Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat

Jalkapallo on ylivoimaisesti maailman suosituin urheilulaji, ja se on nivoutunut poliittisiin valtataisteluihin monta monituista kertaa maailmanhistoriassa. Ei tarvitse olla kummoinenkaan Nostradamus ennustaakseen, että näitä tapauksia tulemme näkemään runsaasti myös tulevaisuudessa.

Kolumnistikollega Elina Vainikainen kirjoitti tällä palstalla parisen viikkoa sitten erinomaisen tekstin Egyptin jalkapallomellakoista ja paikallisten ultrien merkityksestä Hosni Mubarakin hallinnon kaatamisessa.

Jalkapalloväellä on ollut näppinsä ja nappulansa pelissä monessa muussakin vallankaappauksessa. Esimerkiksi Liettuan entinen pääministeri Andrius Kubilius on kertonut jalkapallon olleen merkittävässä roolissa maan itsenäisyystaistelussa 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa.

Futisihmiset ovat toimineet paitsi hirmuhallintojen kaatajina myös niiden käsikassaroina kautta historian. Benito Mussolini muovasi Italiassa pelatut vuoden 1934 MM-kisat fasistien propagandanäytökseksi. Adolf Hitler kopioi Mussolinin vision lähes sellaisenaan kaksi vuotta myöhemmin käytyihin Berliinin olympialaisiin.

Kollegansa tapaan myös Espanjan diktaattori, kenraali Francisco Franco, oli voimakkaasti mukana jalkapallotoiminnassa Real Madridin ja maajoukkueen taustajoukoissa. Fasistisen Espanjan ryvettyneen julkikuvan puhdistaminen ulkomailla oli Francolle pelin keskeisin funktio. Menestys vihreällä veralla maalasi kevyemmän kuvan maan julmasta diktatuurista. Realin ja maajoukkueen saavuttamat pokaalit auttoivat myös sisäpolitiikassa.

Jugoslavian hajoamissodissa keskeiseen rooliin nousi serbien sotapäällikkö Željko ”Arkan” Ražnatović, joka organisoi Belgradin Punaisen tähden jalkapallohuligaanit brutaaliksi sissijoukoksi Bosnian sotaa varten. Arkanin tiikerit tehtailivat Bosniassa lukuisan määrän murhia, raiskauksia, ryöstöjä ja teloituksia.

Suomessa debattia on herättänyt HJK-taustaisen Juhani Ojalan siirto Sveitsistä tšetšenialaisen Terek Groznyin riveihin. Terekin puheenjohtajana toimii massiivisista ihmisoikeusloukkauksista ja salamurhista todistetusti vastuussa oleva Tšetšenian presidentti Ramzan Kadyrov. Sisällissodan runteleman Venäjän federaation tasavallan itsevaltias käyttää futisjengiään häikäilemättömästi oman julkisuuskuvansa pönkittämiseen Francon ja Mussolinin tapaan.

Ojalan tapaus nivoutuu yhteen aikaisempaan keskusteluun, jota on käyty muun muassa taitoluistelija Laura Lepistön osallistumisesta Pohjois-Korean Kim Jong-Ilin syntymäpäivien kunniaksi järjestettyyn näytöskilpailuun sekä jääkiekkoväen hoipertelusta liittyen vuonna 2014 Valko-Venäjällä järjestettäviin MM-kisoihin. Euroopan viimeinen diktatuuri käyttää taatusti turnausta hyväkseen arvovaltansa pönkittämisessä, mutta se ei näytä rautakansleri Kummolaa ja kumppaneita häiritsevän lainkaan.

Rajanveto näissä asioissa on ollut perin juurin vaikeaa. Esimerkiksi Amnesty International ei kannata kansainvälisten yleisötapahtumien eväämistä ihmisoikeusperustein, vaikka moni poliitikko on näin vaatinut. Logiikka piilee turnausten kansainvälisessä mediahuomiossa, jonka avulla on mahdollista nostaa myös ihmisoikeuskysymykset paremmin esiin.

Urheilijoiden mahdollisuudet valita ovat paremmat. Vanhan sanonnan mukaan sen lauluja laulat, kenen leipää syöt. Esimerkiksi murhamies Kadyrovin tapauksessa diktaattori valjastaa varmasti jokaisen pelaajansa kasvot oman valta-asemansa edistämiseen. Sen vuoksi urheilijoilta sopii odottaa suurempaa moraalisuutta valinnoissaan.

Vakiokupongilla painitaan perinteiseen tapaan Englannin liigakohteiden parissa. Poikkeuksen muodostaa kohde 1, jossa iskevät yhteen Espanjan suuret Real Madrid ja Barca. Bonuskierroksella on jaossa 400 000 euroa lisärahaa.

La Liga on jo käytännössä ratkennut Barcelonan hyväksi, joten El Clásicossa on kyse lähinnä Realin kasvojenpesusta penkin alle kääntyneen kauden osalta. Kohteessa kannattaa suosia runsasta rastitusta. Lähden liikkeelle kotivoitosta kakkosvarmistuksella.

Brittivarmat löytyvät kohteista 4 ja 5. Man Unitedilla on eurokiireitä, mutta joukkue on kakkosmiehitykselläkin huomattavasti Norwichiä vahvempi. Swansean kausi on ollut puolestaan jättimenestys. Liigacupin voittaja voi lähteä vapautuneesti otteluun Newcastlea vastaan. Molempiin kohteisiin varma kotivoitto.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 2.3. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1(2), 1(X), 2(1), 1, 1, 1(X), 1, 2(1), 2, 2, 1(X), 1, X.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 1.3.2013.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: