Veikkausliiga vihdoin oikealla tiellä

Gareth Balen monivivahteinen siirtosaaga on ollut viime viikkojen ykkösuutinen futismedioissa ympäri maailman. Walesilaisen ennätyskallista siirtoa Real Madridiin on pohdittu paljon myös suomalaisten palloniilojen olohuoneissa. Kotimaisen jalkapalloilun ystävien keskuudessa syvällisempää pohdintaa on kuitenkin aihettanut suomifutiksen lippulaivan Veikkausliigan tulevaisuus.

Pommi tipahti viime viikolla, kun Urheilulehti uutisoi liigaseurojen haluavan nostaa sarjan joukkuemäärää peräti 16 joukkueeseen viimeistään kaudelle 2015 tultaessa. Joukkuemäärää muutettiin viimeksi kolme vuotta sitten, kun liigaa supistettiin kahdella ja Ykköstä neljällä joukkueella. Samalla ottelumäärää lisättiin. Tämä ratkaisu on osoittautunut virheelliseksi lähes kaikin tavoin.

Muutostarpeen taustalla on kasvava tyytymättömyys vallitsevaan tilanteeseen. Nykyisen järjestelmän muodostama järjetön otteluruuhka on aiheuttanut tilanteen, jossa pelin taso on laskenut dramaattisesti ja pelaajien fyysinen jaksaminen on tullut päätepisteeseensä. Yskän ymmärtää jokainen Urholta ja Kutoselta pelejä tänä vuonna seurannut. Viimeksi mainitun kanavan Kaurismäki-henkiset insertit ovat olleet kauden harvoja valopilkkuja.

Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan liigaseurat haluavat myös pidentää sarjakautta. Suuntaus on ehdottomasti oikea. Varakenttien osalta tilanne on nykyisin huomattavasti paremmalla tasolla kuin ennen. Pelit voidaan aloittaa helposti jo maaliskuussa. Samalla suomalaisen futiskannattajan kuusi kuukautta kestävä ydintalvi lyhenee huomattavasti ja seuroilla on mahdollisuus tulouttaa ottelutapahtumiin liittyviä tuottoja pidemmältä jaksolta.

Kirjoitin tällä palstalla aiheesta viimeksi puolisentoista vuotta sitten, toukokuussa 2012. Tuolloin totesin edustusfutiksen taloudellisten edellytysten heikentyneen erityisesti maakunnissa. Periferisten paikkakuntien sponsorirahat eivät ole siirtyneet jäljelle jääneisiin valtakunnallisia sarjoja pelaaviin joukkueisiin, vaikka futispäättäjien keskuudessa näin toivottiin.

Kemiläinen konepaja laittaa luonnollisesti vähät sponsorirahansa paikalliseen toimintaan. Nämä fyrkat eivät menneet HJK:lle tai Hongalle, kun PS Kemi putosi pääosin sarjajärjestelmäuudistuksen ansiosta Kakkoseen.

Sponsoreiden näkökulmasta valtakunnallinen sarja on aina kiinnostavampi. Jalkapallossa pitäisi siis ottaa oppia jääkiekon kehityssuunnista. Kiekon puolella on kasvatettu johdonmukaisesti tulovirtaa laajentamalla joukkuemäärää ja näkyvyyttä.

Kirjoitin aiemmin myös junioreiden tarpeista löytää paikallisia idoleita ja seura, johon samastua ja jota kannattaa. Unelmia tarvitaan ja uudistus toisi niitä lisää neljälle liigapaikkakunnalle. Samalla voimme vahvistaa suomalaisen jalkapallon arvostusta nuorimpien ikäluokkien keskuudessa.

Liiga uudistuu nyt yhdeksännen kerran kahden vuosikymmenen mittaisen jakson aikana. Tempoilu on ollut hirvittävän lyhytjännitteistä, mutta silti kaavailtua uudistusta voidaan pitää hyvänä. Ehkä viimeinkin on ymmärretty, että liigaa supistamalla ja leikkaamalla ei saada tuloksia aikaan. Pääsarjamme pitää olla aidosti valtakunnallinen sarja.

Lauantain ykkösvakiossa kupongilla on Englannin alasarjojen otteluita, joten tämän viikon vihjeissä käsitellään perjantain maaottelukierrosta. Kohteen 3 Saksa on jo käytännössä varmistanut lohkovoiton ja kisapaikan, mutta teutoniryhmän sisäinen kilpailutilanne tekee joukkueesta yhä erittäin nälkäisen. Itävalta popsitaan alkupalaksi ennen Münchenin illanvieton bratwurstikekkereitä.

Kierroksen kiharaisimmat ottelut ovat Irlanti–Ruotsi ja Puola–Montenegro. Itävallan tappion myötä siirtyy ensin mainitun taiston voittaja kuskin paikalle taistelussa C-lohkon kakkossijasta. Lähden tasapelistä liikkeelle. Dublinissa tunnelma on ollut jo pitkään kiimainen, joten tasuri varmistetaan ykkösellä.

Heikosti karsinnat aloittaneella Puolalla on vielä pieni mahdollisuus kammeta itsensä mukaan taistoon kisapaikasta. Polakit käyttävät tilaisuutensa hyväkseen ja Montenegro kaatuu todellisessa kuuden pisteen ottelussa.

Jalkapalloveikkauksen peliaika päättyy perjantaina 6.9. kello 21.10. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2(X), 2, 1, 1(X), X(1), 1, 2, 1, 1, 1(2), 2(X), 2(X).

Viikon väite: Huuhkajalauma kohtaa tänään Helsingin Olympiastadionilla Espanjan. Kaikki toivovat Gijonin ihmeen uusintaa. Tilastot ja todennäköisyydet ovat Suomea vastaan, mutta elokuun Slovenia-ottelu osoitti Mixun joukkojen olevan tällä hetkellä mainiossa vireessä. Kaikki on taas mahdollista.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 6.9.2013.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: