Murheellisten bajamajojen maa

Olosuhteet ovat olleet viimeisen vuosikymmenen ajan eräs suomalaisen jalkapalloskenen kiivaimmista ja samalla katkerimmista puheenaiheista. Samaan aikaan kun Norjassa ja Ruotsissa rakennellaan toinen toistaan hienompia stadioneita ja muita fasiliteetteja seurojen käyttöön, Suomessa osa liigakatsomoiden kansasta käy tarpeillaan bajamajoissa ja värjöttelee alkeellisissa rakennustelinekatsomoissa ala-arvoiset palvelut riesanaan.

Suomesta löytyy vain kourallinen edes alkeellisimmat perusstandardit täyttäviä jalkapalloareenoita. Usealla paikkakunnalla olosuhteet ovat 80-luvun tasolla ja se on osaltaan vaikuttanut jalkapallon heikkoon asemaan härmäläisessä lajihierarkiassa. Fanaattisimmat laji-ihmiset eivät niinkään ole riippuvaisia kuppipenkeistä ja lämpimistä ravintolatiloista, mutta suuren yleisön vaatimukset ovat nykyisin eri tasolla Kekkosen aikakauteen verrattuna.

Edellisestä uudesta suomalaisesta stadionprojektista on yli kymmenen vuotta aikaa. Myyrmäen upea puustadion valmistui vuonna 2000 ja vastaavista rakennelmista piti tulla Finnforestin vientituote maailmalle. Allianssi ajautui kuitenkin sisäiseen valtataisteluun ja lopulta sopupelijupakka tuhosi seuran. Samalla kuoli myös Finnforestin kiinnostus jalkapalloa kohtaan.

Palloliitossa kuviteltiin jokin vuosi sitten uusien, äärimmäisen tiukalle viritettyjen lisenssikriteerien luovan tarpeeksi painetta kaupunkien päättäjien ja seurojen suuntaan ja ratkaisevan ongelman itsestään. Tyhjästä on kuitenkin paha nyhjäistä. Olosuhdekriteerien tiukentaminen on luonut tilanteen, jossa vaatimukset ovat täysin toiselta planeetalta valtaosalle seuroista.

Lisenssikäytännöstä on muodostunut rasite koko lajille. Koska persaukiset seurat eivät kykene täyttämään kriteerejä koskaan sataprosenttisesti, on tarvittu erilaisia poikkeuslupia pelastamaan lajin kasvot edes jollain tavalla median ja suuren yleisön silmissä. Esimerkiksi Hongan ja RoPS:n tapauksissa on venkoiltu jo vuosia. Samalla on pyllistetty Pietarsaaren ja muiden kaupunkien suuntaan, jossa on ollut edes jonkinlaista yritystä laittaa asiat kuntoon.

Suomi on jääkiekkoilun luvattu valtakunta. Jääkiekkoihmiset ovat verkostoituneet poliittisten päättäjien – erityisesti kokoomuksen – kanssa Utsjoelta Hankoon ja kyenneet hyödyntämään koko maan ympäri vuonna 1995 hyökyaallon lailla edenneen MM-kiiman.

Nykyisin Suomesta löytyy jäähalli joka kylästä ja risteyksestä. Viimeinen investointiaalto koski ensimmäisen sukupolven liigahallien peruskorjauksia, joihin kaupungit investoivat kymmeniä miljoonia euroja usealla paikkakunnalla.

Vaikka jääkiekkopuolueeseen liittyy monia sairaita piirteitä, kuten Veikkaajan tällä viikolla paljastama Kalervo Kummolan Vierumäki-mafia, voi futisväki katsoa ainoastaan peiliin. Jalkapalloihmiset eivät ole kyenneet yhdistämään voimiaan kiekkoporukan tapaan.

Historia osoittaa, että seurojen syyllistäminen ja sanktiointi olosuhteista ei johda hyviin tuloksiin. Kaiken ratkaisevaa MM95-ilmiötä on myös turha odottaa lajissa, jossa pääsy Euroopan 24 parhaan joukkoon olisi Suomelle loistava saavutus. Mediakiima nousee meillä alamäkiluistelun kaltaisten marginaalilajien ympärille, joissa on mahdollista voittaa maailmanmestaruuksia.

Jalkapallo on Suomessa iso laji ja futisväki ansaitsee parempaa edunvalvontaa. Tarvitaan ihmisiä kertomaan, että on olemassa muitakin laajasti seurattuja ja harrastettuja lajeja kuin jääkiekko. Samalla tarvitaan ihmisiä, jotka arvostavat aidosti kotimaista tekemistä euroliigalarppauksien sijasta.

Kannattaa myös muistaa, että pieni ja vanhakin voi olla joskus kaunista. Futiskartalle viime syksynä palannut Kajaani peruskorjasi muutama vuosi sitten paikallisen keskuskentän katsomon hienoon kuosiin. Oulussa laitettiin legendaarinen Raatti uuteen uskoon ja olosuhteet nytkähtivät heti vuosikymmeniä eteenpäin. Näiden esimerkkien voimalla on syytä edetä myös muualla Suomessa.

Totutusti brittisarjoilla täyttyvällä vakiokupongilla kannattaa tällä kertaa satsata vierasyllätyksiin. Kohteen 1 Norwich on huikeassa lyönnissä ja apaattisesti viime aikoina esiintyneestä WBA:sta ei ole sille vastusta. Kakkoskohteessa on samanlainen tilanne. QPR on luonut nahkansa Harry Redknappin johdolla ja uhkuu itseluottamusta. Peliajatuksensa täysin kadottaneen Newcastlen kotietu ei nyt auta. Varma kakkonen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 22.12. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, 2, 1(X), 1(X), 1, 1, 1(2), 1, 1(X), 1(X), 1(2), 1, 1.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä pe 21.12.2012.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: