Jalkapallovallankumoukselliset

Huhtikuussa 1958 paljastui, että yhdeksän algerialaista jalkapalloilijaa oli jättänyt ranskalaiset liigaseuransa protestina Ranskan sotatoimille itsenäisyytensä puolesta taistelevassa Algeriassa. Joukkoon kuului useita eturivin huippupelaajia, jotka olivat aikakautensa maailmantähtiä. Kirkkaimpana timanttina loisti Saint-Étiennen hyökkääjä Rachid Mekhloufi. Karkulaisten tarina on kerrottu Ian Hawkeyn afrikkalaista futista käsittelevässä kirjassa Feet of The Chameleon, joka kuuluu viime vuosien merkittävimpiin jalkapalloaiheisiin teoksiin.

Algerian itsenäisyystaistelu raivosi tuossa vaiheessa jo neljättä vuotta ja verenvuodatukselle ei ollut näkyvissä päätepistettä. Tässä tilanteessa jalkapalloammattilaiset päättivät toimia.

Huolellisesti suunniteltu suuri pakomatka kulki Sveitsin kautta Tunisiaan, jossa vallankumoukselliset muodostivat vapautusarmeija FLN:n johdolla historian ensimmäisen Algerian maajoukkueen. Joukkue kiersi Afrikassa ja Euroopassa seuraavan neljän vuoden aikana pelaten korkeatasoista jalkapalloa ja voittaen valtaosan otteluistaan.

Ranskan valtio, jalkapalloliitto ja FIFA raivostuivat tempauksesta. Loikkareista tähtipelaajat Mekhloufi ja Mustapha Zitouni oli jo valittu Ranskan joukkueeseen tulevan kesän MM-lopputurnaukseen. He päättivät valita itsenäisyystaistelun kivisen tien maineen ja mammonan sijasta.

Lehdistössä pelaajat leimattiin terroristeiksi. Mekhloufi tuomittiin poissaolevana 10 vuodeksi vankeuteen varusmiespalveluksen välttelystä ja myös moni muu kapinallinen joutui mustalle listalle.

feetRanskalaisella futiksella ja maan siirtomaapolitiikalla on pitkä yhteinen historia. Ranska voitti toistaiseksi ainoan maailmanmestaruutensa vuonna 1998. Tuolloin maan äärioikeisto arvosteli joukkueen monenkirjavaa etnistä taustaa. Front Nationalin silloisen puheenjohtajan Jean-Marie Le Penin mukaan joukkue ei ollut tarpeeksi ranskalainen, koska siinä pelasi liikaa muita kuin valkoihoisia pelaajia.

Jos Les Bleusia arvioidaan Le Penin kriteerein, se ei ole ollut ranskalainen joukkue enää vuosikymmeniin. Menestys on perustunut siirtomaataustaisten pelaajien osaamiseen 50-luvulta lähtien. Ranskan liiga oli jo tuolloin täynnä afrikkalaisia pelaajia. Harva tietää, että esimerkiksi vuoden 1958 kisoissa maalikuninkuuden voittanut Just Fontaine oli alunperin kotoisin Marokosta.

Jalkapalloyhteisön vastaus rasisteille tuli vuoden 2002 presidentinvaaleissa, kun Ranskan maajoukkue kehotti toppari Marcel Desaillyn johdolla boikotoimaan Le Peniä.

Vallankumousjoukkueen saaga päättyi kesällä 1962 Ranskan joukkojen vetäytyessä Algeriasta ja maan saavuttaessa itsenäisyytensä. Ex-presidentti Ferhat Abbasin mukaan FLN:n joukkueen maailmalla tekemä promootiotyö nopeutti Algerian itsenäistymistä kymmenellä vuodella.

Ranskassa yleinen mielipide oli kääntynyt jyrkästi sotaa vastaan sen viimeisinä vuosina ja taistelujen päättymisen jälkeen algerialaisfutaajat otettiin avosylin vastaan vanhoissa liigaseuroissaan. Mekhloufikin ehti vielä voittaa kertaalleen mestaruuden Saint-Étiennessä. Maajoukkueuraansa kapinalliset jatkoivat luonnollisesti Algerian paidassa.

Ranskan ja Algerian jalkapallosuhteet ovat olleet kompleksisia näihin päiviin saakka. Maailmanhistorian parhaimpiin jalkapalloilijoihin kuuluvan Zinédine Zidanen vanhempien kotimaa on Algeria. Tämän vuoksi monet algerialaiset pitävät vuoden 1998 MM-kultaa omanaan.

Globalisaation aikakaudella siirtolaisuuteen liittyvät kysymykset ovat ajankohtaisia myös muualla. On esimerkiksi vain ajan kysymys, milloin Suomen maajoukkueessa nähdään ensimmäinen tummaihoinen pelaaja. Jo nyt esimerkiksi Kosovo on lahjoittanut kirkkaimmat tähtensä Huuhkajien käyttöön. Nähtäväksi jää, mitä maata Hetemaj ja kumppanit haluavat edustaa siinä vaiheessa, kun Kosovon joukkue saapuu futiskartalle kamppailemaan arvokisapaikoista.

Vakiokupongilla painitaan Valioliigan loppuratkaisujen parissa. Kohteen 5 Chelsea jahtaa edelleen mestaruuspyttyä ja nappaa täyden pistepotin Sunderlandin kustannuksella. Kohteessa 2 häntäpään joukkueen Cardiff tarvitsee kipeästi kolmea pistettä. Vailla suurempaa panosta pelaileva Stoke kaatuu kotiottelussa.

Kupongilta löytyy myös kaksi kappaletta Espanjan La Ligan otteluita. Kohteessa 11 kohtaavat kuntopuntarin häntäpään Levante ja Getafe. Motivaatiotekijät puoltavat liigapaikastaan taistelevan vierasjoukkueen menestystä. Kohteeseen varma kakkonen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 19.4. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2(1), 1, 1(X), 1, 1, 2(X), 1, 1, X(2), 1(X), 2, 1(2), 1.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä to 17.4.2014.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: