Pois jättiläisten varjosta

AC Milanin keskikenttäpelaajan Sulley Muntarin toiveet toteutuivat joulukuussa, kun UEFA arpoi Mestareiden liigan ensimmäisen pudotuspelikierroksen otteluparit. Muntarin mukaan espanjalainen Atlético Madrid oli juuri sopivin ja helpoin vastustaja milanolaisille.

Ghanalaisen hymy hyytynee nopeasti. Atlético on ollut kuluneen kauden sensaatiojoukkue Espanjan liigassa. Kaikki merkit näyttävät siltä, että joukkue taistelee keväällä jopa sarjan mestaruudesta. Mikäli päävalmentaja Diego Simeonen konseptit eivät sekoa täysin, Milania tullaan viemään otteluparissa kuin tiskirättiä.

Real Madrid ja Barcelona ovat hallinneet La Ligaa kahdestaan jo pitkään. Edellisen kerran kannu meni muualle kaudella 2003–2004, kun Valencia vei mestaruuden. Viimeisen viiden kauden aikana keskimääräinen ero sarjan kakkosen ja kolmosen välillä on ollut huikeat 18,6 pistettä. Kaudella 2011–2112 ero kolmanneksi sijoittuneeseen Valenciaan venähti käsittämättömästi peräti 30 pisteeseen.

Valencian ohella myös Andalusian ylpeys Sevilla kiusasi jättejä säännöllisesti kymmenisen vuotta sitten, mutta haaste jäi puolitiehen seuran parhaiden pelaajien, kuten brassi Dani Alvesin häivyttyä suurempiin seuroihin tyhjennysmyynnissä. Rahat eivät riittäneet enää pitämään tähtipelaajia joukkueessa. Sama ongelma koskee myös muita Espanjan keskisuuria seuroja.

La Ligan kärkeen revenneen kuilun taustalla on epätasainen tulonjako. Muissa suursarjoissa televisiointisopimukset solmitaan liigaorganisaation piikkiin ja tuloutetaan tasaisesti seurojen kesken, mutta Espanjassa seurat saavat sopia diileistä itse. Tämä on johtanut siihen, että jättien duo kahmii lähes kaikki tv-tulot omiin taskuihinsa.

Taustalla on myös muunlaista suhmurointia. Valtiollisia ja kunnallisia tukia on kanavoitu megaseuroille ja veroja jätetty maksamatta. Euroopan komissio tutkii tällä hetkellä spanskiseurojen verojärjestelyjä ja muun muassa Realin ja Madridin kaupungin kyseenalaisia tonttikauppoja.

Absurdiksi tilanteen tekee se, että hämäristä tukirahoista huolimatta Barca ja Real ovat niin pahasti velkaantuneita, että termi ”korviaan myöten” ei riitä millään tavalla kuvaamaan tilannetta. Muutosta vallitsevaan tilanteeseen ei ole kuitenkaan odotettavissa. Väistämättä edessä oleva bail-out hoidetaan jälleen julkisista varoista ja tuhlaus saa jatkua myös tulevina vuosina.

Taloudelliset voimasuhteet eivät ole siis muuttuneet, mutta Atlético on onnistunut virittämään Simeonen johdolla moponsa moottoritiekuntoon. Simeonen pelikirja perustuu 4–2–2–2-formaatioon. Selkärankana toimii fyysinen ja nopea puolustuslinja, joka kykenee kääntämään pelin nopeasti pallonriiston jälkeen.

Keskikentän puolustavat työmiehet tukkivat vastustajan tien maalintekoon linjan edessä ja laitapelaajien tehtävänä on levittää peliä silloin, kun pallo on joukkueen hallussa. Tilaa haetaan leveyssuunnan ohella poikkeuksellisen paljon myös suoraan eteenpäin suuntautuvilla pystyjuoksuilla, kun pallo saadaan nopeasti haltuun riiston jälkeen.

”El Cholo” tunnetaan pedanttina valmentajana, joka jaksaa hieroa juoksusuunnat millintarkasti kuntoon ryhmänsä kanssa. Sen vuoksi avainpelaajien, kuten Falcaon, myynnit eivät ole vaikuttaneet Atléticon iskukykyyn. Uusia tähtiä nousee jatkuvasti esiin. Tällä kaudella jo 19 maalia Los Colchonerosille paukuttanut Diego Costa on tällä hetkellä La Ligan kuumin hyökkääjä ja on päässyt jo usean megaseuran ostoslistalle.

Atlético on myös hyötynyt Euroopan jättien pullistelusta siirtomarkkinoilla. Chelsean omistama maalivahti Thibaut Courtois jatkaa edelleen pelejään Madridissa, koska Petr Cechiä on lähes mahdotonta syrjäyttää lontoolaisten ykkösveskarin tontilta. Näin joukkueella on käytettävissään maailmanluokan molari erittäin pienin kustannuksin.

Simeonesta on povattu jo seuraavaa Argentiinan maajoukkueen päävalmentajaa. Tällä hetkellä La Albicelesteä luotsaa tuntemattomampi suuruus Alejandro Sabella. Kesän MM-kisojen jälkeen ruorissa saattaa olla vanhalla mantereella jäniksiä taikurinhatustaan ulosrepinyt Simeone.

Vakiokierroksella seikkaillaan Iberian niemimaan sijasta Britanniassa. Kupongilta löytyy tällä kertaa FA-cupin ja Championshipin otteluita.

Cup-kierroksen varmimmat voittajat löytyvät kohteista 1 ja 6. Vuosittain nähdään aina muutama maukas cup-yllätys, mutta tällä kierroksella suosikit pitävät kutinsa. Liigaseurat Man City ja Sunderland hoitavat vuorenvarmasti kotimatsinsa Watfordia ja Kidderminsteriä vastaan.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 25.1. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1, 1, 2(X), 1(2), 1, 2(X), 2, 2(X), 2(1), 1, 1, 2(X).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 24.1.2014.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: