. Vilpittömät onnittelut Helsinkiin ja osanottoni sympaattisille ahtaajille.

Sarjan pelaajat, kannattajat ja taustahenkilöt jättivät tänä kesänä kaiken kentälle ja katsomoon. Edessä on jälleen pitkä ja jäätävä talvi. Seuraaviin tosipeleihin on taas aikaa yli puoli vuotta. Joulupukilta toivon viisautta liiton ja liigan päättäjille: kautta on saatava ehdottomasti pidennettyä tavalla tai toisella.

Helpotusta futisfanien vieroitusoireisiin tuo onneksi Huuhkajien karsintasaaga, joka jatkuu lauantaina Olympiastadionilla tärkeällä ottelulla Kreikkaa vastaan. Kreikka-matsi löytyy myös vakiokupongilta, jonka muut ottelut ovat tällä kertaa Englannin alasarjoja.

Mixu Paatelainen teki valintansa lokakuun otteluihin muutama viikko sitten. Keskustelua on herättänyt Sveitsin liigassa tuhoisaa jälkeä tehneen Berat Sadikin jättäminen sivuun kokoonpanosta. Pienistä vammoista kärsineen Eero Markkasen olisi voinut jättää tällä kertaa pois varakärkimiehen paikalta ja nostaa Sadikin mukaan.

Kreikan paketti on vielä pahasti sekaisin. Tilanteesta kertoo surkealla esityksellä kärsitty tappio karsintojen avausottelussa Romaniaa vastaan. Päävalmentaja Claudio Ranieri ei ole siis vielä saanut hommaa toimimaan toivotulla tavalla.

Helleenit saapuvat Helsinkiin varmasti varovaisella taktiikalla. Hyökkäävän jalkapallon riemua ei siis lauantaina nähdä ainakaan vierasjoukkueen taholta.

Suomen tulee olla ottelussa riittävän aktiivinen, mutta samalla tarkka. Avainasemassa on hyökkäyspään pelaajien osumatarkkuus. Paikkoja ei tule liikaa, joten puolittaisetkin tilanteet on onnistuttava käyttämään. Usko on vahva, joten kohteeseen ykkönen ristivarmistuksella.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 11.10. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1(X), 2, 1, 1(X), X(1), 1, X(2), 2, 2, 1(2), X, 1, 1(2).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 10.10.2014.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: