Matka on tärkeämpi kuin päämäärä

Onni potkaisi kerrankin Huuhkajia, kun Ranskan EM-kisojen karsintalohkot arvottiin viikko sitten sunnuntaina Nizzassa. Legendat Ruud Gullit ja Bixente Lizarazu nostivat Suomen F-lohkoon, jossa vastaan asettuvat Kreikka, Romania, Unkari, Pohjois-Irlanti ja Färsaaret.

Suomen mahdollisuuksia on luonnehdittu urheilumediassa ja futisväen keskuudessa ainutlaatuisiksi. Esimerkiksi Li Anderssonia eurovaaleissa tukeva Hallescherin Timo Furuholm kertoi Twitterissä Suomen menevän kävellen kisoihin.

Kisat pelataan kahden vuoden kuluttua ensimmäistä kertaa 24 maan voimin. Joukkuemäärä kasvaa kahdeksalla, joten pelkästään tämä muutos nostaa Huuhkajien osakkeita kertaheitolla. Lohkoista kaksi parasta etenee suoraan kisoihin ja kolmosetkin pääsevät karsimaan.

Tällä kertaa myös karsintalohko tarjoaa tukuttain mahdollisuuksia. Ykköskorista mukaan seuloutunut Kreikka on ollut karsintojen takuuvarmimpia suorittajia, mutta se ei ole Espanjan tai Hollannin tasoinen Mount Everest, jonka ylitse kiipeäminen olisi nykyisellä joukkueella kaikkien aikojen suomalainen futissuoritus.

Suomi kohtaa Kreikan kotonaan heti ensi kesän MM-kisojen jälkeen. Tuossa vaiheessa helleenit ovat läpikäymässä kivuliasta nuorennusleikkausta. Vanhat sotaratsut Giorgos Karagounisin johdolla ovat laittamassa turnauksen jälkeen nappuloitaan naftaliiniin ja paletti on varmasti vielä sekaisin.

Sauma on kihelmöivällä tavalla otollinen. Sama tilanne oli syksyllä 2008 Saksan kanssa ja tuon mahdollisuuden Suomi onnistui käyttämään. Tuolloin täyden pistepotin tiellä oli ainoastaan ihmeellisen illan pelannut Miroslaw Klose. Kreikassa kisapaikkaa pidetään varmana, joten lohkoarvonnat eivät juuri kiinnostaneet. Tämä kelpaa Huuhkajille mainiosti.

Kakkoskorin osalta onni olisi voinut olla parempikin, mutta Euroopan ykköskategorian rattailta pudonnut Romania on täysin lyötävissä erityisesti Olympiastadionilla. Unkaria vastaan polttoainetta tasaisiin vääntöihin antavat historialliset anomaliat, joiden korjaamisen aika on nyt.

Alemmista koreista Suomi väisti tällä kertaa idän erikoisuudet, kuten esimerkiksi aina yhtä arvaamattoman Azerbaidžanin tyrnäväläistä perunapeltoa muistuttavine kenttineen. Pohjois-Irlanti ja Färsaaret ovat paikkoja, joissa joukkueesta riippumattomien taustatekijöiden, kuten pelialustan kunnon, ei pitäisi vaikuttaa ainakaan negatiivisesti tärkeiden otteluiden lähtökohtiin.

Lähtökohdat ovat siis enemmän kuin hyvät ja moni onkin jo ehtinyt manata esiin katastrofipeikkoa, jos tavoite jää saavuttamatta. Kyse on kuitenkin suuremmista asioista kuin yksittäisten otteluiden yhteistuloksesta. Kyse on suomalaisen jalkapalloilun kokonaisvaltaisesta kehittämisestä.

Vastikään edesmennyt Richard Möller Nielsen nosti suomifutaajien itseluottamuksen uudelle tasolle. Antti Muurisen johdolla opeteltiin pitämään palloa ja hyökkäämään. Roy Hodgsonin kausi osoitti, että oikeilla taktisilla valinnoilla ja joukkuepelillä Suomi kykenee lyömään kenet tahansa.

Tärkeintä on, että tämä jatkumo ei ajaudu paitsioon. Silloin koittaa päivä, jolloin työ palkitsee tekijänsä. Se voi olla nyt tai joskus myöhemmin.

Otsikon lausahdus liittyy joukkueen mukana ympäri Eurooppaa matkustavien kannattajien filosofiaan. SMJK (Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry) edustaa nykyisin maanosassamme maajoukkuekannattamisen ehdotonta A-ryhmää. Suomalaiset ovat edustaneet jo vuosia kaikissa karsintaotteluissa suurella massalla, joka näkyy ja kuuluu, vaikka kisoihin emme ole päässeet koskaan.

Kuvaavaa on, että syyskuiseen karsinta-avaukseen Färsaarilla ei löydy majoitusta enää kovin monelle. Hotellit ovat täynnä suomalaisia. Lisäksi SMJK puuhaa vielä charter-lentoa saarille. Useille näistä ihmisistä matka on tärkeämpi kuin päämäärä.

Myös lauantain vakiokierroksella viihdytään Pohjois-Atlantin saarilla, tosin muutamia satoja kilometrejä etelämpänä. Kierros on tällä kertaa astetta kiharaisempi ja pomminvarmoja merkkejä on vaikea löytää. Lähdemme siis liikkeelle yllätysten kautta.

Kohteen 3 Crystal Palace on pelannut mainiosti Tony Pulisin hypättyä ruoriin. Vastaan asettuva So’ton on läpikäymässä hankalampaa vaihetta. Kohteeseen varma ykkönen.

Kohteen 7 piskuinen Yeovil nappasi pisteen viime viikonloppuna Readingilta, vaikka siltä ajettiin peräti kolme pelaajaa punaisilla ulos pelistä. Taisteluntahto on korkealla tasolla ja nyt ajokoirat hyökkäävät Sheffieldin pöllöjen kimppuun. Ykkönen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 8.3. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, X(2), 1, 2(1), 1(2), 1(2), 1, 1, 1, 1(X), 1, 2(X), 1.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: