Ykkönen käyntiin Kotkan komennossa

Kauden 2014 Ykköstä on tituleerattu useassa yhteydessä kotimaan futiskartan kiinnostavimmaksi sarjaksi. Arviolle on olemassa vahvat perusteet. Liigassa ylivertaisella materiaalilla operoivan HJK:n ylivoima vienee mielenkiinnon mestaruustaistosta jo keskikesällä. Tuoreen klubiluotsin Mika Lehkosuon todelliset haasteet lymyävät Euroopassa. Kotimaan kentillä Klubi dominoi puolivaloillakin. Ykkösessä taistelu taivaspaikasta jatkuu pitkälle syksyyn.

Kellariosastolla liigakiimaa laimentaa puolestaan liian staattiseksi muuttunut sarjajärjestelmä. Liigasta putoaa alaspäin vain yksi joukkue, joten keskikastissa nähdään jo kesällä runsaasti merkityksettömiä otteluita. Karsintojen palauttaminen muuttaisi huomattavasti tilannetta. Toivon mukaan kuumat karsintaottelut palaavat ohjelmistoon jo ensi kaudella.

Olen puhunut aiemmin voimakkaasti suurempien joukkuemäärien puolesta kahden ylimmän sarjatason osalta. Näyttäisi kuitenkin olevan niin, että kymmenen joukkueen sarja on ainakin Ykkösen kannalta paras ratkaisu.

Ykkösessä ei ole tällä kaudella yhtään huumorijoukkuetta takavuosien tapaan. Sarjaa on tätä kirjoitettaessa pelattu viisi kierrosta ja ennakkoarviot näyttäisivät osuvan nappiin. Kaudesta on tulossa erittäin tasainen.

Mielenkiintoa on tuonut lisää suorien nettilähetysten kasvava määrä. ISTV näyttää kahdeksan ottelua suorana ja lisäksi usea seura tarjoaa oman striiminsä otteluista AC Oulun tapaan.

Kevään komeetta löytyy Kotkasta. Kaupungissa on selätetty takavuosien erimielisyydet ja FC KTP on ollut alkukauden dominoivin joukkue. KTP:n runko on pysynyt jo pitkään kasassa ja Sami Ristilä on päässyt rakentamaan joukkueensa pelikirjaa pitkäjänteisesti. Seinäjoelta lainattu Jussi Aalto on pommittanut tähän mennessä jo kahdeksan maalia. Jos lainasopimusta saadaan jatkettua kauden loppuun asti, KTP on vahvoilla nousutaistossa.

Kärkisijoille povatut Pirkanmaan joukkueet Ilves ja Haka ovat olleet alkukaudesta vaisuja. Ilves aloitti kahdella tappiolla, mutta on saanut sen jälkeen korjattua kurssiaan.

Ongelmat piilevät joukkueen tavassa hyökätä. Keskikentältä puuttuu johtaja ja pelillinen identiteetti on hukassa. Ilveksen pelinrakentelu ei ole järjestelmällistä. Päävalmentaja Mika Maliselta odotetaan nyt uutta suunnitelmaa, jos Ilves aikoo taistella vielä sarjanoususta.

Myös Haka-luotsi Juho Rantalalla riittää pohdittavaa. Käytössä on kenties sarjan kovin materiaali, mutta joukkue on ollut suurissa vaikeuksissa aktiivisesti pelaavia vastustajia, kuten AC Oulua ja Kotkaa vastaan.

KTP:n ohella alkukauden viihdyttävintä futista on esittänyt HIFK, jolla on alla kaksi komeaa 4–0-voittoa Jipon ja JJK:n kustannuksella. Helsinkiläisten menestys ei ole yllättänyt asiantuntijapiirejä. Pre-season meni HIFK-leirissä nappiin ja joukkue on tehnyt muutaman mainion täsmähankinnan. Antonio Inutile ja Eero Peltonen ovat erinomaisia hyökkäyspään pelaajia Ykkösen tasolle.

Kevään flopit löytyvät Vuosaaresta ja Jyväskylästä. Viikingit on ollut alkukauden otteluissa sarjan surkein joukkue. Kuvaavaa on, että helsinkiläiset eivät ole onnistuneet vielä kertaakaan maalinteossa.

Viikingit olikin ensimmäinen joukkue, joka päätyi vaihtamaan päävalmentajaansa. Ilkka Jäntille näytettiin ovea ja uutta alkua hakemaan pestattiin JäPS:ssä menestystä saavuttanut Mika Sandberg. Materiaalin pitäisi riittää keskikastiin, joten Sandbergiltä odotetaan tuloksia välittömästi.

Jyväskylässä huolta herättävät edelleen talousongelmat. Hulluina vuosina Joni Vesalaisen johdolla tehdyt massiiviset tappiot rasittavat edelleen seuraa. Kurssi ei ole kääntynyt ja uusi toimitusjohtaja Petro Punna antoi tällä viikolla itselleen potkut.

Tilanne näyttää huolestuttavalta myös kentän puolella. Kokemattoman Juha Pasojan visiot ovat jääneet hämärän peittoon. JJK onkin tällä hetkellä Ykkösen suurin putoajasuosikki.

Vakiokupongilla mennään tuttuun kesätyyliin sunnuntaipelien merkeissä ja tarjottimella on viisi herkullista Ykkösen taistoa.

KTP:n veri punnitaan kohteessa 1, kun joukkue matkustaa Tammelaan Ilveksen vieraaksi. Kotka on pelannut koko kevään loistavasti, mutta Ilves käyttää nyt tilaisuutensa iskeä sarjakärjen kantaan. Kohteeseen ykkönen.

Viikingit matkaa kohteessa 5 Oulun Raattiin ACO:n vieraaksi. Kotijoukkueen Titi Essomban juonikkuus on liikaa repaleiselle Viikinki-puolustukselle. Varma ykkönen myös tähän kohteeseen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 1.6. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1(2), X(2), 2(X), 1, 1, 1(X), 1, 1, 1, 2(X), 2(X), 2.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 30.5.2014

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: