Göteborgin ihmettä etsimässä, osa 2/2

Tämä on kaksiosainen matkakertomus heinäkuisesta kisareissusta Ruotsissa järjestettäviin jalkapalloilun naisten EM-kisoihin. Tekstit ovat kirjoittajan subjektiivisia näkemyksiä turnauksen tapahtumista ja tunnelmasta. (kuvia tulossa myöhemmin)

Osa 2:

La 13.7.2013 klo 20.30 Gamla Ullevi, Göteborg:
EM2013, lohko A: Suomi 0 – 5 Ruotsi (0-3)

Jo junassa matkalla Göteborgiin voi aistia, että nyt kyse on täysin erilaisesta ottelutapahtumasta keskiviikkoiltaan verrattuna. Tennisniilojen kansoittaman Båstadin jälkeen Öresundståg alkaa täyttyä sinikeltaisista väreistä ja siiderin (ymmärtääkseni ilman fantaa tällä kertaa) tuoksusta. Tunnelma on jännittyneen odottava. Suomen kannattajat ovat ilmeisesti menneet muilla kyydeillä, sillä oma SMJK-huivini on ainoa sinivalkoinen fanituote kyseisessä kulkuvälineessä.

Juttelen perille päästyämme raitiovaunupysäkillä Falunista kotoisin olevan varttuneemman ruotsalaiskannattajan kanssa jalkapalloilusta ja spekuloimme kisojen jatkokuvioita. Herrasmiehen mukaan tunnelma oli ollut jo Tanskaa vastaan katossa ja tähän otteluun on odotettavissa yli 16 000 katsojaa hienolle Gamla Ullevin stadionille. Ennustus osuu maaliinsa. Illan ottelun ainoa mittari on 16 416.

Ruotsissa huliganismi on ollut jo pitkään iso ongelma jalkapallo-otteluiden yhteydessä. Falunin setä kertoo pitävänsä naisfutiksesta erityisesti sen takia, että naisten peleissä tätä häiriötekijää ei ole havaittavissa.

Olen nähnyt jonkin verran matseja Ruotsissa ja tunnelma on kieltämättä erilainen naisten otteluissa miesten vastaaviin verrattuna. Suomen kannattajien katsomonosassa on huomattavasti enemmän naisia ja perheitä paikalla. Portilla ei ole minkäänlaisia turvatarkastuksia. Huuhkajienkin vierasotteluista tutut stormtrooper-armadat loistavat poissaolollaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEnnen ottelun alkua käy selväksi, että ruotsalaiset ovat kulmat kurtussa kultahaaveidensa kanssa. Bästa i Europa -chäntit raikuvat ja katsomon ympäri kiertävä, mielestäni kevyen junttimainen, ellei jopa pöyhkeä Camp Sweden -jättipelipaita yritetään vetää myös Suomen fanikatsomon yli. Vieressä istuvat noin 10-vuotiaat suomijunnut kyselevät jo saksia. Lopulta paidan matka pysähtyy ja se saadaan alas juuri ennen kansallishymnien alkua.

Katsomossa toivotaan Göteborgin ihmettä Huuhkajien Gijón-triumfin tyyliin. Jo alussa käy kuitenkin selväksi, että sellaista ei ole tulossa. Suomi pelaa paremmin ja kärsivällisemmin kuin Italia-ottelussa, mutta Ruotsin osaaminen on aivan eri tasolla. Mieleen jää erityisesti keskikentän tilaa ja aikaa hallinnoiva Carolina Seger, joka ihastuttaa rauhallisella sekä tarkalla pelaamisellaan.

Myös hyökkäyksen Lotta Schelin ja Kosovare Asllani säväyttävät kliinisellä viimeistelyosaamisellaan. Svenssoneiden paketti on hyvässä kunnossa. Ainoastaan puolustus on kysymysmerkki jatkoa ajatellen. Se ei joudu Gamla Ullevin illassa kertaakaan kovan paineen alle.

Huikeaan vireeseen itsensä jälleen piiskannut Korpela pitää Helmarit käsittämättömillä torjunnoilla mukana hetken, mutta kymmenen minuuttia ennen taukoa Nilla Fischer ja Asllani ratkaisevat pelin minuutin välein tulleilla tyylikkäillä maaleilla.

Tässä syntyy Ruotsin 1-0 -maali.
Tässä syntyy Ruotsin 1-0 -maali.

Tunnelma stadionilla on upea. Kaikesta käy selväksi, että naisfutis on ruotsalaisille iso juttu. Myös suomalaiskannattajia on paikalla paljon eri puolella stadionia ja joukkueelta tuleekin kiitosta ottelun jälkeen sitkeästi ja sinnikkäästi kannustaneille vierasfaneille. Käynnissä olevalla Gothia Cupilla lienee vaikutusta erityisesti juniori-ikäisten suomifanien suureen määrään ottelussa. Nuorisolta löytyy myös asennetta. Viereisten istumapaikkojen superjunnuttaret ilmoittavat tuloksen olevan 5-0 Suomelle siinä vaiheessa, kun he ovat itse mukana maajoukkueessa. Tähän on hyvä luottaa.

Ottelun jälkeen Helmari-luotsi Jeglertz on pettynyt erityisesti erikoistilannepelaamiseen. Mies on oikeassa. Fischerin sota-alueelta survomat kaksi ensimmäistä maalia tulivat tilanteista, jotka ovat useimmiten Suomella hallinnassa. Mietittävää jää kuitenkin jokaiselle osa-alueelle maalivahtipeliä lukuun ottamatta. Aikaa muutoksien tekemiselle ei ole paljon. Tätä kirjoitettaessa lohkosijoituksen ratkaisevaan Tanska-taistoon on jäljellä kaksi päivää. Jatkopaikka vaatii voittoa, joka olisi melkoinen pommi. Niitä on kuitenkin nähty monta kertaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: