Lahden MM-kisoissa dopingin käytöstä kärynneet hiihtokarpaasit ovat olleet kestopuheenaihe Suomessa viimeisen vuosikymmenen ajan. Tapauksesta on tullut sivujuonteineen kansallinen tragedia ja sen osalta yhtäkään kiveä ei ole jätetty kääntämättä julkisessa keskustelussa.
Dopingin osalta debatti on pyörinyt lähes yksinomaan yksilölajien ympärillä. Joukkuelajit ovat jääneet perkaamatta, vaikka suuret setelit hakeutuvat juuri jääkiekon ja jalkapallon kaltaisten seurattujen yleisölajien taustalle. Maastohiihto on takapihojen puuhastelua tähän jättibisnekseen verrattuna.
Kiekkoikoni Teemu Selänne väittää tuoreessa Selänne-dokumentissa kirkkain silmin, että ei ole koskaan törmännyt dopingiin pitkällä urallaan. NHL:n olemattoman testauskulttuurin ja -historian tuntien Selänteen todistus lajin puhtauden puolesta on erittäin kyseenalainen. Rapakon taakse siirryttäessä kasvavat niin pelaajien leuat kuin pituuskin.
Samanlaisia arvottomia lausuntoja on kuultu myös futiksen puolella FIFAn pomojen vaaliessa lajin puhdasta imagoa kuin Graalin maljaa. Kommentteja aiheesta ovat antaneet useat näkyvät jalkapallokasvot. Viimeksi Portugalin Cristiano Ronaldo, joka totesi viime talvena jalkapallon olevan 100-prosenttisesti kielletyistä aineista puhdas laji.
Ronaldon lausunto on täyttä roskaa. Jalkapallon historia on täynnä viittauksia dopingiin. Huipputason futiksen ympärillä liikkuu niin paljon rahaa, että on mahdotonta uskoa menestystä tavoiteltavan ainoastaan laillisin keinoin.
Verkkojulkaisu 4DFoot.com julkaisi helmikuussa kattavan listauksen takavuosien merkittävimmistä doping-tapauksista jalkapallossa – asianmukaisten lähteiden kera.
Historian villeinä vuosina douppausta ei tarvinnut vielä salailla. Saksalaislegenda Franz Beckenbauer kertoi Stern-lehdelle vuonna 1977 käyttävänsä säännöllisesti veritankkausta parantaakseen kestävyysominaisuuksiaan.
Olympique Marseillen 90-luvun menestysvuosien avainpelaaja Jean-Jacques Eydelie kertoo puolestaan muistelmissaan seuran systemaattisesta dopingohjelmasta, jolla saatiin myös tuloksia aikaan. Marseille voitti Mestareiden liigan keväällä 1993.
Futishistorian tunnetuin paljastettu dopingvyyhti liittyy 90-luvun Juventukseen, joka voitti tuolloin lukuisia scudettoja ja esiintyi kolmesti peräkkäin Mestareiden liigan finaalissa. Menestyksen taustalla oli laaja laittomien aineiden käyttö. Pyöräilymaailmassa läpilyönyt epo tuotiin tuolloin käyttöön myös viheriöiden turnajaisissa.
Dopingepäilyt johtivat lopulta oikeuskäsittelyyn, jossa todettiin seuran lääkärin syyllistyneen laajamittaiseen kiellettyjen aineiden välittämiseen Juven pelaajille. Tuomio ei aiheuttanut minkäänlaisia jatkotoimenpiteitä seuran toiminnassa. Aineiden käytön avulla saavutetut tulokset jäivät voimaan ja vastuussa olleet henkilöt saivat jatkaa tehtävissään.
Vuosituhannen alussa futismaailmaa kohahduttivat lukuiset nandrolonikäryt. Kyseisen steroidin käytöstä jäi kiinni muun muassa nykyisin Bayern Müncheniä luotsaava Pep Guardiola.
Kenties kaikkien suurin maton alle lakaistu skandaali liittyy juuri Guardiolaan ja espanjalaiseen jalkapalloon. Vuonna 2006 paljastettiin laaja pyöräilyyn liittyvä dopingverkosto, jonka seitit kietoutuivat lääkäri Eufemiano Fuentesin ympärille. Fuentesin ohjelmia käyttivät myös FC Barcelona ja Real Madrid.
Oikeudenkäynnissä jalkapallon osuutta ei käsitelty lainkaan. Pyöräilijöiden nimet annettiin julkisuuteen, mutta jalkapallon osalta ne julistettiin salaisiksi.
Tappouhkauksia saanut Fuentes totesi oikeudenkäynnin yhteydessä urheilumaailmassa olevan lajeja, joita vastaan ei voi asettua. Panokset ovat liian kovat ja keinovalikoima väärinkäytösten häivyttämiseksi erittäin laaja.
Historia osoittaa, että jalkapallo ei ole dopingista vapaata aluetta – kaukana siitä. Karu totuus paljastuu väistämättä myös suurelle yleisölle ajan myötä. Korruption ryvettämä FIFA ei voi enää silloin ummistaa silmiään aiheelta, joka on ollut tähän asti tabu futispiireissä.
Tämän viikon vakiokierros on vahvasti kotivoittopainotteinen. Kohteessa 1 Chelsea pyrkii takaisin voittojen tielle Newcastle-tappion jälkeen. Myös kohteen 3 Aston Villa joutui pettymään edellisessä ottelussaan Evertonia vastaan. Vastaan asettuvat WBA ja Cardiff jäävät tällä kertaa mopen osalle.
Ykkösvarmojen listalle lisätään myös kohteen 5 Liverpool, jonka mellevän lennon taustalla on Luis Suarezin paluu. Kaikkiin kohteisiin 1 ilman varmistusta.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 9.11. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 2(X), 1, 1(X), 1, 1(2), 1, 1(X), 1, 2(X), 2, 1, X(2).
Viikon vakiokierroksen yhteydessä käydään Vakion SM-kisojen neljäs kierros. Kansan Uutiset nousi viime lauantaina kisassa hienosti sijalle 32.
Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 8.11.2013.