Mielessä paluu Pariisiin

Arvokisakarsintojen päättyminen jättää aina haikean ja hieman tyhjän olon. Tiistaina jäin yksin tuijottamaan ikkunasta Perämeren pimeään syysmyrskyyn, kun jälleen kerran yksi toiveita täynnä ollut ajanjakso päättyi tappioon Ranskaa vastaan. Edessä on pitkä ydintalvi ennen uusia lohkoarvontoja ja taistelua kisalipusta, joka edustaa kannattajille sitä kauan odotettua taivaspaikkaa.

Hauskempaa oli varmasti tovereilla, jotka pitivät hienosti ääntä Stade de Francella pelatussa ottelussa. Tunnelma välittyi kotikatsomoihin saakka ja karsintasaagasta Gijónin ihmeineen ei jääne kovinkaan monelle kitkeränkarvasta makua suuhun.

Ero lohkokakkoseksi jyränneisiin galleihin venähti lopulta kahdeksaan pisteeseen, joten siltä osin jossiteltavaa ei jää. Silti on myönnettävä, että pala voisarvea jäi jumiin takahampaiden väliin. Peliesitykset ja -ilme olivat monessa ottelussa tulosta parempia. Näin oli myös tiistaina. Ero Didier Deschampsin joukkoihin näkyi lähinnä maalitilanteiden hyödyntämisessä. Muilta osin rohkeasti pelannut Suomi oli erittäin hyvin mukana ottelussa viimeistä varttia lukuun ottamatta.

Mixu Paatelaisen papereissa päättyneet karsinnat olivat uuden joukkueen rakentamisen aikaa. Moni kokeneempi sotaratsu väistyi tantereelta edellisen karsintaurakan päätyttyä. Uuden palapelin kokoamisessa onnistuttiin monella sektorilla. Usean pelipaikan osalta kysymysmerkit on nyt pyyhitty pois.

Maalivahtien nokkimisjärjestys oli vielä puolitoista vuotta sitten täysin auki. Nyt pelipaikkaa hallitsee suvereenisti Venlossa palloja torjuva Niki Mäenpää. Hyvät karsinnat pelannut raamikas veskari on nyt ottanut pitkään odotetun ensimmäisen askeleen tiellä kohti suurempia ympyröitä.

Myös puolustuksen runkomiehet ovat selvillä seuraavia karsintoja ajatellen. Kapteeni Niklas Moisander johtaa joukkoja keskuspuolustuksessa. Moisanderin henkinen vahvuus on nyt noussut tarvittavalle tasolle. Joukkue tarvitsee tämäntyyppisiä vetureita, jotka ovat pelillisen johtajuuden ohella valmiita vaikka syömään Stadikan nurmikon joukkueen menestyksen eteen.

Muillekin puolustuksen pelipaikoille on tarjolla tasaista laatua. Päättyneissä karsinnoissa eniten profiiliaan nosti Häckenin työhevonen Kari Arkivuo, joka sementoi hyvillä esityksillään paikkansa Huuhkajien avauskokoonpanossa. Pariisissa Arkivuo paini teknisistä puutteistaan huolimatta tasapäisesti Franck Ribéryn kanssa.

”Paxun” joulukuusen keskimmäisillä oksilla tahtipuikkoa heiluttaa Suomen tällä hetkellä paras jalkapalloilija Roman Eremenko ja tuleen on lisäksi heittää monipuolinen joukko erilaisissa kehitysvaiheissa olevia pelaajia, jotka ovat jo ansainneet kannuksensa Huuhkaja-paidassa.

Ainoa suurempi kysymysmerkki koskee hyökkäyksen tontteja ja erityisesti maalintekoa. Kuusenlatvassa eniten peliaikaa sai Teemu Pukki, joka hukkasi luvattoman paljon tekopaikkoja. Joel Pohjanpalo ja Tim Väyrynen janoavat peliaikaa, mutta riittääkö taso vielä säännölliseen maaliruiskuiluun kovissa kansainvälisissä otteluissa?

Tehottomuuden ohella mainittujen runkomiesten loukkaantumiset voivat muodostua uhaksi tiellä kohti kisapaikkaa. Paatelaisen taktiset visiot näyttäisivät kuitenkin toimivan. Joukkue pystyy varioimaan tekemistään vastustajan ja pistetarpeen mukaan. Gijónissa mentiin bussilla ja karsintojen päätöspelissä vietiin ilmettä rohkeampaan ja pelaavampaan suuntaan. Hyvä joukkue pystyy pelaamaan eri tavalla vastustajasta riippuen. Aiemmista Suomen valmentajista tämän on ymmärtänyt oikeastaan vain Roy Hodgson.

Kesän 2016 EM-kisat pelataan Ranskassa, joten joukkueen mielissä lienee pikapaluu Pariisin maisemiin. Päättyneet karsinnat osoittavat, että Mixun resepti uuteen käärmekeittoon on mausteita vaille valmis.

Vakiokupongilla palataan Englannin sarjojen pariin. Kierros on samalla vakioveikkauksen SM-kisojen avauskierros. Kansan Uutisten ryhmään voi liittyä kisasivuilla (ryhmä KansanUutiset, salasana: JCTW6IIH).

Valioliigavarmat löytyvät alkupään kohteista. Kohteissa 1, 2 ja 5 jyräävät kotijoukkueet Arsenal, Chelsea ja loistavasti alkukaudella esiintynyt Everton. Näihin otteluihin ei kannata tuhlata arvokkaita vaihtomerkkejä. Sen sijaan kompuroivan ManUn neloskohteessa vastaansa saava Southampton ansaitsee vaihtomerkin.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 19.10. klo 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1, X(2), 1(X), 1, 1(2), 1, 1(X), 1, 2(X), 2, 1, X(2).

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 18.10.2012.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: