Huippufutista sodan varjossa

Krimin kriisillä ja Itä-Ukrainassa käytävällä sodalla on ollut merkittäviä vaikutuksia ukrainalaiseen yhteiskuntaan ja asenneilmapiiriin. Aiempi limittäinen yhdessäolo kulttuurisesti ja etnisesti lähellä olevan Venäjän kanssa on muuttunut peruuttamattomalla tavalla konfliktin myötä.

Tapahtumat ovat vaikuttaneet valtavasti myös Ukrainan suosituimpaan urheilulajiin, jalkapalloiluun. Krimin niemimaalla kolme joukkuetta on siirtynyt Venäjän liigajärjestelmän piiriin. Useat sota-alueelta kotoisin olevat seurat ovat joutuneet pakon edessä evakkoon joko Kiovaan tai Lviviin. Näin on käynyt muun muassa Donetskissa, Luhanskissa ja Mariupolissa.

Donetskiin rakennettiin viisi vuotta sitten 50 000-paikkainen megastadion, joka oli yksi kisanäyttämöistä vuoden 2012 EM-turnauksessa. Donetskissa pelattiin yhteensä viisi ottelua mukaan lukien Portugalin ja Espanjan lopulta rangaistuspotkukilpailussa ratkennut semifinaalitaisto.

EM-kisojen kulttuurirajat ylittävästä kansanjuhlasta on jäljellä enää vain haalea muisto. Elokuussa Donbass Arena joutui tykistötulen kohteeksi Ukrainan armeijan ja separatistien otettua yhteen kaupungissa.

Kaupungin ylpeys, Shakhtar Donetsk, on voittanut Ukrainan mestaruuden viisi kertaa peräkkäin ja se on säännöllisesti ollut mukana myös Mestareiden liigassa. Joukkue pelaa myös tänä vuonna Euroopan seurajoukkueiden ykkösturnauksessa.

Shakhtarin menestys on perustunut miljardööriomistaja Rinat Akhmetovin pohjattomaan lompakkoon. Rahalla on saatu houkuteltua Donetskiin tukku huippupelaajia. Heitä on saapunut paljon erityisesti Brasiliasta. Esimerkiksi nykyisin Valioliigassa pelaavat Fernandinho (Man City) ja Willian (Chelsea) tulivat Eurooppaan Shakhtarin kautta.

Akhmetov on tehnyt omaisuutensa Donbassin alueen hiilikaivoksilla ja terästeollisuudella. Hän oli aiemmin syrjäytetyn Ukrainan presidentin Viktor Janukovytšin tukija. Janukovytšin paettua toukokuussa maasta, Akhmetov käänsi takkia ja ilmoittautui uuden hallituksen tukijaksi.

Nyt Shakhtar pelaa ottelunsa Lvivissä. Itä-Ukrainan tilanteen kärjistyttyä viisi ulkomaalaispelaajaa kieltäytyi palaamasta kesälomiltaan maahan. Muutto länteen ratkaisi pattitilanteen. Pelaaminen Donetskissa osoittautui muutenkin mahdottomaksi rajujen taisteluiden takia.

Seuran kannalta paikkakunnan vaihtaminen sujui vaikeuksitta, mutta Shakhtarin kannattajien osalta tilanne on vaikeampi. He matkustavat jatkossa satoja kilometrejä suosikkijoukkueensa otteluihin.

Osa kannattajista on liittynyt mukaan sotaan. Shakhtar Ultras -twitter-tili kertoi elokuussa, että ryhmä ultria on liittynyt vapaaehtoistaistelijoiden muodostamaan pahamaineiseen Asovan pataljoonaan ja lähtenyt taistelemaan Itä-Ukrainaan.

Joukkueen osalta paluu Donetskiin ei ole lähitulevaisuuden suunnitelmissa. Kukaan ei tiedä, milloin jalkapallo palaa itäiseen Ukrainaan.

Sillä välin Shakhtar jatkaa voittokulkuaan Lvivistä käsin. Se johtaa ylivoimaisesti Ukrainan liigaa ja europelitkin alkoivat mukavasti tasapelillä vieraissa Athletic Bilbaota vastaan. Sodan varjot kulkevat kuitenkin koko ajan seuran mukana.

Vakiokupongilta löytyy tuttuun tapaan Englannin kahden ensimmäisen sarjatason otteluita. Liigakohteet ovat tällä kertaa astetta kinkkisempiä ja pomminvarmoja voittajia on vaikeaa löytää.

Kohteessa neljä runsaasti pelaajahankintoja elokuun siirtoikkunassa tehnyt Burnley saa vieraakseen Sunderlandin. Molemmat joukkueet ovat vielä vailla voittoja. Burnley on esiintynyt kotiotteluissaan pirteästi. Kohteeseen rohkeasti varma ykkönen.

Championshipin puolella varmoja on löydettävissä helpommin. Kotivoittoja on odotettavissa kohteissa 6, 8 ja 12. Kohteessa 6 Sami Hyypiän luotsaama Brighton saa vieraakseen Blackpoolin. Eteläenglantilaisten kausi on lähtenyt nihkeästi käyntiin, mutta lauantaina on luvassa täytettä pistesäkin pohjalle. Varma ykkönen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 20.9 kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: X(1), 1(X), 1(2), 1, 2(X), 1, 1(X), 1, 2, 2(X), 1, 1, 1.

Viikon väite: Jalkapallofaneista ja heidän käyttäytymisestään on tehty montakin toimivaa parodiaa. Hauskin niistä on ehdottomasti tanskalaisen komediasarjan pätkä Mestareiden liigassa tällä kaudella debytoivan Malmön kannattajista.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 19.9.2014.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: